buimonen Turhan kitinän kuunteleminen turmelee aivosi

Älkää keskittykö takiaispuolueeseen

Puheenvuoron viimeaikaisista kirjoituksista vähintään kolmasosa on persujen pilkkaamista. Sipilä teki fiksun ratkaisun ottaessaan hallituskiimaisen Soinin sylkykupiksi, jonka takana Keskusta ja Kokoomus saivat aluksi työrauhan.

Kuten kaikki olemme havainneet, niin persujen lupauksilla on jo moneen kertaan pyyhitty se mitä ei luvattu myydä. Tuota ei varmaan tarvitse enää kenellekään korostaa. Energia kannattaa suunnata Sipilän ja Stubbin tekemisten seurantaan.

Persut on vain se takiaispuolue, joka tekee tasan sen mitä tuo kaksikko haluaa. Jatkuva pilkkaaminen on vähän kuin koulukiusaamista. Keskitytään viimein hallituksen lamaa aiheuttavan kuristuspolitiikan arviointiin. Muuten Suomi on jatkossa todella pahassa pulassa. Suomi ei ole enää teollisuus- ja agraariyhteiskunta vaikka hallitus näin kuvittelee. Tulevaisuuden menestystekijät löytyvät aivan muualta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Noinhan se on. Mutta persut ovat hyvä peili, jonka kautta ihailla itseään. On ihmisiä, jotka vaan eivät pääse peilin ohi jämähtämättä siihen.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Suomen pitää olla teollisuusyhteiskunta, koska muuten tästä ei tule yhtään mitään. Maataloudessa voi olla tulevaisuudessa huomattavia mahdollisuuksia. Vihreät vaan kuvittelevat, että 1990-luvun visiot ja menestystekijät olisivat edelleenkin uusi juttu.

Persu ja blogisti Lindström voi olla tämän sinänsä ei-toivottavan hallituksen valopilkku, nähtäväksi jää.

Tapani Lahnakoski

"Tulevaisuuden menestystekijät löytyvät aivan muualta."

Siis mistä?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Niistä, jotka ymmärtävät, että millainen farssi tämä nykyinen systeemi on globaalissa maailmassa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Vihreiden mielestä varmaan siitä, että kaikki ohjelmoivat ja ryhtyvät huippukoodaajiksi tai sitten kehittävät uusia sijoitusinstrumentteja finanssitoimialalla, niitähän maailma erityisesti kaipaa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei tarvinne huippukoodaaja olla, mutta sen verran, että saa robotin tekemään, mitä haluaa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema Vastaus kommenttiin #8

Miten sitten työllistynee se kansan 49,9 prosenttia, joka on keskimääräistä tyhmempää (mediaani)?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #10

En ole varma. Asioita voi tyhmentää. Se on hyvää bisnestä. Kysy vaikka Steve Jobsin kummitukselta.

Toisaalta kaikki, minkä voi tyhmentää, voinee myös automatisoida.

Mutta kun tyhmentää jotain erikoisosaamista, päätöksen voi tehdä paljon pienemmälläkin ymmärryksellä.

Vaikea sanoa, kun muuttujia on niin paljon, mutta rakettitieteestä ei siltikään ole kysymys. Korkean tason kielet ovat jo nyt aika pitkälle sellaista, että kirjoitetaan englanniksi lyhyesti se, mitä halutaan ja se sitten tulkataan.

En minä käsitä sitä tulevaisuuskuvaa ainakaan yhtään sen paremmin kuin sinäkään. Minusta se on täynnä kummallisia oletuksia ja toiveajattelua.

Se taitaa ainakin olla totta, että jopa puolet ihmisistä on vailla työtä. Miten se ratkaistaan, sitä en tiedä. Miten ihmiset reagoivat moiseen tilanteeseen, en tiedä.

Jotenkin ajattelen, että suuret muutokset tekevät väistämättä kriisejä ja ne kriisit ovat vielä tulossa, ehkä jo alkaneet. Se ajattelu tuntuu loistavan poissaolollaan tulevaisuusskenaarioista. Sitä ei haluta ajatella. Se on luonnollista.

Kaikki eivät pysy kyydissä ja muutoksen tullessa kohdalle siitä seuraa vain empaattisia ajatuksia. Otetaan osaa. "Koita pärjätä". "Ota tästä vähän lääkettä, niin tulee kummallekin meistä vähän parempi olo".

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Tuohon minäkin haluaisin vastauksen. Kyllä Suomen ainoat edes jossain määrin mahdolliset alat ovat raskas teollisuus ja ehkä metsäkin. Eikä nämäkään alat mitään kultakaivoksia tule olemaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu kannattaa olla varovainen pilkkaamisessa, kansa asettuu usein heikomman puolelle, siitä vasta jumalaton haloo nousis, jollei persut häviäkkään poliittiselta kartalta.

Suomen tilanteesta ollaan ihme kyllä samaa mieltä, luin tässä Vihreiden varjohallitusohjelman, vai mikä se oli, mutta siellä oli oikeasti pari todella hienoa asiaa.

Perustulo, jota olette tietenkin ajaneet ennenkin, on ehkä ainoa oikea keino puuttua palkkojen ja tukien epätasa-arvoon, sitä kannatan mieluusti.

Toinen hieno asia oli kansallinen tulorekisteri, joka on hieno avaus, tulee vaan ihmetys, miksei tällaista ole jo toiminnassa.

Tietysti satsaus kotimarkkinoihin ja ostovoimaan on myös hyvä idea, ei koko Suomi voi olla pelkän vientiteollisuuden varassa.

Olihan siellä sitten tietysti nämä ylivihreät jutut, joiden kanssa en voi olla samaa mieltä, mutta tietysti uusituviin on panostettava, mutta hieman kiihkottomammin.

Minä olen veikannut, että Vihreät nousevat seuraavissa vaaleissa 14-17% tuntumaan, sillä sitten voi jo olla isokin merkitys. Toivottavasti sitten jos hallitukseen tie aukenee, ajatte näitä asioita myös.

Nykyhallitus toimii pitkälti vanhan ajan ehdoilla, maailma on kohta niin erilainen, että jollei perusteita, verotusta, ym. uusita, ei tämä laiva pinnalla pysy.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Toki opposition avauksia kannattaa seurata, mutta oleellista on seurata ja kritisoida hallituksen virheitä.

Hannu Tanskanen

Buimonen puhuu välillä ihan kuin olisi tolkuissaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Voi todeta kuten Pepposen työtodistuksesta, jossa hän kirjoitti,"Pekka Puupää on sillointällöin tehnyt tyhmyyksiä".

Tämä ei Puupäälle kelvannut, mutta uusi kelpasi, "Pekka Puupää ei ole tehnyt sillointällöin tyhmyyksiä"!

Tapani Heikkilä

Pääsin torstaina kuuntelemaan tulevaisuustutkija Olli Hietasen (Turun Yliopisto) luentoa. Aivan loistava. Kinastelemme asioista, joihin tulevaisuudessa voi olla aivan uudenlaiset ratkaisut. Esimerkkejä oli useita esim. biotalouden puolelta (Japanissa on tehty jo hampurilaisia ulosteista), mutta iso, valmistavaa teollisuutta koskeva asia on 3D tulostus: Emme tarvitse valmistavia tehtaita emmekä kuljetuskalustoa, koska kaiken voi tulostaa.

Entä ne työpaikat? Hietanen kertoi loistavia esimerkkejä siitä, kuinka uusi tekniikka aina jättää jotkut ilman töitä, mutta pidemmän päälle työllistävät aiempaa enemmän. Sähkö, auto, puhelin jne. Kaikki ovat ensin korvanneet jotain, mutta pidemmän päälle synnyttäneet uutta taloutta ja työllistäneet.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Auto korvasi hevoset. Hevosten määrä romahti tarpeen pienetessä. Miten se tapahtui konkreettisesti, siitä en tiedä, mutta ihmisille käy ihan prikulleen samalla lailla tämän nykykehityksen päässä. Automaatio korvaa ihmisen työntekijänä kategorisesti. Ja tällä kertaa myös asiantuntijat ja mahdollisesti taiteilijat.

Se on ihan uudenlainen tilanne. Miten sitä voisi tarkastella? Miten tällä hetkellä elävät ne ihmiset, joille ei ole mitään paikkaa? Minun nähdäkseni alle dollarilla päivässä.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Olli ja Risto Linturi ovat ylläpitäneet keskustelua ´sadan radikaalin teknologian´ raportin tiimoilta. Siellä on vaikka kuinka mielenkiintoisia ja toivoa herättäviä juttuja. Raportti ei juuri ota kantaa siihen kuinka teknologiat päätyisivät juuri Suomen hyödyksi. Siihen tarvitaan isoja liikkeitä, enkä tiedä onko sellaisia meneillään.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Suomessa on kyllä meneillään, ainakin mitä olen 3D-tulostuksen tiimoilta asiaa seurannut. Ehkäpä selluosaaminen muuttuu tulostusmateriaalien tuottamiseksi? Jahka saan oman tulostimeni vuoden lopulla, varmaan seuraavaksi kokeilen materiaalien kanssa ja hiilikuitulaminoinnin soveltamista. Kuitumuoveja on jo jonkin verran. Tekisi mieli kokeilla millaista muovia tulisi vaikkapa nokkoskuituun yhdistettynä. Nokkoskuidun märkävetolujuus on aika jännä piirre.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #27

Eikö nokkoskuitu ole hankalaa irroittaa varresta tai Tarkoitatko nepalilaista jättinokkosta?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #28

Ihan perinteistä. On kuulema aika hankalaa, mutta kokeiluun menee.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #31

Olen joskus kokeillut hienoa hieman oranssinpunertavaa kuitua tulee. Sama tekniikka kuin pellavan kuitujen erottelussa eli ensin lähes mädätetään ojassa. Mutta sitten hankalampaa koska kuidut ovat kiertyneet varren ympäri.
Niistä tehtiin muinoin alusvaatteita hienon laadun takia.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #33

Näköjään se on aika lyhyttä jo valmiiksi se kuitu. Millainenhan märän sementin sideaine tuokin olisi..

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #34

Noin sentin pituisia muistaakseni. Betoni tuntuu hieman rajulta noille hienon hienoille kuiduille. Nyt olisi satoaika. Varret jotka ovat vielä vihreitä otetaan talteen ja laitetaan likoomaan ojaan jossa on hieman virtaa. Sitten kun vähän on varren selluloosaosat mädäntynyt joku pikkunäpertelystä kiinnostunut huuhtoo kullan esiin.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #27

Suomessa on oltu hereillä ainakin ensimmäisen vaiheen kotitulostamisen jalkauttamisessa. Mutta aina kun teknologia alkaa huokua mullistusta ja globaalin jättibisneksen merkkejä, siitä nappaa kiinni muutama suuryritys, joilla on panostaa siihen satoja miljoonia tai miljardeja.

Siinä pelissä Suomesta tahtoo potku loppua. Ainoa yritys, joka Suomessa pystyi liikuttelemaan nappuloita kuten joku Google nyt, eli tekemään siirtoja kumisaappaista matkapuhelimiin, oli Nokia. Sekin hukkasi kykynsä matkapuhelinhurmoksissaan, ainakin ja toivottavasti väliaikaisesti.

Olis hienoa, jos selluteollisuus kykenisi uudelleenlunastautumaan jollain tuollaisella.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kannattaa ajatella tuoreella tavalla. 37,5-40 tunnin työviikko ja viiden viikon vuosiloma on tulvaisuudessa ehkä poikkeus normaalista. Eläminen koostuu työstä, opiskelusta, perhetilanteisiin liittyvistä tauoista ym. Tulot työstä ja perustulosta. Eläkejärjestelyt joustavat yhä enemmän, eikä yrittämisen ja työteon raja ole kuin veteen piirretty viiva.

Todennäköinen tapahtumien kulku käy harmaan talouden räjähdyksen kautta. Sen verran jäykkä nykysysteemi on, että iso osa kansantaloudesta siirtyy virallisten bkt-tilastojen ulkopuolelle.

Robotiikka ja 3D-tulostus muuttavat täysin työn tekemisen ja materiaalivirtojen kulun. Uusiutuvat energialähteet mullistavat energiatalouden. Kaupungistuminen autioittaa maaseutua. Tai vaihtoehtoisesti syntyykin yhä itsenäisempiä ja omavaraisempia yhteisöjä maaseudulle. Luultavasti molempia.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kaupungistumiselle on pikkuhiljaa aika vaikea keksiä mitään syytä kuin sitä kautta, että ajetaan tietoisesti sellaista politiikkaa, joka autioittaa maaseudun. Se on menneisyyden liikettä se. Kaupunki tarjosi töitä.

Oletetussa tulevaisuudessa (jossa sotia ei tullutkaan ja kehitys onkin jostain kumman ällistyttävstä syystä pysynyt kestävänä, eikä kulutus olekaan eksopnentiaalisesti karannut käsistä joka kerta kun tehokkaampi tapa raiskata maaperää on löydetty ja länsimaisuus ei ole hörpännyt vettä keuhkoon) työt eivät ole sidottuja paikkaan. Olen itsekin tehnyt jo vuosia töitä ihmisten kanssa, jotka elävät milloin missäkin. Saksassa. Keskellä korpea jossain pikkukylässä. Se on vapauttanut myös minut katselemaan asuntoa perheelleni jostakin kauempaa. Se alkaa jatkuvasti vahvemmin näyttämään hyvältä idealta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Voisin olla osittain samaa mieltä ihan omien tuntemusteni kanssa. Eilen päivällä käytiin kesäravintolassa mielenkiintoinen keskustelu. Vanha luokkakaverini, joka siellä sattumalta tavattiin, kyseli olisiko tiedossa ketään luotettavaa joka tarvitsee vuokrakämppää Tikkurilasta. Meidän matkassamme ollut reilu parikymppinen neitokainen totesi, ettei KUKAAN hänen tuttunsa TODELLAKAAN halua muuttaa mihinkään Vantaalle! Toki hän on ikänsä Helsingissä asunut, mutta sentään muutamia kuukausia Hollannissa ja Espanjassa töitäkin tehneenä on nähnyt paljonkin maailmaa. Kannattaa muistaa, että me vanhat pierut emme ehkä sittenkään kykene mieltämään miten alle kolmikymppiset oman Suomensa kokevat. Minusta tuntuu, että konservatiivipoliitikoilla on vielä vaikeampaa tajuta missä mennään.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #21

Kas, minä huomaan nuortuvani päivä päivältä, kolmen vuosikymmenen Vihdin Nummelan junttikorvessa asumisen jälkeen (vaikkakin ydinkeskustassa) pyrin kynsin hampain takaisin juurilleni Helsinkiin ...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #21

Se on ihan totta. En minäkään ymmärrä parikymppisen pikkusiskoni vaikuttimia tai ylipäätään mitään, mitä hän tekee ja miten ajattelee. Pidän häntä ja hänen sukupolveaan etuoikeutettuna, mutta hieman hauraana ja sairaalloisena.

Olen itse läpikäynyt jotenkin sen tässä omassa kaupungissa, että vetovoimatekijät ovat koko ajan pienemmät.

Joskus minua vei puoleensa harrastukset, baarit ja naiset niissä, nykyään on kokopäivätyö pitää tuo yksikin tyytyväisenä. Olen hyvästellyt sitä elämää tässä jo jonkin aikaa.

Minua kiinnostaisi kirjoitella, suunnitella, rakennella ja kasvattaa kasveja.

Keskittyä saamaan lapsistani ihmisiä, jotka hanskaavat asiansa, tuli mitä tuli.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Minustakin Suomen täytyy olla teollisuusmaa. Mutta teollisuus on jotain muuta kuin tähän asti ja teollisuuden käsitettä on lavennettava. En usko, että Suomi selviää kotimarkkinoilla ja pelkän henkisen pääoman myynnillä. Suomen pitää saada kiinni merkittävästä määrästä niin uutta teknologiaa, ettei sitä halvan tuotannon maissa vielä osata.

Jatkossa on mietittävä kannattaako kaikkea knowhowtaan viedä. Siinä onkin haastetta, koska tuotto on kansallisuudesta riippumattomalle osakkeeomistajistolle tärkeämpi voimavara kuin jonkun yksittäisen kansan kohtalo.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tietenkin tuollekin ajatukselle, että Sipilä oli umpikiero ottaessan PS:n hallitukseen, on perusteet. Mutta lähtisin kuitenkin siitä (yksinkertaisesta) vaihtoehdosta, että toimivan hallituksen muodostaminen ilman PS:n mukanaoloa olisi ollut lähes mahdotonta.

SDP ja Vihreät osoittautuivat edellisessä hallituksessa täysin arvaamattomiksi. SDP:n mukana ollessa sama meno olisi jatkunut. Vihreät + RKP olisi ollut sitten se toinen Perussuomalaisia korvaava, ohuen ohut yhdistelmä. Fennovoima olisi nyt sitten joko päättämättä tai Vihreät jo alta kolmen kuukauden ulkona hallituksesta.

Joten annetaanpas Perussuomalaisille nyt ihan rehellinen ja aito mahdollisuus. Neljän vuoden päästä on lupa pistää koko pakka uusiksi, jos nykyisen toimet eivät miellytä. Suomen kannalta olisi tietenkin hyvä, jos myös oppositio tarjoaisi hallitukselle hyviä, toteuttamiskelpoisia ajatuksia. Paino sanalla toteuttamiskelpoisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset