buimonen Turhan kitinän kuunteleminen turmelee aivosi

Eroon sukupuolikiintiöistä

Piti kirjoittaa tämä blogi jo aiemmin, mutta kun persujen joutsenlaulu valtasi mediatilan, niin maltoin odotella. 

Osallistuin näiden kuntavaalien jälkeen ensimmäisen kerran ylikunnallisten luottamustehtävien jakoprosessiin Uudellamaalla. Eikä siitä jäänyt mitenkään erityisen hyvä jälkimaku.

Aika moneen yhteiskunnallisesti tärkeään hallitukseen ja valtuuskuntaan nimitettiin edustajia, jotka olivat etukäteen osoittaneet kiinnostustaan tehtävään.

Kun vaalituloksen perusteella puolueiden neuvottelijat olivat jyvittäneet paikat keskenään, niin sitten onkin aika laittaa hakijat järjestykseen. Kyvykkyyden arviointikriteerit tärkeysjärjestyksessä ovat:

1. Millaiset pelivehkeet pikkuhousuissa, eli onko mies- vai naispaikka

2. Mihin kuntaan hakija maksaa kunnallisverot

3. Montako ääntä sai vaaleissa

4. Eihän hakija vaan yritä kolmannelle kaudelle, joka on rotaatiosäännön vastaista

Jos näiden kriteerien jälkeen on vielä kaksi tai useampi soveltuva hakija, niin viimein esitetään kysymys

5. Onko jollain hakijoista ymmärrystä päätettävistä asioista?

Tuota viidettä kysymystä ei montaa kertaa tarvinnut esittää.

Demokratiassa on ehkä oleellista jakaa luottamustehtäviä tasaisesti kuntien (=maksajien) välillä ja ottaa jopa ehdokkaan vaalimenestys huomioon. Rotaatiosääntö tarjoaa aiempaa useammille mahdollisuuden osallistua, mutta hävittää toki asiantuntemusta, jonka edellinen edustaja on parin vaalikauden aikana kerännyt.

Ainoa noista kriteereistä, jossa ei ole päätöksenteon kannalta mitään mieltä on sukupuolikiintiö. Hävitetään aluksi se tarpeettomana ja vahingollisena.

Vihreänä miehenä sahaan omaa oksaani. Vihreissä on tehtäviin tyrkyllä vähintään tuplasti naisia. Kiintiömies pääsee aina helpommalla läpi.  Silti sukupuolikiintiöt ovat menneen maailman feministinen turhake. Nykyisessä Suomessa nainen pääsee varmasti luottamustehtäviin jos on vain sinne pyrkimässä. Nyt pätevin jää liian usein rannalle jos pelivehkeet pikkareissa ovat väärät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Kuinka onnistuitkin kirjoittamaan juuri samaan tapaan samasta asiasta kuin minä taannoin: http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Börje! Meinasin jo luvata sinulle ääneni, vaan onneksi olet kirjoilla Helsingissä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minua on muutenkin vaikea kansan äänestää kun en uskaltaudu vaaleissa ehdolle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Minkä puolueiden aikaansaannoksia tuollaiset sukupuolikiintiöt ovat, joissa ei oteta huomioon kuin kaksi sukupuolta ?

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Onko olemassa muita kuin naisia ja miehiä?

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#4
On olemassa sukupuolineutraalit, joista vihreisiin kuuluu valtaosa.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Vihreissä on vaadittu miesveroa, jolla palkat tasataan naisten ja miesten kesken.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Hyvä idea. Ja sama määrä rahaa syömiseen ja liikkumiseen sukupuolesta riippumatta. Ja sama määrä fyysistä työtä. Kannatan!

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Siis kannattaa määrittää itsensä naiseksi jos haluaa jonkun paikan.. sitten muuttaa takaisin.. eihän se väärin ole vaan sitä mitä vihreät/vasemmisto/feministit jne. Ovat huutaneet.. sukupuoli on vain ihmisen oma tunnetila.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki

Onhan tuota kikkailua tehty äidinkielenkin (ruotsista suomeen ja päinvastoin) mukaankin.

Kannattaahan tuollaista typeryyttä käyttää hyväksi, jos siihen on mahdollisuus. Jos siitä olisi rahallista tai jotain muuta hyötyä, niin ei minun identiteetti miksikään muuttuisi, vaikka papereissa lukisikin, että olen lesbosuhteessa elävä nainen.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Olen sitä mieltä, että mihin tahansa tehtävään joku valitaankin niin tärkeimpänä valintaperusteena pitäisi olla pätevyys, ei lukeneisuus, tai velisyys.

Hyvänä esimerkkinä viime ajoilta Kelan toimeentulotukihakemusten ruuhkautuneisuus. Hakemuksia käsittelemään ei ole valittu päteviä vaan jonkin tietyn tutkinnon suorittaneita.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuoli on sosiaalinen konstruktio, missä yksilön oma kokemus on tietenkin määräävin tekijä :)

Se pelkkä ilmoittelu ei vielä riitä uskottavuudeksi - esimerkiksi minusta ei tule Dakota-intiaania sillä, että kiinnitän variksen sulan hiuksiini ja hoen "valkoinen mies paha", koska identiteetti on jo mainitusti sosiaalinen konstruktio...

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki

Kuka sitten saisi määritellä mikä on uskottavaa? Pitääkö perustaa sukupuolipoliisin virkoja, jotka mielivaltaisesti päättävät mitä sukupuolta kukin edustaa?

Joko noudatetaan nykyistä lakia ja sukupuolia on kaksi tai sitten jokainen saa sen itse määrittää. Kaikki muu on mielivaltaa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #13

Minä näen asian siten, että sukupuolen itse kullekin määrittää lääkärin silloin kun henkilö syntyy. Jos sitten onkin syntynyt(?) väärään sukupuoleen, tai muuten "erikoiseksi", niin lääkäri voi asiantilan tultua ilmi määrittää sukupuolen uudelleen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #13

Kahden sukupuolen luokittelujärjestelmä toimii jotenkuten, mutta mielestäni viralliseen systeemiin voitaisiin lisätä kolmas luokka muunsukupuolisia varten.

Transsukupuolisille binäärijärjestelmä ei itsessään tuota haittaa, heillä ongelmat ovat usein luonteeltaan psykososiaalisia. He eivät siis aina tule hyväksytyiksi itsenään esimerkiksi kirkkoherran virassa...

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Sukupuoli-identiteetit ovat vanhanaikaista rooliajattelua, joista olisi päästävä eroon. Sukupuoli selviää normaalitapauksessa haaroväliin vilkaisemalla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Genitaalirakenteista voi jotain osviittaa saada henkilön sukupuoleen liittyen, mutta ei kuitenkaan aina täysin eksaktisti. Usein esitetyn arvion mukaan transhenkilöitä (trans- ja muunsukupuolisia) olisi väestöstä noin 0,3 prosenttia ja Suomessa sen mukaan elää noin 16 500 transhenkilöä, joiden sukupuoli ei vastaa syntymähetkellä määriteltyä joko osittain tai ei ollenkaan.

Ei mitenkään vähäinen ihmismäärä - vastaa Suomen romaniväestön kokoa ja on kolme kertaa suurempi kuin maamme saamelaisväestön koko.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Sukupuolikiintiöt ovat tarkoitettu tasoittamaan muuten yhteiskunnassa olevia vääristymiä. Jos ei olisi ryhmiä jotka äänestävät periaatteessa tiettyä sukupuolta tai luottavat vain yhteen sukupuoleen paikkoja jaettaessa ei kiintiöitä tarvittaisi. Yhteiskunnassamme kuitenkin on näemmä aina ihmisiä jotka kuvittelevat, että vain mies tai vain nainen on sopiva tehtävään - kiintiöt vähentävät näiden vaikutusta ja sitä kautta sitä haarojen välin vaikutusta valintoihin. Minulle kiintiöiden poistaminen olisi ok, olettaen, että tämä perusongelma voitaisiin muuten hoitaa. En valitettavasti kuitenkaan usko, että se tapahtuu ihan heti.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

TÄH - sukupuolikiintiöiden tarkoitushan on, että asioista päätettäessä tulee huomioiduksi sekä mies että naisnäkökulma. Niin kauan kuin miehet ja naiset ovat eriarvoisia on tarpeen huomioida molemmat näkemykset.

Toivon, että koskaan emme tule olemaan kaikessa samanarvoisia.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kiintiöhin perustuva rakenteellinen sukupuolinen syrjintä on kaksiteräinen miekka. Jossain vaiheessa sen haitat ovat selkeästi suuremmat kuin hyödyt. Se aika on tullut.

Kun tehtävään voidaan valita vain mies tai nainen, niin tilastollisesti 50% tapauksista valittava ei ole paras mahdollinen kandidaatti. Eikä välttämättä edes kovin lähellä parhaita syrjityn sukupuolen edustajia. Kunhan on kiintiönainen/mies. Kuinka pitkään yhteiskunnalla on varaa tehdä säännöllisesti joka toinen kerta huonompi rekrytointi kuin olisi mahdollista tehdä?

Onko tilastollisesti sukupuolen suhteen tasa-arvoinen yhteiskunta merkittävästi parempi paikka kuin sellainen yhteiskunta, jossa hakijoita ei joka kerta syrjitä sukupuolensa perusteella?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä.

Sukupuolikiintiöiden poistamista julkisesta poliittisesta päätöksenteosta pitää vakavasti harkita nyt - tasapuolisuutta voi tavoitella myös tutkimuksiin perustuvilla suosituksilla pörssiyhtiöiden hallinnointikoodiston tyyliin, jolloin menettely on perusteltu (eikä mekaaninen pakko).

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Vihreät naisethan(sic) juuri ajavat tasaarvoa yritysmaailmaan naiskiintiöllä.
Liberalismi huipussaan siis, heh.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset