buimonen Turhan kitinän kuunteleminen turmelee aivosi

Hanhikiven ydinvoimalan rahoitus vaarassa

Fennovoima etenee ongelmasta toiseen. Vasta oltiin uutisissa saakka venäläishenkisen turvallisuuskulttuurin vuoksi. Nyt näyttää Putinin lupaama rahoitus taloudellisesti kannattamattomalle voimalahankkeelle olevan liipasimella. Ilmeisesti pelkän suurvaltapolitiikan ei anneta maksaa Venäjän valtiolle mitä tahansa.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/venajan-rahat-loppumassa--lehti-hankke...

Tähän saakka hallituspuolueet ovat haaveilleet ydinvomasta apua energiapolitiikkaan. Nyt se näyttää pettävän täysin. Nykyisen kaltaista biopolttoakaan ei enää lasketa EU:ssa uusiutuvaksi ja tavoitetaso on korkea.

Kun poliitikoille viimein alkaa valjeta, että joudumme ihan oikeasti panostamaan uusiutuviin energioihin, niin ehkä viimein alkaa tapahtua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minua ihmetyttää miten Suomen kaksi rakenteilla olevaa ydinvoimalaa saadaan koskaan kannattaviksi?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikä ongelma Hanhikivellä, säteileekö rakennuskuoppa vai mistä STUK on huolissaan?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vakavasta asiasta vitsaileminen vesitystarkoituksessa on mukaviatonta putintrollausta.

Jukka Mäkinen

Sini ei petä. Putintrollaus mainittu. :D

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Suomi voi vielä pelastua Putinin diktatuurin järjettömältä ydinvoimahankkeelta. Onnenpäivä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ville Ylitalo

Valitettavasti ei ehkä pelastu. Fortum pannaan kasvattamaan osuuttaan omistuksessa. Fortum pantiin jo alkuvaiheessa mukaan hankkeeseen vastoin kaikkia enakko-odotuksia.

Fortumin väliaikainen toimitusjohtaja Timo Karttinen kommentoi osallistumista seuraavasti: "Ydinvoiman rakentaminen täysin uudelle paikkakunnalle ei ole ollut tavoitteenamme, koska meillä on Loviisassa kaksi omaa ydinvoimayksikköä ja Fortum omistaa osuudet Olkiluodon yksiköistä, mutta näin Fennovoima-hankkeessa päästään eteenpäin valtioneuvoston hankkeelle asettaman aikataulun puitteissa”.

Fortum painostettiin mukaan porkkanalla, että Venäjän vesivoimajärjestelyt olisivat hyvä sijoitus Fortumin osallistumiselle Hanhikiven voimalaan. Fortum, Gazprom Energoholding ja Rosatom allekirjoittivat joulukuussa 2014 pöytäkirjan, jolla aloitettiin TGC-1:n omistusten uudelleenjärjestelyä koskevat neuvottelut Venäjällä.

Venäläisen alueellisen energiantuotantoyhtiö TGC-1:n uudelleenjärjestelyä koskevien neuvottelujen tilanne on ennallaan eikä jatkuneista neuvotteluista huolimatta uudelleenjärjestelyyn ole tähän mennessä löydetty yhteisesti hyväksyttyä ratkaisua.

Kohta on neuvoteltu kaksi vuotta järjestelyistä jonka perusteella Fortum vedettiin mukaan. No seuraava liike on oletettavasti, että Fortum tulee ostamaan Rosatomin osuuden Fennovoimasta. Fortumille tehdään tarjous josta se ei voi kieltäytyä.

Fortumilla on vähintää 10 mrd euron omaisuus Venäjällä ! Sen tulevaisuus on Venäjän käsissä.

Laitetoimittajaksi jää Rosatom.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Juuri näin! Fortum on tämän hankkeen taloudellinen panttivanki ja Suomi poliittinen.

Suomen tuhonta etenee vakaasti, lammasmaisten pässinpää-poliitikkojen suosiollisella avustuksella!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Fortum saattaa tosiaan olla puun ja kuoren välissä. Osallistumalla tappiolliseen projektiin isommalla panoksella se pettäisi lopullisesti osakesijoittajansa. Osa voisi ajatella, että kyse oli pakosta, jolla pelastettiin Venäjän sijoitukset. Mutta eivät ne ole jatkossa yhtään sen paremmassa turvassa. Viisas sijoittaja myisi Fortumin osakkeensa heti pois jos persaus vaan kestää merivettä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Joka tapauksessa Fortum on paljon turvallisempi omistaja kun Venäjän valtio eli sekin olisi pieni voitto tässä katastrofissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ihmesössötystä taas, kukaan ei tiedä mitä ongelmia olisi mutta kova poru jostakin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Toivottavasti edes tämä yksi Suomen tuhoamista tavoittelevista hankkeista saataisiin kaatumaan/kaatuisi.

Mutta taitaa olla turha toivo, että Suomesta löytyisi riittävästi suoraselkaisiä, isänmaallisia poliitikkoja pistämään lopullinen stoppi tälle hulluudelle.

Kriisistä kriisiin tulee siis tämän hankkeen kulku vakaasti jatkumaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Paljonko lyödään vetoa, että ei lopu rahat, vihreiden kuola tietysti jo valuu, mutta kannattaa kuitenkin hiukan rauhoittua.

Tai no onhan se tietenkin mahdollista jatkaa toimintaa entisen ministeri Ville Niinistön viitoittamalla tiellä ja lisätä Venäläisen kivihiilen käyttöä, niin kuin viime hallituskaudella.

Vihreää politiikkaa, mitäs muuta.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Toivo tuulimyllyihin ja aurinkopaneeleihin?! Kun katsellaan Suomen sähkönkulutusta terawattitunteina, aurinkosähkö hukkuu pyöristysvirheisiin vielä pitkään. Tuulimyllyillä voisi saada pari ydinvoimalallista sattumasähköä jos moninkertaistetaan nykykapasiteetti.

Sitten vielä investoinnit jakeluverkon muutoksiin ja se varavoimakin pitää jollain tehdä kun ei paista eikä tuule. Kaikki tämä veronmaksajan ja sähköasiakkaiden piikkiin. Saksassa palaa hiili iloisesti.

Että istua ilman päällä ja pitää tyhjästä kiinni, kuten Tapio Rautavaara lauloi.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Venäjän hyvinvointirahastossa oli syyskuun alussa 4,7 biljoonaa ruplaa eli vajaat 65 miljardia euroa.

Se on hieman enemmän kuin Suomen valtion vuosibudjetti. Pienissä on supervallan fyrkat.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kun ranskalaiset tulivat Suomeen, he luulivat voivansa kehitysmaassa lahjoa mutkat suoriksi. Ei toiminut, ja homma kusee.

Venäläiset kyllä tietävät, missä toimivat. Loviisan voimalat ovat maailman parhaita joka suhteessa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pekka Roponen

Olet oikeassa, mutta siellä ei taida olla enää ainuttakaan Venäjällä (Neuvostoliitossa) valmistettua alkuperäistä komponennttia. Voimalaitokseen on tehty myös huomattava määrä turvallisuutta parantavia muutoksia alkuperäiseen venäläisten esittämään konseptiin nähden. Turvallissuutta lisättiin länsimaisella teknologialla. Voimalaitosprosessin valvontaan ja ohjaukseen tarvittavan instrumentaation toimitti Siemens AG ja prosessitietokoneen kotimainen valmistaja Nokia. Siksi se Loviisa toimii edelleen.

Loviisan ydinvoimalaitoksen perustamiseen liittyi samnlaista poliittista lehmänkauppaa kuin tässä Hanhikiven voimalaitosessa nyt on meneillään.

Alun perin Imatran Voiman tarkoituksena oli hankkia ydinvoimalaitos lännestä. 1960-luvun puolivälissä käynnistettiin kansainvälinen tarjouskilpailu, jonka perusteella saksalaisen AEG:n reaktoreista tuli IVOn suosikki. Monivaiheisen ja poliittiseksi muuttuneen keskustelun päätteeksi voimala tilattiin Neuvostoliitosta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Turpo-bloggaaja Rysky Riihläisen kirjoituksessa on hyviä huomioita:
http://uusimaanpuolustus.blogspot.fi/2016/09/fenno...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venäjä-vastaiset vihreät yrittävät repiä kannatuksen kasvua olemattomasta. Kannattaisiko kuitenkin kiinnittää huomio jo olemassa olevaan.

Ranskalais-saksalais-suomalainen Olkiluoto 3 on pian kymmenen vuotta aikataulustaan myöhässä, kustannusten nousu, tappiot ja korvausriidat ovat miljardiluokkaa, turvallisuusluokitus on surkea, jne.

Mutta russofobeille kelpaa vain Hanhikivi, jonka ympäristön metsät ovat saastuneet pelkästä Rosatom-nimestä. Ja rakennuslupa on radioaktivoitunut vaikka sitä ei ole edes olemassa. Hui kamalaa!

Vastustan lisäydinvoiman rakentamista Suomeen, mutta en vastusta Rosatomia.

Ps. Olkiluoto 3:sen käynnistämisestä on luovuttava ja perustettava alueen rakennuksiin pohjoismaiden suurin kulttuuri- ja urheilukeskus. Sinne mahtuu myös porvarieliitin Guggenheim.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset