Nopea syntyvyyden lasku vaarantaa Suomen tulevaisuuden

Olen joskus aikaisemmin kirjoitellut huoltani suomalaisten syntyvyyden kehityksestä, mutta nyt alamäki on niin jyrkkä, että se alkaa vaarantamaan koko yhteiskunnan toimivuuden pitkässä juoksussa.

Hesari julkaisi tänään aiheesta niin hyvän artikkelin, ettei faktoja ole syytä toistaa. 

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005634164.html

Havainto nuorten miesten työttömyyden ja syntyvyyden korrelaatiosta on mielenkiintoinen mutta varmasti vain yksi tekijä moniongelmaisen syntyvyyden kanssa. Aikaisemmin olen kiinnittänyt huomiota nuorten miesten  rajusti heikentyneeseen sperman laatuun – tuhkamunaisuuteen. Samoin naisten yhä korkeampi synnytysikä on johtaa laajenevaan hedelmöityshoitojen tarpeeseen. Tekniikka toki auttaa jälkeläisiä alulle jos niitä halutaan.

Nyt näyttää yhä selvemmältä, ettei edes haluta. Millä tavoilla tähän lisääntymishalukkuuteen voisi vaikuttaa onkin jo paljon vaikeampi kysymys. Siitä voisi tässä blogissa keskustella. 

Halukkuuden ja suorien taloudellisten tukien korrelaatio taitaa olla melko heikko. Omien havaintojen perusteella kaikkein parhaimmassa tilanteessa olevien nuorten aikuisten halukkuus lasten saantiin on jo selvästi matalampi kuin esimerkiksi ammatillisen koulutuksen saaneiden keskuudessa. Edes maahanmuuttajat eivät ole nostaneet syntyvyyttä vaikka väestömäärä onkin säilynyt.

Tuo hesarin julkaiseman syntyvyyskäyrän jyrkkä pudotus on niin hälyyttävä, että tuohon asiaan vaikuttamisen luulisi olevan myös poliitikkojen agendalla tulevissa ek-vaaleissa. Toivottavasti fiksummin formuloituna kuin demareiden lanseeramina synnytystalkoina.

buimonen
Vihreät Loviisa

Töitä teen liiketoiminnan ja tietotekniikan välimaastossa järjestelmähankkeita suunnitellen ja vetäen. Vapaa-ajankalastuksen järjestö- ja nuorisotoiminta vie erittäin paljon vapaa-ajasta. Lempiaiheitani ovat luonnonsuojelu, tiede ja talous. Olen myös suvakki ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu