buimonen Turhan kitinän kuunteleminen turmelee aivosi

Protestiääni on aina vastuuton ratkaisu

Viime aikoina olemme länsimaisissa demokratioissa nähneet runsain mitoin protestiäänestyksiä, joissa kansa on hakenut vallitsevaan politiikkaan muutoksia protestiäänin. Briteissä saatiin Brexit, USAssa Trump ja Italiassa tie vallankahvaan on tuoreessa kansanäänestyksesssä pedattu valtakunnanklovni Bebbe Grillolle. Suomessa politiikan häpeäpilkkuina ovat olleet persujen kaksi peräkkäistä populistijytkyä.

Näemme yhä useammin kirjoituksia, jossa kerrotaan, että nykypoliitikkojen pitäisi itse ottaa vastuu ja ryhtyä tekemään kansaa paremmin miellyttävää politiikkaa. Poliittinen eliitti saa jatkuvaa arvostelua siitä, että sen tekeminen on muuttunut yhteisten asioiden hoitamisesta etupiiripolitikoinniksi.

Todellinen syyllinen demokratian kriisille on kuitenkin aina äänestäjä. Ei edes nukkuva kansalainen, jonka äänettömyys ei muuta valtasuhteita vaan ääntään käyttävä äänestäjä. Äänestäessään pitää ottaa vastuullisesti kantaa siihen millaista politiikkaa haluaa. Äänestäjän tehtävä on etsiä se ehdokas, joka ryhtyy ajamaan yhteisiä asioita. Jos etsit sen, joka ajaa sinun asioitasi, niin äänestät etupiiripolitikoinnin puolesta. Jos annat vain protestiäänen jollekin populistipuolueelle, niin olet vastuuttomin mahdollinen demokratian pilaaja.

Äänestäjä. Kanna vastuusi ja ota asioista selvää. Jos itseäsi parempaa ehdokasta ei tunnu löytyvän, niin ryhdy itse ehdokkaaksi. Jos taas olet vastuuton vetelys niin jää mieluiten vaalipäivänäkin sohvaperunaksi. Se on meidän kaikkien yhteinen etu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Börje,meillä Euroopassa on yleinen ja yhtälainen äänioikeus. Jokaisella äänestäjällä on itse oikeus tehdä äänelleen mitä haluaa. Jopa jättää äänensä käyttämättä.

Mielestäni valtaapitävienkin on syytä katsoa peiliin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Vastuu on käsittääkseni sitä, että kantaa ne huonotkin seuraukset tekemisistään. Jos oletetaan, että äänestämällä vaikutetaan asioihin ja asiat huonontuvat äänestäjää kohtaan niiden seurauksena, mitä muuta se on kuin vastuuta?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Äänestäessään ottaa vastuuta koko kansan kohtalosta. Itselleen voi jokainen tehdä mitä huvittaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kansankohtaloa en halua vihreiden käsiin, näytöt jo riittävät.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Äänestäessään ehdokasta, äänestää ihmistä ajamaan itselleen tärkeitä asioita. Ottaa toki vastuuta koko kansan kohtalosta, mutta aina on joku sakki, joka on eri mieltä siitä, mikä sen kohtalon pitäisi olla. Eli kun otat sen vastuun, aina on joku porukka, jonka mielestä se on vastuutonta, koska heidän arvomaailmansa on erilainen.

En tällä hetkellä olisi huolissani populisteista, vaan niistä, jotka tulevat heidän jälkeensä sitten kun heihin on kunnolla petytty.

Olen jo sosiaalisessa mediassa lukenut ilakoivia näkemyksiä siitä, että nyt kun persut on nähty, niin kannattaa seuraavaksi äänestää jotain muuta. Ajatus ilmeisesti on, että tässä seuraavan kolmen vuoden aikana ei tule mitään uutta puoluetta, joka haalisi persujen äänet samalla kun taloudellisesti käy tie tiukemmaksi. Tai persut eivät tee suunnanmuutosta sisulaisempaan suuntaan.

Minä aion istua sohvalla edelleenkin, sillä en näe, että Suomen hallituksella on mitään väliä EU:ssa ja Eurossa. Siitä kielii koko ajan vahvemmin parit viimeiset vaalitulokset. Heillä ei yksinkertaisesti ole valtaa tehdä mitään muuta kuin antaa saamansa paskan valua alaspäin. En myöskään pidä edustuksellista demokratiaa kovin demokraattisena. En pelaile pelejä, joissa voi vain hävitä - elämän lisäksi.

Ihmiset äänestävät lisää valtiota, lisää tulonsiirtoja itselleen. Ihmiset eivät halua luopua olemassaolevista eduistaan. Se on vastuutonta jos mikä. Seuraavaksi he äänestävät SDP:n pyörittelemään peukaloitaan kunhan se ensin lupaa kaikille paratiisia vaalien alla.

Toni Tamminen

Vihreillä suurin kannatuspotentiaali, joten jokainen nukkuva sohvaperunajatkakaa nukkumista,koska on uhka että äänestäisit vihreitä ja se jos mikä olisi meidän kaikkien yleisen edun vastaista!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Yleensä kuvattomat eivät blogissani jatka, mutta vastaan tähän. Vihreitä äänestämällä edunsaajana ovat ensisijaisesti ympäristö ja tulevat sukupolvet. Tomi Tammiset ja muut eduntavoittelijat löytävät varmasti parhaalla tavalla omaa etuaan ajavan ehdokkaansa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miksi henkilö, joka ei halua nykyistä poliittista järjestelmää tukea, voisi olla sen toiminnasta mitenkään vastuussa, jos jättää äänestämättä? Äänestäminenhän sinänsä on kannanotto nykyjärjestelmän puolesta, kuten anarkistit aiheellisesti ovat huomuattaneet.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Poliitikot luottavat siihen kuitenkin että mitä nyt kansa vähän nurisee, niin uurnille tulee kuitenkin.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

"Jos annat vain protestiäänen jollekin populistipuolueelle, niin olet vastuuttomin mahdollinen demokratian pilaaja."

Siinä tapauksessa Börje on demokratian vihollinen mielipidemanipulaatioineen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Yhtä vähän hyväksyttävää on se, että vihreät pyrkimään omimaan tulevat sukupolvet, jopa tulevaisuuden, kuin se, että persut pyrkivät omimaan isänmaallsuuden.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tulevaisuus on meille yhteinen haaste, jota Vihreät eivät voi omia. Vihreät vain tarjoavat pienempiä riskejä sisältäviä ratkaisujaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kuten Stadissa Guggenheim, kaupunkibulevardit, Keskuspuiston nakertamiset ja Malmin lentoaseman tuhoaminen. Kotikunnassani tuulivoimalat ihmisten kotinurkkiin ja merikotkien reviireille.

Toivottavasti mahdollisimman moni antaa edes protestiäänen näitä hullutuksia vastaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #12

Juuri näin. Minunkin on vastuullisena helsinkiläisenä äänestäjänä löydettävä aitovihreä edustaja näiden grynderivihreiden tilalle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #16

Tottahan kerrot nimeltä, kun satut sellaisen löytämään.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kuten kirjoitin toiseen ketjuun, olen eskovaltaojalainen. Voidakseen päättää, pitäisi tietää ja näytöt tästä uupuvat liian monelta järjestelmän mukaan valitulta "päättäjältä".

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mikä on protestiääni?
Onko se ääni oppositiolle?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Börje Uimosta saattaa lohduttaa se, että hänen "valtakunnanklovniksi" nimeämänsä Beppe (ei Bebbe) Grillo alkoi jo vuonna 1984 kiinnostua ympäristöasioista. Hän on siis ehta vihreä vastuuttomuuksineen päivineen. El Grillo = heinäsirkka:
https://www.youtube.com/watch?v=ylaSLdwcr7c

Protestiääni Vihreille on todellakin vastuuton ratkaisu. Sehän on kuin omaan ja isänmaan koipeen ampuisi. "Suvakkina ja federalistina" Uimonen on valmis ampumaan jo koko Euroopan koipeen. Tästä on jo näyttönä mm. kaksi seurausta:
1) Schengen-katastrofi ja 2) Euromaiden velka- ja tulonsiirtounionin tavoittelu.

Tästä vastuuttomuudesta kirjoitti journalistipalkinnon v. 2012 saanut Jan Hurri Taloussanomissa jo yli 5 vuotta sitten:
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/porssiuuti...

Juha Kuittinen

Tulen äänestämään kaikenlaisia populisteja jatkossakin mutta tulevaisuudessa sama linja jatkuu kokkareita ja vihreitä en äänestä.

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi

Mista johtunee, etta noita jytkyja on alkanut tulla jatkuvalla syotolla ympari maailmaa muutaman viime vuoden aikana? Ovatko aanestajat jostain syysta menettaneet vuosikymmenia kestaneen vastuullisuutensa? Jos niin, miksi juuri nyt?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Mitäs sitten pitäisi tehdä jos protestiäänestys on väärin? Jatkaa samaan malliin ja tehdä asentoa kun jäävuori lähestyy ja kapteeni ei halua hidastaa?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kyllä se protestiääni (mitä se sitten onkin olevinaan) on nimenomaan demokratiaa. Jos kansalaiset ovat tyytymättömiä hallintoon, heillä on kolme tapaa sen osoittamiseen. He voivat äänestää sitä vastaan, he voivat järjestää mielenosoituksia tai he voivat nostaa kapinan. Sellainen systeemi, jossa tyytymättömyyden ilmaukset estetään, taas ei ole demokratia vaan autoritäärinen systeemi.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Protestiäänestä en tiedä. Vastaääni voi olla tärkeäkin. Kun ei oikein ole mitään kannatettavaa joukkiota. Viimeksi kunnallisvaaleissa äänestin tuttua kokoomuksen edustajaa. Mutta kokoomus on mennyt täysin rähmälleen eu:n edessä.

Vastaääni pitäisi antaa sdp:lle, vasemmistoliitolle, vihreille. Vihreillä öyhöttäjillä taittaa olla yksi valtuutettu Raisiossa. Tosin hän ei ole öyhöttäjä vaan erittäin mukava ja asiallinen henkilö, jonka muistan omalta valtuustoajalta. Mutta kuten täällä olen saanut oppia vihreät esiintyvät törkyturpaisina öyhöttjinä tai aivan järjettömän ylimielisinä. Joten vastaääni on tärkeä.

Se hyöty nykyisistä valtuuston voimasuhteista on, että veroprosentti ei noussut, vaikka edellä mainitut sen nostamista kannattivat. Joten siinä mielessä on tärkeää äänestää.

Tosin valtuusto viime metreillä päätti Raisiossa palkata yhden terveyskeskuslääkärin lisää. Tämä on oli raskas virhe. Terveyskeskuslääkäri ottaa vastaan 7-10 asiakasta päivässä. Ostolääkäri ykisityiseltä ottaa vastaan 17-20 asiakasta. Joten pieni lisähinta olisi tuonut tulosta.

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Täältä taatusti yksi protestiääni tiedossa enkä tarkoita sillä oppositioääntä.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Protestiääni on helppo ratkaisu kun äänestäjä ei viitsi nähdä vaivaa asioiden parantamiseksi. Seurauksena on näitä helppoheikkejä valtuustot ja parlamentit pullollaan. Protestiäänestäjä on yhteiskunnan syöpäläinen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Edesmenneessä Neuvostoliitossa tuo ongelma oli ratkaistu niin, että ehdokaslistalla oli vain oikeaoppisia ehdokkaita ja vain valittavaksi tuleva määrä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Hallituksen vastainen protesti ääni menisi oppositiolle.
Hassua sanoa sitä vastuuttomaksi oppositiosta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Miksi äänestisit hallituksen vastaisen protestin kun voit aina äänestää parasta vaihtoehtoa yhteisten asioiden hoitamiseksi.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Koska tuossa tapauksessa ääneni ei menisi vihreille. Ainoa tapa vihreille on saada ääni protestina nykyistä hallitusta vastaan.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Ei Suomesta löydy sellaisia päättäjiä jotka oikeasti tekisi muuta kuin leikkaisi tai kiristäisi verotusta, ruuvia käy kiristämässä jommasta kummasta päästä vuorotellen riippuen hallituspuolueista.

Ei mikään ihme että äänestäjät passivoituvat kun näkevät ettei vaalipuheilla ole mitään samaa todellisuuden kanssa. Kataisen/urpilaisen hallituksen jälkeen oli itsellä tosissaan tunne että persuja voisi äänestää ihan vain protestina silloiselle politiikalle, en näin tehnyt ja onneksi en tehnyt, persuthan jatkaa samalla linjalla hallituksessa mitä se oli heitä ennen, mitä he itse protestoivat oppositiossa.

Ainoastaan yrittäjille ja eliitille tuntuu olevan edustus kunnossa, ainakin viimeset 8 vuotta, onhan poliitikoillakin poliitikan jälkeinen elämä.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Suomelle olisi järkevintä pistää politikointi kahdeksi vuodeksi hyllylle.
Lappu luukulle niin arkadianmäellä kuin kunnallisissakin saleissa.

Siinä ajassa kohentuisi tilanne huomattavasti, kun turhanpäiväinen vääntö lakkaisi, ja ihmiset alkaisi oikeasti töihin ja lopettaisivat tämän valtaviihteen seuraamisen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset