buimonen Turhan kitinän kuunteleminen turmelee aivosi

Vihreiden puheenjohtajaveikkaus

Nyt kun myrsky hallituksen vesilasissa on tyyntynyt ja persut ovat maalanneet itsensä lopullisesti nurkkaan, niin voidaan viimein keskittyä oleelliseen.

Vihreiden jäsenistö on käytännössä jo äänestänyt uudesta puheenjohtajastaan, koska postiäänten pitää olla puoluetoimistolla huomenna. Ääniä on jo annettu riittävästi, joten puheenjohtaja valitaan lauantaina näiden äänten perusteella.

Ehdokkaita on kuusi, mutta todennäköinen kisa käydään gallupsuosikkien Emma Kari ja Touko Aalto välillä. Viime aikojen vaalituloksia on ollut suhteellisen helppo veikata niin Trumpin, Macronin kuin Halla-ahon osalta. Vihreiden vaalitulosta taas on todella vaikea ennustaa.

Jäsenistön painopiste on naisissa ja pk-seudulla. Tämän pitäisi suosia Emmaa. Toisaalta Maria Ohisalo kisaa täsmälleen samoista äänestäjistä, joka ehkä hiukan kaventaa etua jos Maria on äänestyslipuissa riittävän usein sijoitettu Emman edelle. Osa jäsenistä varmasti näkee tärkeimmäksi saada puolueen kannatus nousemaan koko Suomessa, joka taas suosii Toukoa.

Ennustamisen tekee harvinaisen vaikeaksi käytetty siirtoäänivaalitapa, johon äänestäjä voi laittaa vaikka kaikki ehdokkaat mieleiseensä järjestykseen. On väitetty, että tätä vaalitapaa olisi vaikeampi manipuloida ja se kertoisi paremmin todellisen suosion kuin äänestämällä vain yhtä ehdokasta.  Tämä olisi tavallaan totta, jos samalla äänestettäisiin myös varapuheenjohtajista. Siirtoäänivaali on parhaimmillaan silloin kun valittavia on enemmän kuin yksi ja haluat varmasti kertoa ketkä kaikki pitää valita.

Jos haluaa manipuloida vaalitulosta, niin oman ehdokkaan pahin kilpailija kannattaa jättää kokonaan pois äänestyslipusta. Nyt on todella vaikea ennustaa kuinka suuri osa jäsenistä edes ymmärtää koko vaalitavan ja miten vaalin lopputulokseen voi tehokkaimmin vaikuttaa.

Mutta annetaan silti oma ennuste. Emma Kari saa eniten ykkösääniä ja tavallisella vaalitavalla voittaisi puheenjohtajan vaalin. Käytännössä vaalin tulos ratkeaa sillä kummalla kärkiehdokkaista on enemmän pelistä putovien ehdokkaiden kakkosääniä. Siksi veikkaan Touko Aallon ajavan lopputuloksissa ykköseksi.

Saatte tietysti ennustaa itse ja perustella näkemyksenne. Lauantaina äänet lasketaan ja tulos julistetaan. Vihreät ei kuitenkaan hajoa voittaapa vaalin kuka hyvänsä ehdokkaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Huuskoa mukaillen: Vihreillä valinta syövän vai AIDS:in välillä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Eli pidät molempia kärkiehdokkaita hyvinä puheenjohtajina vihreille? On toki ymmärrettävää, etteivät vihreiden politiikan vastustajat halua vihreille puheenjohtajaa joka jatkaisi kannatuksemme kasvattamista.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Minusta Li Andersson olisi sopivin puheenjohtaja Vihreille.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kunhan itse tykätään. Tulosveikkauksia, please.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Olen tässä hieman eri mieltä. Emma Kari saattaa hyvinkin olla vahvemmin ideologian kannalta ja Niinistön kanssa samantyyppistä retoriikkaa käyttävänä olla jäsenistön enemmistön mieleen. Kuitenkin ajatellen äänestäjiä ja varsinkin kenties uusia sellaisia tarjoaisi Touko Aalto pragmaattisemmin asioihin ja kenties inhoreaktioita vähemmän aiheuttavan vaihtoehdon.

Voi toki kysyä olisiko viisasta jatkaa Emma Karilla Niinistön osittaisen kopiona. Itse en usko näin vaan uskon kannatuksen kasvun jatkumisen tarvitsevan muutosta. Jatkamalla tismalleen nykyisellä mallilla tulee kyllästymisreaktio ennen vaaleja.

Mutta voin toki olla täysin väärässäkin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #7

Tietysti olet oikeassa, mutta kun mitään ei enää ole tehtävissä, niin täytyy vaan tykätä siitä mitä jäsenistö on päättänyt.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei ehkä kuitenkaan ole ulkopuolisille avautunut ehdokkaiden linjaerot. Lähinnä vaan joku sosiologinen profiiliero. Molemmat kärkiehdokkaat olivat hyviä Astudion haastattelussa siitä onnittelut.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vaalitavasta riippumatta panen taalerini Emman puolesta. Perusteluni: Emma on vihreiden hard core -ruumillistuma ja muistuttaa eniten niitä vihreitä jotka itse tunnen. Arvaan että nämä vihreät naiset äänestävät juuri Emma Karin kaltaista hahmoa. Touko on hajuton, mauton ja väritön eikä aiheuta minkäänlaisia värinöitä.

Voi olla että tämä on myös toiveajattelua. Kannatan itse Emmaa, koska hän taitamattomuudellaan veisi puolueen takaisin sinne alle 10 prosentin kannatustasolle.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Sä olet ihan hukassa. Kaikki Vihreiden naiset kuolaavat Toukon perään, kun se on niin kömpelö ja symppis ujoine hymyineen. Naiset äänestävät Toukon voittoon. Ja hyvä niin, koska Emman voittaessa, Ville todellisuudessa johtaisi puoluetta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Luulen, että olet kärkikaksikon suhteen oikeassa, vaikkain vähän vielä rohkenen toivoa yllätystä.

Toukon etuna olisi parempi kyky laajentaa vihreiden kannatusta edelleen kun taas Kari tuntuu olevan enemmän jo valmiiksi vihreitä kannattavien naisten suosiossa. Tosin hänelläkin saattaisi olla potentiaalia kannatuslisään niin naisäänestäjien kuin vasemmiston ja vihreiden välillä empivien joukoissa. Itselleni Kari on eräiltä ajatuksiltaan liian radikaali, mutta kyllä hänessäkin olisi vahvaa potentiaalia hyväksi puheenjohtajaksi.

Oma suosikkini Maria Ohisalo kisannee kolmannesta sijasta. Tulevaisuuden kannalta pitäisin hyvänä että hän pääsisi 20% kannatukseen jolloin hän olisi entistä vahvemmin mukana siinä vaiheessa kun on aika valita nyt valittavalle seuraajaa. Pidän häntä potentiaalisesti vahvimpana poliitikkonamme, mutta hän tarvitsee vielä vähän lisää näkyvyyttä sekä ehkä muutaman vuoden kokemusta. Tosin kärkikolmikosta kaikki olisivat hyötyneet vielä muutamasta kasvuvuodesta ennen puheenjohtajuutta - vaikka kyllähän Villekin kypsyi poliitikkona vasta pestin vastaanotettuaan.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Vaikuttaa siltä, että on hyviä puolueen näköisiä valintoja tarjolla. Intuitiivisesti ajatellen Emma Kari tuo mieleeni kävelykadun ja reilun kaupan hedelmän, ja Touko Aalto on koulutus, ympäristö sekä kestävä talous.

Mutta minulla ei ole minkään puolueen jäsenyyttä. Yritän irvailla kaikille tasapuolisesti.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Ai niin, veikata siis piti. Jos olisin käytännönläheinen politiikkaa ymmärtävä jäsen, äänestäisin valtakunnallisen kannatuksen nousun perusteella. Aalto olisi järkivalinta. Jos haluaisin käyttää syvää sydäntä, äänestäisin Ohisaloa, joka on tehnyt oikeita lähimmäisen tekoja.

Veikkaan Emma Karia, koska hän on trendikäs, kuten kommenteista tulee esiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Trendit ovat ohimeneviä. Kaupunkiympäristössä myös nopeaan tahtiin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Minulla ei ole veikkausta uudesta puheenjohtajasta, mutta suosittelen valitsemaan sellaisen, jolta löytyy 'oikeat' arvot. Ne on nykyisin kovassa huudossa ainakin jos meinaa hallitukseen ;-)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hankala ennustaa mitkä ne "oikeat arvot" ovat seuraavassa hallituksessa, mutta keskemmällä oleva sovitteleva ehdokas sai minun ykkösääneni. Sellainen sopii hyvin seuraavaan hallitukseen ja aikanaan pääministeriksi.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Lyön roposeni likoon Touko Aallon puolesta :-)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Emma Kari nostaa Vihreiden kannatuksen 17 prosenttiin heti heinäkuun puoluekannatusmittauksessa ja ehkä samalla kolmospaikalle...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Miksi? Eihän Li Anderssonkaan tehnyt sitä Vasureille melkein samalla profiililla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tässä raadollisen puoluepolitikoinnin ja -taktikoinnin hälyssä tuleva Vihreiden puoluekokous saattaa näyttäytyä julkisuudessa luotettavamman/rehellisemmän/aidomman politiikan tekemiseltä ja siitä syystä tuleva vihreä puheenjohtaja kerää vaihtoehtoa etsivien huomion - Vihreillä on muutenkin ollut nostetta viime aikoina ihan liiankin mukavasti.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Ottaakohan presidentti kantaa ehdokkaiden soveltuvuuteen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tuskin uskaltaa, koska äänet sataisivat Pekan laariin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Touko Aalto uskoisin, vaikka taitaa tiukille mennä Emma Karin kanssa.

Yleisesti ja koko Suomen kannatusta ajatellen Touko Aalto olisi varmaan vihreiden kannalta paras.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Sehän näissä vaaliveikkauksissa onkin haastavaa, että pitää vaan arvioida todennäköinen vaihtoehto. Sillä mikä on yleisesti ottaen paras vaihtoehto ei ole enää mitään väliä. Siksi oli niin helppo veikata Trumpin ja Halla-ahon voitotkin.

Käyttäjän aleksihalme86 kuva
Aleksi Halme

Perussuomalaisten viimeisen puheenjohtajatentin vetäjät Riikka Purra ja Matti Putkonen valittivat median persu-uutisoinnin asenteellisuutta (https://www.youtube.com/watch?v=-AGaEaQbfeg). He ihmettelivät, miksi mediassa ei vihreiden kohdalla käydä samanlaista turhaa spekulaatiota siitä, hajoaako puolue, jos Touko valitaan. Iski pilkka vähän omaan nilkaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Luotan siihen, että Vihreät näyttävät mallia siitä, miten uusi puheenjohtaja valitaan sivistyneesti ja sopuisasti, niin kuin koulussa on opetettu.

Education Is a System of Indoctrination of the Young - Noam Chomsky

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eikös vaan mennytkin siististi? Kamppikset ovat jo ohi, eikä loka lentänyt.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Veikkaus alkuun.

Touko Aalto voittaa kolmannella kierroksella. Ekalla kierroksella tippuu pois Mika Flöjt ja toisella oma suosikkini Olli-Poika Parviainen. Molemmilta sataa paljon ääniä Toukolle.

Börje kirjoitti tuohon siirtoäänivaalitapaan liittyen aika hyvin siitä, että tässäkin voi taktikoida. Minä en missään nimessä halua kahta ehdokasta meille puheenjohtajaksi ja jätin nämä pois lapusta ihan sen tähden. Toisaalta lopulta totesin, että oikeastaan haluan äänestää vain kahta suosikkiani ja antaa loppujen vihreiden päättää, mikäli minun suosikkini tippuvat jo aluksi. Näin ollen lappuun päätyivät vain Parviainen ja Mikkonen.

Pitkän aikaa meinasin laittaa Toukon mukaan varmuuden vuoksi, mutta en laittanut.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Omalla äänestyslipullani ei paljon voinut taktikoida koska Touko lienee mukana vielä viimeisellä laskettavalla kierroksellakin. Jos ykkösvaihtoehto olisi ollut todennäköinen putoaja kuten sinulla, niin sitten olisi pitänyt miettiä enemmän. Tietenkään en laittanut listalle lainkaan nimiä, joita en halua. Ihan vahinkojen minimoimiseksi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Minulla on oma historiani vihreissä ja vakuutan, että myös vihreiden sisällä on tosi suuria rakoja.

ViNolaiset ovat oma valtablokkinsa joka kokemukseni perusteella toimii hyvinkin yhtenäisesti. Helsingin vihreät ovat ihan oma rotunsa joka eroaa valtavasti vaikkapa joensuulaisista vihreistä.

Olin paikalla kun Ville Niinistö valittiin ensimmäistä kertaa ja taisin itsekin Villeä äänestää. Hänen vastaehdokkaansa, nuorehko vihreä nainen helsingistä nimeltänsä Anni oli mielestäni kauhukuva sille kehitykselle että vihreät voisi kehittyä koko Suomen puolueeksi.

Olen vilpittömästi sitä mieltä, että Touko Aallon valinnan torppaa kaksi asiaa: sukuelimet ja pönde. Puolue jossa enemmistö on naisia ja jonka vahvin kannattajakunta on pääkaupunkiseudulla ei varmasti salli enää mahdollisuutta että mies vetäisi puoluetta.

Objektiivisesti ottaen Toukon keskusteleva, rationaalinen ja vuoropuheleva tyyli mahdollistaisi vihreiden nousun suureksi puolueeksi ihan oikeasti. Emman teatraalinen ja tunteileva tyyli ei houkuttele lisää äänestäjiä puolueelle. Plus että on vielä Helsingistä.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Tähän Helsinki vs. muu Suomi asiaan liittyen kaksi asiaa.

Kuten aiemmin tuolla todettiin niin Maria Ohisalo ja Emma Kari kilpailee aika paljon keskenään Helsingin äänistä. Tällä on varmasti vaikutusta siihen yhtenäisyyteen.

Pelinjakajaksi tuleekin todennäköisesti Uusimaa, joka on vihreiden suurin piiri ja jossa ainakaan perstuntumalta somea seuraten ja kokouksissa istuen Emma Kari ei todellakaan ole ollut se ykkösvaihtoehto.

Väittäisin, että nämä kaksi asiaa ovat se, joka lopulta nostaa Touko Aallon puheenjohtajaksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ehkä olet oikeassa, mutta kyllä Uudenmaan naisääniäkin valuu roppakaupalla näille Helsingin naisehdokkaille. Toukolle on hankalaa jos naiset laittavat molemmat kärkeen. Samantekevää kummin päin, koska Emmalle annettu kakkosäänikin nousee todennäköisesti vaikuttamaan jos/kun laskenta pitää viedä loppuun saakka.

Vaikeaa tuota on ennustaa. Kokoukset tuottavat myös väärän signaalin. Siellä istuvat ajattelevat luultavasti enemmän puolueen kokonaisetua kuin rivijäsenet. Kannattajista nyt puhumattakaan. Siksi nuo tehdyt kyselyt piirihallituksen jäsenille ja puolueen kannattajille poikkeavat niin rajusti. Jäsenille kyselyjä ei ole tehty kun ei ole voinut tehdä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #30

Monet näyttävät kuvittelevan, että Uudenmaan ja Helsingin vihreät olisivat jotenkin erityisen läheisiä toisilleen. Oman tuntumani mukaan tämä ei erityisesti pidä paikkaansa. Ei edes (tai varsinkaan) Espoon kohdalla.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #31

Markon kommentti pitää kutinsa. Johtuu varmasti siitä, että Stadin vihreät pyörivät lähinnä keskenään omassa kuplassaan olipa kyseessä kunta- tai eduskuntavaalit. Eikä edes tulevissa maakunta tai EU-vaaleissa kannata lähteä kuntarajan yli haahuilemaan ja oudoille vesille ääniä kalastelemaan.

Mutta puheenjohtajakisassa naisehdokasta hakevalle uusimaalaiselle on tasan kolme vaihtoehtoa, joista kaksi on Helsingistä ja kolmas Joensuusta. Joku ehdokastaan pohtiva saattaa jopa orjallisesti noudattaa Vihreiden naisten antamaa "määräystä" äänestää naisehdokasta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jotkut äänestää ulkonäön perusteella. Itse olen äänestänyt jo vuosikymmenet vaalien kauneinta naisehdokasta puoluekannasta riippumatta tai jättänyt äänestämättä.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Vihreät puolueena tuntematon.

Touko Aalto järkivalinta.

Emma Kari suvaitsevaisuutensa sokaisema. Elää kuplassaan.

Siis Touko Aalto!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset