buimonen Turhan kitinän kuunteleminen turmelee aivosi

Vuonna 2035

On marraskuinen iltapäivähämärä vuonna 2035 ja siirryn vähitellen ulkohommista sisälle aloittelemaan illan kokouksia. Oikeasti olen kesämökilläni Saimaan rannalla, mutta nykyisten virtuaalikokousten aikana sillä ei oikeastaan ole mitään merkitystä. Kokousnurkassani muut osallistujat ilmestyvät seinän kokoiselle screenille. Olen valikoista poiminut millaiseen kokoustilaan keinotodellisuus muut osallistujat tänä iltana sijoittaa.

Virtuaalitulkkaus hoitaa asian niin, että kansainvälisestä porukasta huolimatta kaikki puhuvat minulle suomeksi, eikä minunkaan tarvitse höpistä englantia. Juuri virtuaalitulkkaus teki virtuaalikokouksista hetkessä huippusuosittuja. Niin hurjan paljon kätevämpää kuin kohdata kasvotusten.

Virtuaalitulkkaus nopeutti valtavasti myös Euroopan liittovaltion muodostumista viisi vuotta aiemmin. Ihmisten kyky kommunikoida sujuvasti keskenään helpotti luottamuksen syntymistä. 

Olen 73-vuotiaana vähitellen siirtymässä eläkkeelle. Virallinen eläkeikä Suomen osavaltiossa on nykyisin 75-vuotta. Tuo muutos tehtiin vähitellen, mutta vieläkin valtiota huolestuttaa pitkä eliniän odotus. Onneksi se on tekniikan vuoksi jo turha huoli.

Itse olen jo parin vuoden ajan totutellut elämään robottihoitajani kanssa. Vaikka olenkin vielä hyvässä fyysisessä kunnossa, niin annan toki robotin jo tehdä raskaimmat ulkotyöt puolestani. Pitkään epäiltiin, etteivät robotit vielä aikoihin osaisi meidän vanhusten hoivaamista.

Kävi kuitenkin niin, että juuri seksirobottien vimmainen tuotekehitys opetti koneista muutamassa vuodessa todella helliä ja empaattisen oloisia hoivaajia. Olihan siinä konservatiiveilla taas nieleskelemistä, mutta harvoinpa se on kehitystä estänyt. Sivumennen sanoen se poisti samalla valtaosan prostituutiosta ja kansainvälisen ihmiskaupan kokonaan.

Mökkini on ollut jo kymmenkunta vuotta melko riippumaton yksikkö energiataloudellisesti. Käytämme aurinkoenergiaa keväästä syksyyn. Talvella lisäksi biokaasutukseen ja lämpöpumppaukseen perustuvia tekniikoita. Tunnelmaa ja laiterikkoja varten meillä on toki puulämmityskin.

Vaikka matkaa lähimpään ruokavarastoon onkin, niin se ei oikeastaan kovin paljon haittaa. Ruokatilaukset tulee hoidettua mökillä suoraan virtuaalikaupassa. Tai oikeastaan ne perushankinnat tekee hoivarobottini, mutta kerron tietysti sille mitä ruokia haluaisin tehdä tai syödä. Kaupan miehittämätön jakeluauto käy sitten päivittäin tuomassa tilatut ostokset ja postin mökilleni.

Oikeastaan ei enää ole kyse postista. Paperille tulostaminen on kokonaan loppunut jo 2020-luvulla, mutta erilaisia paketteja nettikaupoista kuljetellaan edelleen. Varsinaiset kauppakeskuksethan katosivat konkurssiallossa lähes kokonaan jo kymmenkunta vuotta aiemmin juuri tehokkaan jakelurobotiikan myötä.

Aikaisemmin minun olisi pitänyt jännittää saanko uusittua ajokorttini kun ikää tulee 75-vuotta, mutta uuden itseään kuljettavan sähköautoni takia tätäkään murhetta ei enää ole. Viime aikoina onkin käyty paljon keskustelua siitä pitäisikö ihmisen itse ajamat autot pian kieltää Euroopassa kokonaan. Onnettomuustilastot kun puhuvat karua kieltään sen puolesta, ettei ihmistä pitäisi päästää ohjaimiin enää lainkaan.

Virtuaalisen kokousillan päätteeksi kömmin onnellisena nukkumaan ihan samalla tavalla kuin aina ennenkin oman kullan viereen. Mutta moni muu asia onkin ehtinyt yhden miehen elämän aikana muuttua melkoisesti. Kuinkahan lapseni pärjäävät yhä kiihtyvän muutoksen ja alati pahenevan ilmastonmuutoksen kanssa. Jotta juttu ei venyisi älyttömästi kerron teille joskus myöhemmin miten ja missä ruokaa ja tavaroita vuonna 2035 tuotetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Luultavasti istun vankilassa siitä hyvästä, että olen polttanut ties monettako kertaa Euroopan unionin lipun.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kiitos Börje kattavasta tulevaisuusselonteosta. Lupasit vielä kertoa lisääkin. Toivottavasti Katainen lukee tätä palstaa!

Minua jäi kuitenkin vielä muutama asia askarruttamaan. Hienoa oli tuo virtuaalikokous virtuaalitulkkauksineen. Mikähän mahtoi olla asialista. Oliko kyse iänikuisesta ilmaston lämpenemisestä vai kansaivälisestä taloudesta. Joko Kiina omistaa kaikki merkittävät kansainväliset yhtiöt ja ostaa halpaa työtä länsimaista? Kuinka on energian laita. Vieläkö öljyä käytetään vai onko halpa ydinfissiosähkö yleisesti käytössä. Vieläkö Greenpeas toimii.

Kiitokset hienosta kuvauksesta, jään mielenkiinnolla odottamaan jatkokertomusta ja myöskin kaikentietävien US kommentaattoreiden merkintöjä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tuli pidettyä illalla useampi kokous, mutta vain Vihreiden kokouksen asialistalla käsiteltiin ympäristöasioita.

Kiinan halvan työvoiman etu katosi robotiikan ja 3D-tulostuksen yleistyessä jo 2020-luvun alussa. Sitten alkoivat mellakat kun kurjissa oloissa kituneet eivät enää sietäneet hidasta talouskasvua ja toivottomuutta. Kiina on nykyisin varsin keskittynyt omiin yhteiskunnallisiin ja ympäristöongelmiinsa.

Öljyä ei enää juurikaan polteta, mutta erilaisten muovien tuotantoon sitä vielä käytetään merkittäviä määriä.

Fissioydinvoimaloita ei ole kustannusten karkaamisen vuoksi aloitettu enää 2020-luvun jälkeen. Se valitettavasti edelleen kiihdytti ilmastonmuutosta, koska hiilestä eroon pääseminen kesti aina näihin päiviin saakka.

Greenpeace on edelleen voimissaan. Päätoiminta-alueena on Aasia ja Afrikka, jossa ympäristötietoisuus on kehittynyt hitaammin.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Virtualikokoukset ovat arkipäivää tänään, eikä tulkkauksia tarvita, koska käytetään englantia, yleiskieltä.
Muuten jänskiä kuvitelmia, paitsi että energiantuotannosta vastaa kylmäfuusioapparaatti.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Börje saattaa hyvinkin olla jonkun liittovaltion kansalainen vuonna 2035. Kuitenkin luulisin, että kyseessä ei ole EU liittovaltio.

Jotu Karjalainen

Minä herkuttelen Andalucian lihapatojen äärellä vuonna 2035.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Baskeillakin on kuulemma hyviä pihvejä!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kumpaa syöt? Edullista keinolihaa vai triplahintaista nautaa?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Naudanliha lienee hinnaltaan jopa kymmenkertaista keinolihaa verrattuna, sillä ilmaston lämpenemisen ja metsäkadon vuoksi naudankarjan pitoa on rajoitettu ankaralla kädellä ja naudanlihaa tuotetaan vain muutamassa maassa. Naudanlihalla Argentiina onkin saannut taloutensa varsin kelvolliseen kuntoon. Käytännössä vain rikkailla on varaa ostaa nautaa.

Jotu Karjalainen

Maku ratkaisee, ei mitään laboratoriossa valmistettua lihaa vastaan jos vain maistuu yhtä hyvältä.

Käyttäjän MarkusOrpa kuva
Markus Orpa Vastaus kommenttiin #22

“You know, I don’t think there’s a single piece of meat in this stew. Looks like meat. Tastes like meat. It isn’t meat at all. Doubleplus good!”

George Orwell: 1984

http://www.theguardian.com/science/2013/aug/05/syn...

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Onko mökkitie saatu kuntoon vai tarvitaanko sähkömaasturi?

Nojoo, mut aika hyvä. Saiskohan tota virtuaalitulkkaria henkilömallina? Virtual Oral Personal suuhun ja voi bamlata vaikkapa hepreaksi niin halutessaan?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mökkitie on kunnossa, mutta valitsin kyllä maasturimallin kun vietän paljon aikaa kaupunkien ulkopulella.

Ei meillä vielä ole tuollaista livetapaamisissa toimivaa simultaanitulkkaajaa. Pitää odotella, että olet sanonut lauseen loppuun. Puhelimessa tulkkaus toimii melko hyvin. Selviä muutaman sekunnin viiveitä esiintyy vain eri rakenteisissa kielissä.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Tuore raportti naapurista, antaa suuren painoarvon kylmäfuusiokehitykselle.

http://elforsk.se/Rapporter/?rid=13_90_

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Näitä skenaarioita on tietysti hyvä pyöritellä eri vaihtoehtojen kartoittamiseksi.

Minua kiinnostaisi kovasti, miten maapallon resurssit suhtautuvat 10 miljardin ihmisen lisäksi parin miljardin palvelurobotin ja virtuaaliseinän mahdollistavien laitteiden energian kulutukseen.

Teknologinen edistys ja sen syrjäyttämä ihmistyö on pitkälti perua siitä, että koneiden ja kaluston hankintamenot ovat verotuksessa poistokelpoisia kulumisensa suhteessa, mutta ihmiset eivät.

Jos järjestelmät säilyvät tältä osin ennallaan, joudut lainaamaan tarvitsemasi rahat työsi tekevältä robotilta. Sun luottokelpoisuutesi alkaa siinä vaiheessa olemaan epäilyttävällä tasolla. Vai rahoitatko matkasi hautaan robottitehtaan osingoilla? Varmaan on myös mahdollista käyttää käänteistä Robobank-lainaa, jos eläkejärjestelmä on maksajien puutteeseen jo ehtinyt näivettyä.

Itse ajattelin hoitaa ihmissuhteet siihen malliin, että nuoremmat kävisi joskus jeesaamassa raskaammissa askareissa ja ottaisivat mukaansa kaupunkiin täällä maalla kasvatetut luomusapuskat, etteivät joudu särpimään keinomaustettua teknoöylättiä synteettisesti vitaminoidun energiajuoman kera viikkotolkulla.

Teknologiaa käyttäisin vain niissä tapauksissa, missä se on energiataloudellisesti ja sosiaalisesti perusteltavissa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tuo minun hoivarobottini pärjää onneksi melko vähäisellä virrankulutuksella. Enimmäkseenhän se on ihan paikallaan ja vain tarkkailee minun tarpeitani. Hommat sitten hoituvat tehokkaasti ja voimaa riittää. 24/7/365 töitä paiskivaan teollisuusrobottiin verrattuna henkilökohtainen hoivarobottini tekee erittäin vähän työtä.

Tuo virtuaaliseinäkin tulee hyvin toimeen aurinkoenergian voimalla. Meillähän koko katto ja auringon puoleiset ikkunat tuottavat sähköä.

Talvella selvästi suurin oman sähköntuotannon tarve on ilman muuta sähköauton akkujen lataamisessa. Toisaalta auton akkuja voin käyttää talon satunnaisten kulutuspiikkien tasaukseen.

Minähän asun järven rannalla jotta saisin itse pyydettyä kalaa. Keinoliha on jo ihan kohtuullista, mutta kalan suhteen aito on vielä ylivoimaista. Viherhuoneestamme tulevat tuoreet lisukkeet, mutta perusravinto tulee toki kaupasta.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ja kaupassa oleva ruoka on 90-prosenttisesti ulkomaanperäistä, kun iso osa ruokatuotannosta on siiretty Suomen ulkopuolelle.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #20

Puolan osavaltiomme on nykyisin ruoantuotannon ydinalue. Euroopan liittovaltion ulkopuolelta tulee lähinnä hedelmiä, kahvia ja jonkin verran oikeaa lihaa. Arvokasta peltomaata ei nykyisin käytetä eläinruoan tuotantoon.

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Hauska kirjoitus. Itse asiassa aika samankaltainen teksti kuin opettajani kertomukset kansakoulussa 1960-luvulla. Silloin arveltiin vuonna 2000 lenneltävän helikopterilla sinne tänne ja robottien tekevän kaikki työt ihmisten puolesta. Avaruuteenkin oli mahdollisuus matkustaa. Todellisuus ei ihan toistanut opettajan maalailua, mutta sitä ei voi kieltää, etteikö maailma olisi muuttunut merkittävästi lapsuudestani.

Sinänsä on kyllä yllättävää huomata, että lapsuudestani tuttu ajattelutapa on palannut ja vieläpä vihreiden kautta.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

...1960-luvulla. Silloin arveltiin vuonna 2000 lenneltävän helikopterilla sinne tänne ja robottien tekevän kaikki työt ihmisten puolesta. Avaruuteenkin oli mahdollisuus matkustaa.

Jo, sarjakuvissa ja piirretyissä, Jetsoneissa.
Lähitulevaisuuden muutokset yliarvioidaan ja kauemmat aliarvioidaan. Börjen unelmat kuullostavat kovin varovaisilta ja konservatiivisilta. Siten ne ovat täysin uskottavia.

Mutta voi olla, että 2035 elämme suunnilleen niin kuin 500v sitten, paitsi että tongimme nykyisiä kaatopaikkoja. Tämäkin on mahdollista. Varmaa vain se, että emme misään nimessä elä niin kuin 2013, ei sinne päinkään.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Nämähän ovat tosiaan jo ihan jokamiehen arkisia ratkaisuja. En kehtaa edes kertoa, mitä kaikkea lähitulevaisuudessa on tuotekehityksestä luvassa. 2040-luku tulee olemaan todella mielenkiintoista aikaa. Toivotaan, että vanhan miehen kuuppa kestää.

Lauri Korhonen

Loppujen lopuksi ihmiskunnan kohtaloksi koitui kohtalokas suunnitteluvirhe.

Tuulen tyyntyminen kriittisellä hetkellä pysäytti tuulivoiman tuotannon pitkäksi aikaa. Samaan aikaan pohjoisella pallonpuoliskolla sattunut massiivinen tulivuoren purkaus pimensi taivaan ja johti lopulta ihmisten elämää ylläpitävien järjestelmien sammumiseen. Loppujen lopuksi ihmisen tueksi ja turvaksi suunnitellut robotit hyytyivät sähkön puutteeseen. Tätä teknologian varaan heittäytynyt ihminen ei enää kestänyt.

Ihminen suuressa viisaudessaan oli tullut liian riippuvaisesta teknologiasta. Aikanaan kun sähköt palautuivat robotit virkosivat jälleen ja aloittivat taas jokapaiväiset askareensa. Liian myöhään ihmisen kannalta.

Tuo surullinen tapahtuma oli suoraa jatkumoa jo aiemmin tapahtuneelle.

Jo aiemmin maailmassa oli kuollut massoittain ihmisiä - ihmisiä joilla ei ollut varaa elämää ylläpitävään teknologiaan.

Toisille teknologiasta tuli siunaus. Innoituksen ja elämän lähde. Elämää ylläpitävä ja pitkittävä apu.

Heille taas joilla ei ollut kalliiseen teknologiaan varaa eikä myöskään tahtoa etsiä vaihtoehtoja heille teknologiasta oli tullut saavuttamaton unelma. Unelma jonka toteutumattomuus johti vähän kerrassaan vääjäämättömään syrjäytymiseen ja lopulta kuolemaan. Aivan kuin elämä vauraudesta nauttivan vieraan maan sosiaaliturvasta silloin joskus - vain harvojen onnekkaiden saavutettavissa oleva hyödyke.

Näin lopulta ihmisen kehittämästä auttavasta teknologiasta muodostui yksi ihmiselämän lähes täydelliseen häviämiseen johtaneita suuria paradokseja. Kohtalokas sellainen.

Joku jossain on joskus todennut että ihminen sai maistaa omaa lääkettään. Sitä ei tiedetä oliko kyse lopulta tuosta vaiko lopulta vääristä lääkkeistä oikeisiin ongelmiin. On nimittäin esitetty arvioita että eräs ihmiskunnan tuhoon johtanut syy olisi ollut globaalissa vihreässä politiikassa. Politiikassa jolla ongelmia yritettiin hoitaa kustannuksia lisäämällä. Todisteiden pitkälti hävittyä tätäkään ei voida aukottomasti todistaa todeksi. Jäljellä olevat merkit ja viittaukset menneeseen ovat kuitenkin selvät.

Yksi kuitenkin tiedetään: errare humanum est. Ihminen on erehtyväinen.

Tänä päivänä kaikki on toisin.

Eräässä pienessä maassa kylmässä pohjolassa - toisinaan Impivaaraksikin kutsutussa - asuu sitkeä katajainen kansa. Joukko ihmisiä jotka päättivät jo aikaa sitten tehdä asiat toisin. Joukko ihmisiä joille oma yhteisö ja keskinäinen kanssakäyminen oli loppujen lopuksi teknologian tuomia hyötyjä tärkeämpää. Tuo osa pienestä kansasta. Maailman ja ihmisen tulevaisuus lepää heidän varassaan nyt.

The journey begins.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Yksi kuitenkin tiedetään: errare humanum est" Teekkarien julkaisemassa Äpy-lehdessä oli tästä latinankielisestä lauseesta erilainen käännös: "humanisti on erehdys".

Kuka sitten keksikään sen kaiken kirouksen; sähkön. Ilman sähköä kaikki olisi paremmin. Miltä kaikelta pahuudelta Windows käyttöjärjestelmän lisäksi maailma olisi säästynyt jos sähköä ei olisi koskaan keksitty. Sehän se on on koko ihmiskunnan vitsaus, sähkö. Luettelo siitä mitä kaikkea ei olisi, jos sähköä ei olisi keksitty, on lähes loputon.

Miten Börje olisi tulevaisuus silloin, höyryllä vaan pelattaisiin ja takkatulella Saimaan rannalla, kuullostaa hyvältä, mutta minkäs teet kun kaikenmaailman Benjamin Franklinit, Edisonit ja Teslat hääräs fysiikassa.

Mitäs tähän sanot?

Lauri Korhonen

Ei ihminen sähköä keksinyt. Korkeintaan oppi ymmärtämään tuota luonnonilmiötä. Sähköä opittiin tuottamaan varastoimaan ja siirtämään. Käyttämään.

Hyvä renki mutta huono isäntä. Aivan kuten tulikin.

Uimonen avauksessaan korostaa enemmän teknologiaa kuin toisia ihmisiä. Muut ihmiset ovat kaukana jossain. Heidän kanssaan kommunikoidaan virtuaalitulkkauksen avulla. Oma järvi ja oma energiataloudellisesti riippumaton kesämökki Saimaan rannalla. Ei väestöräjähdystä eikä muutakaan ikävää. Ilmastonmuutoskin hoitui - jotenkin. Ruoka tulee - jostakin. Tuotettuna - jotenkin.

Jos robotit tekevät kaiken työn niin mitä tekee tarpeettomaksi käynyt ihminen. Kun seksikin hoituu seksirobottien kanssa. Maailmassa jossa ihmistä ei pitäisi päästää ohjaimiin enää lainkaan. Kyllästyy ja tekee itsemurhan?

Ihminen luulee hallitsevansa kaikkea roboteista luonnonilmiöihin. Suuressa viisaudessaan naivi ihminen jättää riskit huomiomatta ja niihin varautumatta ja se tulee koitumaan hänen kohtalokseen. Se on se päivä kun auttajarobotti joutuu kohdennetun byberhyökkäyksen kohteeksi. Päivänä jolloin auttajarobotista tuli jotakin muuta mihin oli alunperin tarkoitettu. Tekijä ja hyökkäystapa tuntematon.

Minusta Uimosen luoma tulevaisuudenkuva on aika lohduton. Terveyttä ja ikää riittää se on hyvä. Mutta maailma muuten on irvikuva ihmisen maailmasta. Maailma ilman ihmisyyttä.

Kenties tuo on tulevaisuudessa todellisuutta. Vihreä tulevaisuus.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #52

Ihan koko tulevaisuutta ei kykene kuvaamaan lyhyessä blogissa.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #53

Eikä kaikkia kuvaamaasi tulevaisuuteen liittyviä riskejä ja uhkakuvia vastauksessa.

Uskon että pääkohdat puolin ja toisin tuli selväksi kyllä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kai Börje vielä muistat kuinka otettuja oltiin parikymmentä vuotta sitten kun voitiin tehdä ns. virtuaalimatkoja Googlen Earth -ohjelmalla. Pienestä ruudusta tuijotettiin kuvia maailmalta ja joskus peräti reaaliaikaisen web-kameran näkymää. Nykyisin virtuaalimatkailu on tehnyt matkatoimistot tarpeettomiksi. Nyt lomakohteen, maiseman ja ilmanalan voi valita kaukosäätimellä. Miten jaksettiinkin istua tuntikaupalla lentävissä putkiloissa että päästiin palmun alle naukkailemaan sangriaa.

Toi reaaliaikainen henkilökohtainen elinten seurantajärjestelmä on tosi hieno. Sehän oli alkujaan vähän samanlainen kuin F1 autojen systeemi, missä konetta säädettiin varikolta. Terveyskeskuksen valvontakeskus komentaa "varikolle" jos elin ei toimi asianmukaisesti.

Myös yliopistojen tiedejulkaisujen digitalisointi ja vapaa koneellinen hyödyntäminen (tiedon louhinta) on nopeuttanut kehitystä edelleen. Näinhän se on että kaikki mitä ihminen pystyy kuvittelemaan, pystytään toteuttamaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minusta ilmastokokouksen päätös rajoittaa lentäen tapahtuvaa lomamatkailua vaikutti enemmän. Sehän vasta loi todellisen tarpeen virtuaalimatkailulle. Nopeasti havaittiin, että virtuaalireissu on parempi ja paljon halvempi kuin aito. Siitähän se kaukomatkailun romahdus vasta tuli.

Sinänsä oli hieno sattuma, että suomalainen peliteollisuus oli oikeastaan valmiiksi lähtökuopissa räjähtävää virtuaalimatkailubisnestä varten.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ensin tuo elintoimintojen jatkuva seuranta vähän häiritsi intimiteettisuojani tunnetta. Mutta nykyisin ne menevät vain tuolle hoivarobotille, jossa on hyvä analytiikkaohjelmisto. Jos robotti huomaa jotain erityistä, niin se ensin kyselee vointia ja kertoo havainnoistaan. Itse sitten päätän lähetetäänkö tiedot edelleen lekurille katsottavaksi. Hoivarobotti pärjää aika hyvin myös ensihoitajana jos minulle täällä mökillä jotain sattuisi. Turvallisuus ainakin on lisääntynyt melkoisesti.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Muuten hieno skenaario, mutta tuo 2035 ihmetyttää. Osa detaljeista on varmasti todellisuutta aivan lähivuosina, ellei jo nyt, ja loputkin 15v kuluessa.

Samuli Mikkola

"Virtuaalisen kokousillan päätteeksi kömmin onnellisena nukkumaan ihan samalla tavalla kuin aina ennenkin oman kullan viereen"

Siis sen seksirobotin vai?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

"Nukkumaan oman kullan viereen". Sen mitä 73-vuotias mies mahdollisesti tekisi seksirobotin kanssa jätän kokonaan sinun omien fantasioiden varaan.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Viitisentoista vuotta sitten 3G:tä meinattiin ensin esitellä mm hologrammikokousten avulla. Niistä luovuttiin, kun joku heitti realismit kehiin. Samoihin aikoihin mm Caltech esitteli pöydän kokoista näyttöä, jossa oli touch-käyttöliittymä. Hologrammi-miiteistä ei ole paljon tietoa edelleenkään, mutta Windows touch-pöytä näytti Microsoftilla olevan toissavuonna kampuksensa olotiloissa käytössä. Missä muualla niitä on? Ei missään. Ehkä vuonna 2035 on.

Toistakymmentä vuotta sitten ehdotin aikansa hitech-yrityksen design-tiloihin seinän kokoista projisointia, jonka avulla integroituisimme maailman sykekeskusten webbikameroihin, ollaksemme ikäänkuin mukana kuhinoissa. Se olis helposti ollut järjestettävissä. Tekeekö joku mokomaa edelleenkään? Nah. Ehkei ole järkevääkään, kun taas palaverikäytännön suhteen edistys olisi tarpeen.

Montakohan multimonitori-videoneukkaria Nokia sai aikaiseksi niinä 10-15 vuotena kun se oli mahdollista? Saloon yhden vai kaksi, muillekin saiteille varmaan jokusen.

Ei kahdessakymmenessä vuodessa mitenkään kaikki muutu. Osa käytännöistä toki.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

70-luvun alussa kerrottiin, että Valco-kuvaputkitehdas alkaa jo syntyessään olla vanhanaikainen, koska on kehitetty mullistava digitaalitekniikka, joka mahdollistaa väritelevisiot ilman kuvaputkea ripustettaviksi taulun tavoin seinälle. Niiden uumoiltiin tulevan markkinoille viiden - kymmenen vuoden sisällä. Osa uskoi, että sellainen tekniikka on olemassa, osa ei.

Vielä 90-luvullakaan ei ollut edes tietoa suuren yleisön keskuudessa taulu-TV:istä, ensimmäiset ilmestyivät kauppoihin vajaat kymmenen vuotta sitten.

Eli kaikkea mitä on jossain kokeiltu ja mikä vaikuttaa hyvältä, tullaan aikanaan kansalle myymään. Mutta lanseeraaminen kestää yleensä huomattavasti kauemmin kuin alussa kuvitellaan. Osittain se johtuu suurten tuottajien tarkoituksellisesta hitaudesta ja osittain globaalien standardien käyttöönoton hitaudesta eri valmistajien kilpaillessa niistä keskenään sekä viimeeksi myös kuluttajien konservatiivisuudesta, varsinkin kun ensimmäiset vuodet kuluvat kermankuorintahinnoittelun vallitessa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hei Mikael, olisikohan ollut 80-luvun lopulla kun esiteltiin ensimmäisiä litteänäyttöjä. Olin menossa firman "opintomatkalle" Tukholmaan firman tilaamalla halvimmalla mahdollisimmalla laivamatkalla. Hytti oli pohjakerroksessa konehuoneen vieressä. Vaikka hytti oli monta metriä vesirajan alapuolella, siinä oli ikäänkuin pyöreä laivan ikkuna, jonkan edessä oli verho. Vedin toivorikkaana verhon pois ja huomasin pelkän laminaattisen pyöreän ikkunan. Samaan aikaan kerrossiivoja oli käytävällä. Kerroin hänelle havaintoni ja ehdotin, että koko laivan kaikki hytit voitaisiin saada kalleimmiksi "maisemahyteiksi" jos ikkuna tilalla olisi litteänäyttö mihin ohjattaisiin videonäkymä kannelta tai haluttaessa vaikka Karibialta. Kerrossiivoojan vastaus oli ykskantainen, ei voi, siinä takana on toinen hytti. Se sitten siitäkin ajatuksesta.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Kiitos Börje, tuot aiheen kiinnoastavasti esille,
useasti olen aikonut kirjoittaa, mutta tuonnempana.
Tulevaisuus on ihmeellinen, ja sulautunut tekniikka.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

3D-tulostimet ovat tuolloin yleistyneet, löytyy joka kodista?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Useimmista keittiöistä jonkinlainen food printer kyllä löytyy, koska kaikki syövät. Muita 3D-tulostimia hankitaan edelleen selvään tarpeeseen. Eri materiaalit ja tulostekoot vaativat printteriltä kovin erilaisia ominaisuuksia.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Uskottava skenaario. Lyhyesti voisi sanoa, että työvoimapulasta ei kukaan enää kehtaa mainita mitään...

Tai sitten työt ovat täysin muuttuneet. Mutta ainakaan eläkeläisiä ei koeta taloudelliseksi rasitukseksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No ainakin teknologiayrityksiä täytyy olla leegio software ja hardware suunnittelijoineen, samoin robottien huoltajia, korjaajia, j.n.e. Ja vaatii se nettikauppakin markkinointisuunnittelua sekä toteutusta.

Kun ihmisillä keskimäärin voi kuitenkin olla enemmän vapaa-aikaa, kukoistaa viihde- ja vapaa-aikateollisuus. Koko teknologinen infrastruktuuri olisi turhaa, jos kansalla ei olisi kulutuspotentiaalia sen tarjoamille palveluille, joten siinä tapauksessa, että suurin osa ihmisistä olisi "työttömiä" merkitsisi se sitä, että työttömän toimeentulo olisi aivan toisissa sfääreissä hoidettu kuin nykyisin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Joo, muokkasin kommenttiani hieman tuossa, ja puhuttiin vähän samasta asiasta lopulta.

Antti Jokinen

Luulenpa, että tuleva sota murskaa nämä haaveet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miksi juuri tuleva sota niitä murskaisi sen enempää kuin kaikki käynnissä olevatkaan.

Antti Jokinen

Koska se käydään Euroopassa. Voi olla, että Suomelle käy hyvin syrjäisen asemansa vuoksi.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kylläpä on vastenmielinen ja onnettoman ahdas liittovaltio unelman hengentuote.Oikein etoo ja puistattaa.
Puola,liittovaltion osavaltio joka tuottaa ruokamme tai jotakin sinnepäin.Älä unta näe!
Että 20 vuoden jälkeen olisi ahdistava liittovaltio viritys voimissaan.
On pahempaa menoa kuin neukkulassa kyllä täytyy olla hurahtanut.
On katsos muuallakin maapallolla elämää kuin vain EU:n sisäpuolella,eikä se onneksi tulevaisuudessa siihen jää.
Vieläkin menee kylmät väreet..

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Todellisuus lyö kynsille niin on kiva paeta mielikuvitusmatkalle utopiaan.

Ei siinä mittään, ihan hauska leikki ja ihan hauskalta tuollainen tulevaisuuskin kuulostaa,
kunhan muistetaan, että kyseessä tosiaankin on leikki.

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Entäs kun vessapaperiksikin kelpaamattomalla rahallamme ei enää saa ostettua itämaissa valmistettuja robotteja vain siksi että unohdimme periaatteemme ja yritimme ylläpitää talouttamme ylimitoitetulla rahan painannalla sekä verottamalla kansamme takit tyhjäksi?
http://www.youtube.com/watch?v=s2rMnov4Ae8
Emmekä siis kuunnelleet Soinia, Pesosta tai Muutospuoluetta, joiden epätoivoiset yritykset tervehdyttää taloudenpitoa eroamalla €urosta leimattiin populistiseksi ja syrjittiin valtamediasta yms. kuten myös Ron Paulin dollarikritiikki.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Minä oon aina halunnu merenrannalle asumaan.

Jos Tapani ei pääse merelle, niin meri tulee Tapanin tykö.

Samalla päästään rantaruossalaisista ja affenanmaastakin eroon.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Börjestä on tullu populisti. :)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Minusta Börje nyt keksi sellaisen jutun mitä voisi ihan asiallisesti jatkaa. Suomihan on täynnä kaikenmaailan pellepelottomia. Jos näitä hulluja ajatuksia voitaisiin julkaista vaikka tälläkin foorumilla, tai missä vain. joku ihan oikea tiedemies tai keksijä voisi saada niistä vinkkejä. Parhaat ideat on niitä mitä ei ennen ole keksitty ja ne ovat kaikkein hulluimpia. Kuka nyt viiskymmentä vuotta sitten olisi voinut käsittää kännykän???

Hienoa Börje, että keksit tällaisen jutun, toivottavasti saadaan jatkoa.
Jos US-toimitus on vähänkään asialla, tulevaisuusfoorumi saa puheenvuoron ja vapaavuoron rinnalla oman palstansa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kiitokset vaan kaikille jotka jaksoitte lukea. Valitsin tietoisesti mukaan vain tekniikkaa, joka on jo keksitty ja jossa tuotteistaminen on oikeasti menossa. Silloin voin olettaa niiden tulevan massamarkkinoille 2020-luvulla ja riittävän laajalle levittyään ne aina hiukan muuttavat yhteiskuntaa. Jotkut isotkin muutokset vaativat ehkä vain pienen lisäsysäyksen. Euroopassa puhuttujen kielien sekamelska on integraatiokehityksen suurimpia hidasteita. Odotan koneelliselta simultaanitulkkaukselta paljon.

Laitetaan vaikka yksi linkki simultaanitulkkauksen nykytilaan.
http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/haluaisit...

Venytin tietoisesti aikaskaalan reilun parinkymmenen vuoden päähän juuri autonomisen robotiikan verkkaisen kehittymisen vuoksi. Kunnollisia hoivarobotteja tuskin näemme ennen sitä. Tässäkin pätee normaali miehinen tarvehierarkia ja investointirahan priorisointi. Ensin hoidetaan tappaminen (2010->), sitten seksi ja muu hupi (2020->) ja lopuksi kotityön helpottaminen (2030->).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset