buimonen Turhan kitinän kuunteleminen turmelee aivosi

Itämeren suojelussa on vielä paljon tehtävää

Muistutetaanpa kaikille, että Itämeri on maailman saastunein meri. Vaikka Helsingin edustalla oli vielä sunnuntaina mukava uida 23 asteisessa vedessä, niin lähipäivät tuovat myrkylliset sinilevälautat myös Stadin rannoille. 

Tälle kesälle ennustettiinkin erittäin runsasta kukintaa. Helteinen sää ja lämpenevä merivesi on nyt muodostanut pahimmat levälautat avomerelle kymmeneen vuoteen. Saaristomerellä lautat ovat yltäneet jo saaristoon. Sinilevässä ei pidä uida, eikä merivettä saa käyttää saunomiseen.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1405907171192?jako=fbfd8f5c5fcb5b39721be7975e8...

Helcomin työmaa jatkunee vielä kymmeniä vuosia ennen kuin Itämeren tilaa voi pitää hyvänä. Tämäkin tavoite toteutuu vain jos suuria öljyonnettomuuksia ei pääse syntymään. Helcomin tekemiin suosituksiin Itämeren valtioille voi käydä tutustumassa http://helcom.fi/

Omien rannikkovesiemme selvästi suurin kuormittaja on suomalainen maatalous. Lannoitepäästöjen kuriin saminen on välttämätöntä, jotta Suomen ravinnepäästöjen vähentämistavoitteet voidaan saavuttaa. Muistakaa tämä kun kirjoitatte ehdokkaanne numeroa ensi kevään eduskuntavaaleissa äänestyslippuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Antti Jokinen

http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Ihmisen+va...

"Tämän vuoksi Suomessa ei kannata panostaa liikaa resursseja laajoihin tutkimuksiin ja yhä uusiin projekteihin, jotka tähtäävät siihen, että vuotuiset fosforipäästömme pienenevät nykyisestä 3 000 tonnista 2 000 tonniin. Se on kallista puuhaa, jonka merkitys Itämeren tilalle on pienen pieni.

Jos jotain haluamme tehdä, panokset kannattaa suunnata syvänteiden hapettamiseen tai Itämeren itärannikon päästöjen vähentämiseen Suomen eteläpuolisissa maissa."

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pääaltaan runsaille leväkukinnoille meidän päästöillämme ei ole suurtakaan merkitystä. Valitettavasti me ihan itse olemme aiheuttaneet kuolleet merenpohjat saaristoomme.

Rakkolevän esiintyminen ja veden näkösyvyys ovat hyvät indikaattorit sille missä jamassa meidän oma rannikkomme on. Suomenlahden ja saaristomeren rannikon tila on ihan omissa käsissämme. Sen tila pitää saada kohenemaan.

Päävastuu on maatalouden päästöjen kuriin saamisessa. Samalla kohennetaan sisävesien tilaa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tilanteeseen on kaksi vaihtoehtoista ratkaisua:

a) Minä perustan peltojen puhdistamolaitteita valmistavan yrityksen ja sinä järkkäät niin, että niistä tulee koko Suomeen pakollisia ja muut eivät saa niitä valmistaa

b) Kerätään peltojen valumavedet sisämaasta loka-autoon ja ajetaan ne Itä-meren rannalle rakennettuun puhdistamoon josta ne määräajoin lasketaan Itämereen.

Jos menetelmät toimivat muiden fosforilähteiden osalta niin ei ole mitään syytä epäillä niiden toimivuutta pelloillakaan. Teoriassa voisi olla houkuttelevaa käyttää rahat suoraan Itämeren puhdistamiseen tai keskittyä ainoastaan sellaisiin päästölähteisiin joilla on mahdollisuus edetä Itämereen. Tämä olisi kuitenkin epäsolidaarista ja sillä olisi myös talouskasvua vahingoittava vaikutus.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olisiko mahdollista ihan vapaaehtoisesti vähentää lannoitteiden levittämistä ja hidastaa pintavesien huuhtoutumista vesistöihin.

Keinolannoitus on 60-luvun keksintöjä, joka onneksi luontaisesti vähenee kun mineraalifosforivarat loppuvat. Sitä ennen fosforilannotteiden hinnat jatkavat nopeaa nousuaan kuten viime vuosina on havaittu. Melko pian lannoitteista tulee todellista arvotavaraa, joiden käyttöä harkitaan kunnolla. Ja vesistöt kiittävät.

Kolikon kääntöpuolena on toki ruoan hinnan roima kallistuminen. Toivottavasti myös diabetekseen sairastuvien määrän jyrkkä lasku.

Antti Jokinen

Ei lannoitteita enään heitellä peltoihin miten sattuu vaan pelloista tehdään tarkat tutkimukset mitä lannoitetta millekin lohkolle tarvitaan. Myös vesistöjen äärillä oleville pelloille on perustettu suojavyöhykkeet. Tilanne ainakin tässä suhteessa Suomen osalta on parantunut jo paljon.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #7

Uskotko oikeasti noihin juttuihisi?

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #9

Ei tämä mikään uskon asia ole, kuin eräille.

Jukka Mäkinen

"Olisiko mahdollista ihan vapaaehtoisesti vähentää lannoitteiden levittämistä ja hidastaa pintavesien huuhtoutumista vesistöihin. "

Heh, oletko tosissasi?
Ympäristön paskaaminen on rkp/kokoomus/kepulaisten MTK-maanviljelijöiden ikiaikainen oikeus. Elämältä menisi tarkoitus jos siitä luovuttaisiin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Älä ole penseä. Olen vastikään onnistunut hankkimaan kokonaan kierrätettävästä biokomposiitista valmistettuja, maaperän ravinteita ja haitallisia aineita poistavia fytoremediaatiolaitteistoja, jotka koostuvat useasta kyseiseen tarkoitukseen suunnitellusta hyperakkumulaattorista. Laitteiston erikoisuutena on se, että se on täysin huoltovapaa eikä tarvitse verkkovirtaa.
Kansanomaisesti laitteistoa voisi kutsua nimellä jättipoppeli (Populus balsamifera ssp. trichocarpa) mutta yritän keksiä hieman myyvemmän nimen ennen tuotteen lanseerausta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Itämeri on kaikkien huulilla ennen vaaleja, mutta sitten se taas unohdetaan vaalikaudeksi. Hups, sehän on äänestäjien kusetusta.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Eräs mahdollisuus Itämeren tilanteen korjaamiseksi olisi avartaa sen virtauksia. Käytetään eri tahojen eskaloimaa Ukrainan kriisiä hyväksi ja kiristetään Putinia syventämään(100-200m) Stalinin kanavaa ja poistamaan siltä sulut niin, että Vienanmeren vedet pääsevät vapaasti Suomenlahdelle, samalla Putinia voisi pyytää siirrättämään Pietarin hevon kuuseen veden äärestä. Voitaisiin myös sopia Suomen uudeksi itärajaksi po. syväväylä. Suomi voisi omalta osaltaan yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa kaivaa Pohjanlahdelta Tornio-Muoniojokireitti syväväyläksi Jäämerelle. Ruotsi ja Tanska voisivat myös syventää välistensä salmet. Ja vesi vaihtuisi taistelumyrkkysyvänteitä myöten. Kehottaisin myös kaikkia suurtaajamia Itämeren valuma-alueella siirtymään vesien ääreltä sisämaan kuiville paikoille mallia Las Vegas.

Tehokkain keino lienee kuitenkin poistaa ihmiskunta maapallolta arvostelemasta omia tekemisiään. Pissikööt kalat ja muut norpat vetensä pilalle.

Hannu Tanskanen

Onhan tuossa paljon josta voidaan olla yhtä mieltäkin. Aikooko Börje ehdokkaaksi?

Suomen maatalous varmaan, mutta ehkäpä nuo muut rannikkovaltiotkin osansa tuovat? Ennenkuin me ja EU rakensimme puhdistamon, Venäjä työnsi kaikki 5 -miljoonaisen Pietarin hetekaa pienemmät jätteet Itämereen Nevaa pitkin.

Sinilevästä eli syanobakteereista on ruotsalaisia tutkimuksia, joiden mukaan sen runsas esiintyminen voi kertoa siitä, että typen poisto on liian tehokasta. Juuri loppukesästä typpi pyrkii loppumaan ja silloin sinilevä joka voi ottaa sitä veteen liuenneesta ilman typestä, räjähtää kasvamaan.

Tästä olen varoitellut Vihdin Veden johtokunnan kokouksissa, jonne hankittiin MBR-pilotti typen poistoon, mutta sanani menevät kuuroille korville, "me emme täällä tee tiedettä, vaan noudatamme määräyksiä". Niinpä ...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kiitän luojaa merilevästä. Ilman happea tuottavaa levää ei minua olisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset