buimonen Turhan kitinän kuunteleminen turmelee aivosi

Teknologian nopea kehitys voi tuhota yhteiskuntarauhan

Olen itse kirjoittanut useita tekstejä teknologian vaikutuksesta tulevaisuuteemme. Miten esimerkiksi automaattinen simultaanitulkkaus hävittää Euroopan monikielisyyden ongelmat. Tai miten robotiikka ja automaattiset ajoneuvot helpottavat vanhenevan väestön hoitotyötä.

Tekniikan valtavan nopea kehittyminen muuttaa työpainotteisen yhteiskuntamme rakenteita nopeammin kuin mikään ihmiskunnan historiassa tähän saakka tapahtunut muutos. Hyvinvoinnin jakaminen on perustunut pääosin työnteon verottamiseen. On pitkään ollut ilmeistä, että nykyinen malli, jossa olet 100% työssä, työtön, opiskelija, lapsi tai eläkeläinen, ei voi tulevaisuudessa toimia. Silti mitään todellista muutosta ei ole saatu aikaan.

Siksi tulevaisuuden yhteiskuntamallia olisi hyvä lähteä rakentamaan mahdollisimman pian. Todennäköisin vaihtoehto on jonkinlainen yksinkertainen perustulo. Se on helposti sovellettavissa Suomen lisäksi koko Eurooppaan.

Aiheesta on kirjoitettu tuoretta pohdintaa Ville-Veikko Mastomäen ja Jaakko Stenhällin toimesta. Suosittelen erittäin lämpimästi, että lukisitte. 

http://teknologinenmurrosjapolitiikka.files.wordpress.com/2014/01/teknologinen-murros-ja-politiikka.pdf

Vaikka osa skenaarioista on varmasti pielessä, niin teksti antaa hyvän mielikuvan kuinka nopean ja dramaattisen yhteiskunnallisen murroksen kynnyksellä olemme.

Mielestäni tekstin heikkous on siinä, että murroksen kuvitellaan tapahtuvan ilman vakavia konflikteja. Näemme jo persujen kannatuksen nousuna, kuinka yleinen muutosvastarinta nostaa päätään. Persujen ainoa todellinen agenda on vastustaa kiihtyvää muutosta. 

Mitä enemmän ihmisiä syrjäytyy nopeassa murroksessa, sitä radikaalimpia vastareaktioita tulemme jatkossa näkemään. Pidän täysin mahdollisena, että teknologian kehitys tuhoaa yhteiskuntarauhamme, koska poliitikot eivät kykene reagoimaan ajoissa näin nopeaan muutokseen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

""Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinilla ei hänellä ole yksiselitteisen torjuvaa kantaa asiaan, mutta työn ja hyvinvoinnin välisen kytköksen irrottaminen olisi "iso juttu"."" (wiki)

Eiköhän perustulo tule, kun sitä tarvitaan.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Ahneus se se tuhoaja on, ei kehitys. Voisimme vaikka automatisoida kaikki yhteiskunnan toiminnot, eikä se haittaisi ketään, mikäli tekisimme sen 99% emmekä 1% edun saavuttamiseksi.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Skenaarioiden rakentaminen on vaikeaa eikä mikään koskaan taida osua oikeaan. Tulevaisuutemme pääsuuntaus taitaa olla se, että köyhyys ja rikkaus lisääntyy. Rikkaat ovat pieni vähemmistö ja keskiluokka häviää. Pieni osa pääsee rikastumaan ja valtaosa joutuu köyhtymään. Muu vaihtoehto olisi jo ihmeiden ihme.

Noiden persujen alituinen demonisointi on aika erikoista. Heitä äänesti puoli miljoonaa suomalaista. Ovatko he kaikki demoneita?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

En minä persuja demonisoinut, vaan selitin ilmiön syntyneen nopean yhteiskunnallisen kehityksen aiheuttamana muutosvastarintana. Persut ovat ei-puolue, jonka tehtävä on vastustaa kaikkia muutoksia. Se on myös ainoa puolueen jäseniä oikeasti yhdistävä elementti.

Ei vanhaan ja koeteltuun takertuminen mikään synti ole. Se on turvallisuushakuisten ihmisten normaali reaktio. Se vain hidastaa entisestään yhteiskunnan kykyä reagoida ajoissa yhä kiihtyviin muutostarpeisiin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Joskus vanha toimivaksi todettu järjestelmä on parempi. Pyörää on nyt keksitty uudelleen, ja tulos on ollut enimmältä osin kamala.

Suuret laivat kääntyvät hitaasti. Vaihtaisimmeko dynamiikkamme ja ketteryytemme paikalliseen politbyroohon, näin esimerkiksi. Siitä huolimatta, että jo tehdyt "muutokset" ovat aiheuttaneet kovimmat talousongelmat sitten 30-luvun suuren laman?

---

Automatisaatiosta olet sen sijaan mielestäni oikeassa. Viime vuoden loppupuolen The Economistissa oli hyvä artikkeli sen (ja globalisaation) vaikutuksista työntekijöiden tilipusseihin: kutistumaan päin.

En ole aivan varma, onko perustulomalliin vielä useaan vuoteen riittävää tahtotilaa. Arvelen tässä käyvän niin, että ensin eliitin pitää huomata se, että he eivät saa halpojakaan tuotteitaan kaupaksi, kun muilla ei ole enää mitään millä ostaa.

Perustulopolemiikin riehuessa keskityn ennemmin kansankapitalismiin. Se voi tietysti osoittautua virheeksi, mutta kriisin myötä on ollut hyviä hetkiä panostaa tälle linjalle.

Jokainen tietysti tekee omat valintansa, mutta päätöstäni perustelen sillä, että otan ohjia omasta elämästäni siltä osin kuin se on vielä mahdollista ilman, että jäisin odottelemaan minkäänlaista perustulomallin esiasteita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Noiden persujen alituinen demonisointi on aika erikoista. Heitä äänesti puoli miljoonaa suomalaista. Ovatko he kaikki demoneita?"

Ei siinä joukossa tarvita kuin yksi demoni. Muut ovat demonisoituneita, tai demonin vallassa.

Käytännössä joukossa on lisäksi melkoinen joukko sellaisia opportunisteja jotka eivät ole sen kummemmin demoneita kuin demonisoituneitakaan. He ovat vain ymmärtäneet että juna menee nyt, tajunneet tilaisuutensa ja hypänneet kyytiin.
-----------

Mielestäni blogistin tarjoama perustulo ei ole mikään ratkaisu ongelmaan, se on pelkästään oireiden hoitoa, mutta se voi itseasiassa johtaa sairauden pahenemiseen.

Toki kansalaispalkka voi tulla, mutta se ei ole ratkaisu ongelmaan.

En usko että työt yhteiskunnassa vähenevät teknologian kehityksen myötä, työtä riittää, ihmisten tarpeiden muuttumisen takia työtehtävät vain muuttuvat. Myöskin työn tekemisen tarve säilyy, koska työ on osallistumista yhteiskunnan toimintaan, tapa olla osa yhteiskuntaa.

Ongelma on mielestäni siinä että työllä mitataan ihmisten arvoa ja arvon mitta on raha. Se ajatus johtaa siihen että kaikkien ihmisten pitää saada samaa palkkaa, koska kaikki ihmiset ovat saman arvoisia ja raha on arvon mitta.

Ihmisten kuuluukin olla tasa-arvoisia, tästä ei pidäkään tinkiä. Mutta sen tasa-arvon mittana voitaisiin käyttää muitakin asioita kuin rahaa.

Nythän on niin että kaikki ihmiset eivät ole samalla tavalla rahan arvoisesti tuottavia. Työn teolle määritellään tietyt standardit ja standardit määritellään niiden tuottavimpien yksilöiden mukaan. Heidän työsuorituksensa mukaan määritellään työn hinta ja he myös pystyvät täyttämään ne standardit joita vaaditaan. Tässä leikissä vain putoavat yhteiskunnan ulkopuolelle ne ihmiset jotka eivät parhaisiin standardeihin työnteon osalta yllä.

Työnantajat eivät halua käyttää standardeihin yltämättömiä työntekijöitä tuotantoprosesseissa, koska he, vaikka tuottavatkin työssä ollessaan lisäarvioa, eivät täytä palkkauksen perustana olevia standardeja ja he eivät näin ollen ole yrittäjän voiton kannalta hyödyllisiä, vaan voivat olla yrittäjän voiton kannalta jopa haitallisia. Näin siis siitä huolimatta että heidänkin työpanoksensa olisi yhteiskunnalle arvokas.

Tuossa on käsittääkseni se pulma joka pitäisi ratkaista ja johon pitäisi keskittyä.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Näinkin voi uskoa kun puuttuu ymmärrys rahasta. Mitä ajattelit tehdä niille, jotka terveytensä tai muun vajaavuuden puolesta eivät kykene täyttämään työnantajien standardeja?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mitä ajattelit tehdä niille, jotka terveytensä tai muun vajaavuuden puolesta eivät kykene täyttämään työnantajien standardeja?"

Heille kuuluu sama ihmisarvo kuin tehotyöntekijöillekin, heille kuuluu ihmisarvoinen elämä ja riittävä toimeentulo.

Mutta kilpailuyhteiskunnan kannustimia he eivät juuri tarvitse. Ne kannustimet ovat niitä varten jotka joutuvat ponnistelemaan oman toimeentulonsa ja koko yhteiskunnan toimeentulon eteen.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #8

Mikä on kilpailuyhteiskunnan kannustin kasaantuvalle pääomalle ja kuka sen kustantaa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #9

"Mikä on kilpailuyhteiskunnan kannustin kasaantuvalle pääomalle ja kuka sen kustantaa?"

Kerro ensin mitä itse tarkoitat ja ymmärrät käsitteellä "kasaantuva pääoma", sillä mikäli käsitteitä ei määritellä kunnolla, niitä ei kannata käyttää, eikä niiden pohjalla voi keskustella.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #10

Kasaantuvalla pääomalla tarkoitan sitä virtuaalista rahaa joka ei kasvata realitaloutta, joka lienee tällä hetkellä jopa suurempi kuin reaalitalous, johon tämä sinun kilpailuyhteiskunnan kannustin työmielessä viittaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"Kasaantuvalla pääomalla tarkoitan sitä virtuaalista rahaa joka ei kasvata realitaloutta, joka lienee tällä hetkellä jopa suurempi kuin reaalitalous, johon tämä sinun kilpailuyhteiskunnan kannustin työmielessä viittaa."

Kiitos tästä selvityksestä. Kävin kuntosalilla enkä oikein jaksa nyt paneutua asiaan.

Mutta tämä käsite "virtuaalinen raha", samoin kuin käsite "kasaantuva pääoma" ja esimerkiksi se että sanotaan että "raha on tänä päivänä niin kallista" ovat sellaista termistöä joille en löydä konkreettista vastapainoa tästä realimaailmasta. Vaikka niitä miten selitettäisiin, ne eivät aukene minulle.

Minun mielestäni kaikki raha on virtuaalista, miten virtuaalinen raha voi kasaantua, kun koko käsite raha on mielikuvituksellinen ja miten mielikuvituksessa kehitettyä termiä, mikä ei ole mitään konkreettista, voidaan ostaa ja myydä.

Raha on mitta jolla mitataan konkreettisten asioiden ja esineiden arvoa.
Joten voisitko selvittää mitä tarkoitat kysymykselläsi, konkreettisin käsittein, jos haluat minulta jonkin vastauksen.

Voisin lähteä arvailemaan mitä tarkoitat, mutta arvaus voi mennä pieleen ja selitän väärää asiaa, ja se kaikki selitys menee savuna ilmaan ja harakoille.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miten sait tähänkin vedettyä persut mukaan?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mitä enemmän muutoksia sitä enemmän vastarintaa. Persut vaan ovat sen airut.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Olen blogistin kanssa aika paljon samaa mieltä.
Työllisyys tulee siitä, että yksilöt ja yhteisöt siirtyvät ja joutuvat siirtymään yhä enemmän omavaraisuustalouteen. Siitähän ei saa palkkaa sinänsä, eli se ei nosta ostovoima vaan vähentää sitä.
Omavarrainen ihminen kun voi suoraan ohittaa vihannes- ja hedelmätiskin, eikä varmaankaan lihatiskille ole paljoa asiaa.

kapitaali tulee näivettämään kansaa, kansa pitää itsensä hengissä ja kapitaalilla on huomattavasti paljon pienempi joukko, jolle tuotteitaan myydä.
Ja tästäkin kapenevasta joukosta hyvin moni alkaa vierastaa kaikkia keinotekoisia tarpeita, joita esimerkiksi markkinoinnilla luodaan.
Ja samaan aikaan kuitenkin kokonaisuutta "syö" automaatio... - jäljelle jää ylimitoitettu tuotanto - paitsi jossakin Kiinassa, jossa kysyntää riittää.

Henry

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Raportti ja sen poliittinen kommentointi tässä blogissa on tyypillistä (perus)suomalaiskansallista kulttuurisidonnaista tulkintaa yleismaailmallisista ilmiöistä. Eihän ole globaaleja perusteita olettaa, että yleinen muutosvastarinta ilmenisi juuri ”persujen kannatuksen nousuna”. Yhtä hyvin tai paremminkin kehitys ja ”yhteiskuntarauhan” rikkoutuminen voi ilmetä punkkareiden määrän radikaalina kasvuna taikka anarkistisina hippiyhteisöinä. Näin käy esim. Saksassa suurissa kaupungeissa: jos työllisyys heikkenee, sitten tulee lisää hippileirejä ja yhteisöjä, jotka kyseenalaistavat ja torjuvat vallitsevan ”reippaat onnistujat menestyvät” –ideologian. Ei puhettakaan mistään oikeistopopulismista.

Samaa informaatioteknologiaa, josta Suomessa haaveillaan globaalia kaikkitietävää valvontajärjestelmää, voidaan käyttää myös katvealueiden suunnitteluun. Muualla maailmassa ihmiset oikeasti erilaisissa marginaalisissa konteksteissa suunnittelevat ja rakentavat katvealueita, joissa yhteydet globaaleihin tietoverkkoihin estetään ja katkotaan mutta joissa ihmisillä kuitenkin on reaaliaikainen sähköinen identiteetti, joka ei kuitenkaan yhdisty todelliseen henkilöön. Teknisten ratkaisujen tuottaminen katveille on sekin tietotekniikan ammattityötä.

Tässä myös tarvitaan lisää sääntelyä asettamalla paikallisia säännöksiä. Mastomäen ja Stenhällin raportti uskoo, että sääntelyä pitäisi päinvastoin kaikin paikoin purkaa teknologisen kehityksen myötä. Teknologinen kehitys kuitenkin päinvastoin mahdollistaa säännökset, joita aikaisemmin ei olisi voinut toteuttaa ja joita useimmat ihmiset eivät tulisi ajatelleeksi. Esim. Saksassa myös laaditaan laajennetaan julkisen vallan toimesta sääntelyä, jolla rajoitetaan teknologisen kehityksen kielteisiä työllisyys- ym. vaikutuksia. Saksan Vihreät haluavat esim. laajentaa kirjojen lakisääteisen hintasäännöstelyn myös sähkökirjoihin riippumattomien kirjakauppojen tukemisen tarkoituksessa. Suomalaisilla on aina vaan tarve uskoa johonkin väistämättömään kehitykseen, jossa on pakko olla mukana

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Agressiivinen hulinointi on toki globaali ilmiö, muttei vielä kovin järjestäytynyttä toimintaa Euroopassa. Eikä sitä ole juurikaan Suomessa. Voisihan kiekkovieraiden hulinoinnin nähdä kuuluvan tähän kategoriaan, muttei yhdestä tapauksesta vielä voi rakentaa ilmiötä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ei punkkarit mitään hulinoi. Hipit ovat tunnetusti aggression vastakohta, vaikka eivät ehkä sitten saa mitään muutakaan aikaan. Suomessa aina oletetaan, että kaikenlainen vastarinta ja vetäytyminen kanavoituisi poliittiseen populismiin ja aggressiivisuuteen. Muualla maailmassa ihmiset keksivät muutakin ilmaista tekemistä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Aika lohdullinen tuo raportissa oleva huomio siitä, että vaikka töitä ei kaikille ole tarjolla, ilmaista ja kivaa ajanvietettä tulee olemaan tarjolla lähes loputtomasti. Rujoudessaan kaunis huomio.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Se mikä tulee lisäämään yhteiskunnalisen konfliktin riskiä on juurikin se että uusimpin arvioiden valossa työt eivät lopu tulotasojen ala ja ylä päästä vaan nimenomaan keskiluokalta. Ajattelevaa siivousrobottia ei voida luoda vielä pitkään aikaan...

Suomalainen yritys sai investointeja sisään kehittäessään automatisoitua patenttijuristia. Urheilutoimittajia on korvattu automaatilla. Kaupan kassan pystyy periaatteessa korvaamaan itsepalvelurahastuksen valvontahenkilöstöllä. Tätähän me haluamme, valvontaa, kontrollia eikös juu, ja sitä että saamme tehdä itse sen mitä aikaisemmin teki toinen ihminen.

Keskiluokan tulotason romahtaessa tulee romahtamaan yhteiskuntajärjestelmä. Tällä hetkellä jos on rahaa niin kannattaa sijoittaa viljavaan maahan joka on kalavesien lähellä riittän kaukana asutuskeskuksista ;)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Keskiluokan tulotason romahtaessa tulee romahtamaan yhteiskuntajärjestelmä. Tällä hetkellä jos on rahaa niin kannattaa sijoittaa viljavaan maahan joka on kalavesien lähellä riittän kaukana asutuskeskuksista ;)"

Juuri näin!
Itsekin tulen panostamaan tähän - tosin ulkomailla.

Henry

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Jos tontilla on tilaa niin saako tulla mukaan ja rakentaa työtä vastaan makuukopin itselle ja koiralle... ;)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Nykysysteemikin voisi toimia joinkuin, vaan yrittämisen&työn ja työttömyyden välisessä limbossa sompailevan henkilön kohtaamaa byrokratiamuuria sen ylittämiseen tarvittavaa aikaa ja älyvapaita ehtoja, kuten kohtuuttomia karensseja pitäisi huimasti keventää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset