buimonen Turhan kitinän kuunteleminen turmelee aivosi

Seppo Oikkosen syrjäytyminen

Pitkään sivustolla blogeja ja pitkiä kommentteja kirjoittanut Oikkonen avautui omasta ahdistuksestaan antamatta kommentointioikeutta. Laitetaan kommentit vaikka tähän jatkoksi.

Oikkonen pitää epäoikeudenmukaisena nykyistä lainsäädäntöä, joka estää häntä kertomasta rehellistä mielipidettään maahanmuutosta ja maahanmuuttajista ilman pelkoa syytteestä kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan.  Rauhoittelisin miestä. Syytettä ei ilmeisesti ole vireillä, mutta hän on varmasti kyennyt tuomaan mielipiteensä esille. Kenellekään lukijalle ei ole jäänyt epäselväksi Sepon täydellisen negatiivinen asenne kaikkiin vieraisiin kulttuureihin ja kulttuurien sekoittumiseen. Tämän mielikuvan hän on onnistunut välittämään teksteillään, jotka eivät toistaiseksi ole johtaneet mihinkään. Sananvapaus on siis toteutunut varsin hyvin, vaikkei suoranaiseen herjaamiseen ole tarvinnut syyllistyä.

Ilmeisesti mieli kovin tekisi järkyttää yhteiskuntarauhaa, mutta juuri siksi nykyinen laki on hyvä. Kaikkein voimakkaimmat provokaatiot saadaan pidettyä poissa julkisesta keskustelusta. Pitkään tätä palstaa seuranneena en muista olisiko Oikkosella ollut sanottavaa mistään muusta aiheesta. Ei ole ainakaan jäänyt mieleen. Siksi ei ole suurikaan vahinko jos saman viestin jankuttaminen jääkin tulevaisuudessa vähemmälle. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (124 kommenttia)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Vähän tosiaan ihmetyttää tämä määrätyn aatesuunnan jatkuvasti paheneva ahdistus.
Kun niitä "pahimpia provokaatioita" selvästikään ei kukaan edes y r i t ä estää.
Siinä määrin uskomatonta tekstiä saa lukea päivittäin.

Ehkä ahdistus onkin sitä - mistä psykiatrit vihapuheen puolustajia ovat koko ajan varoittaneet -
että kun kaikki paha on sanottu ja kaikki sadistiset fantasiat kuvattu
sanat eivät enää riitä?

Nyt pitää lavastaa tilanne, jossa joku muka on kieltänyt heitä sanomasta jotain.
Ja se joku on tietysti syyllinen kaikkeen , mitä nämä ihmiset ikinä tulevaisuudessa saavat päähänsä tehdä.

Tero Wihuri

Menkää hyvät ihmiset Rasmus-ryhmään lukemaan Helenan ja kavereiden juttuja niin näätte mitä fundamentalismi tarkoittaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Alarmisteja harmittaa kun heidän retoriikkansa ei pure kaikkiin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Arvuuttelinkin kuka tuuppaisi läksijäistrollauksen Seppo Oikkoselle mutta Börje se ehti ensin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No kuka teki sen edellisellä kerralla?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kenellekään lukijalle..."

Oikeastiko joku on lukenut niitä sivistyssanoilla kuorrutettuja tajunnanvirtakirjoituksia?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Oikeastiko joku on lukenut niitä sivistyssanoilla kuorrutettuja tajunnanvirtakirjoituksia?"

Minä ainakin olen lukenut ja olen oikeasti yrittänyt ymmärtää, ymmärtää edes jotain, mutta olen ymmärtänyt tuskin mitään.

Sen olen ymmärtänyt että samasta kulttuurista kotoisin olevien pitäisi jotenkin vaistonvaraisesti ymmärtää toinen toisiaan, aina, mutta ei koskaan voi ymmärtää toisesta kulttuurista kotoisin olevaa.

Mistähän kuöttuurista Oikkonen oikein on, kun niin harva tuntuu häntä ymmärtävän.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä. Se on tosiaan kyllä häirinnyt, että sanasto on ollut hieman vaikeaa sen takia, että vaikka joskus on tehnyt mieli kommentoida, niin pitäisi yrittää käyttää yhteistä kieltä ja minä vierastan ammattislangeja. Toinen häirinnyt seikka on, että niissä on ollut toistoa ja on välillä tuntunut, että juttu ei oikein etene. Mutta kun tänne kirjoittamisesta ei makseta, niin ei ole kovin mielekästä tekstejä hienoviilailla ja Oikkonen on ollut ehdottomasti parhaita ja kiinnostavimpia kirjoittajia.

Se että kirjoitusta ei voi kommentoida, tarkoittaa ainakin minun osaltani usein, että kirjoittaja saa olla ihan rauhassa samaa mieltä itsensä kanssa eikä minua asia kiinnosta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Oikkonen antoi kyllä monia vuosia kommentoida tekstejään ensin Hesarissa ja sitten täällä puheenvuorossa, mutta lopuksi kai turhautui jatkuvaan määrätyn porukan torveiluun ja vähättelyyn. - Joka minustakin oli liian usein täysin asiatonta ja harmitti, kun tämäkin omaperäinen ja älykäs blogisti kyllästyi huuteluun...Oikkonen toi myöskin mukanaan aina oikeasti fiksuja kommentoijia, joita oli ilo lukea. Nyt heitä ei enää juuri ole ja puheenvuoro on menettänyt siinä paljon.

Uusi Suomi menetti siinäkin eniten, eikä se koskaan osannut arvostaa Oikkosen omaperäistä ajattelua, tietomäärää filosofiasta ja muista eurooppalaiseen kulttuuriin kuuluvista arvoista. En muista yhtään nostoa edes poimintoihin, vaikka se olisi sinne useasti kuulunutkin.

Monille äkäisille arvostelijoille olisi ollut jopa kehittävää syventyä ajattelemaan hänen tekstejään, vaikka ne välillä aika vaikeaselkoisia olivatkin. Itse tunsin oppivani useasti uusia näkökulmia, vaikken kaikkia aina ymmärtänytkään. Nyt tänne kohta jäävät vain me tavanomaiset, tasapaksut ja hyvin samoin ajattelevat ihmiset peukuttamaan toisiaan. Minusta se on aina sääli menettää juuri sellaisia ihmisiä, jotka poikkeavat valtavirrasta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kun Oikkosen teksteistä poistaa tuon kvasifilosofisen sivistyssanakuorrutuksen ja korvaa sen kirosanoilla ja alatyylillä, niin ne eivät mitenkään poikkea kaikenkarvaisten rajat kiinni -ryhmien höpötyksistä, tosiasiallinen sisältö on sama. En jää Oikkosta kaipaamaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tuon sivistyssanojen liiallisen käytön kyllä myönnän olleen haitallista, mutta se lienee aika yleistä vielä teitä vanhemman kansan teksteissä. Nykynuoret pitävät sitä usein liian hienostelevana ja vaikeasti ymmärrettävänä. Jotkut jopa jättävät sen kaltaiset jutut helposti kokonaan lukematta. Minä kyllä jään kaipaamaan...

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Mustien rasismista ei kukaan uskalla puhua vaikka se on täyttä todellisuutta.

Oikkosen huoli sananvapauden tilasta Suomessa on siis täysin oikeutettua.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Voi, kun te ette aina lausuisi todistusta itseänne ja väitettänne vastaan .
Lue nyt hyvä ihminen mitä juuri kirjoitit.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sinäpä sen sanoit, Helena. Aivan päättömät ja sisäisesti ristiriitaiset lauseet käyvät kunhan edistävät agendaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En tiedä varmasti, mutta luulen Räävin tarkoittaneen tässä vähän aikaa sitten tullutta dokumenttia? Siinä kävi ilmi kuinka monissa afrikkalaisissa maissa oman maan sisälläkin tapetaan toista kieltä ja kulttuuria noudattavia ihmisiä? Liian lyhyt maininta ei aina anna oikeaa kuvaa taustoista. Kukapa sitä pystyy edes oikein ymmärtämään, jos tarkempaa selitystä ei anneta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #66

"Siinä kävi ilmi kuinka monissa afrikkalaisissa maissa oman maan sisälläkin tapetaan toista kieltä ja kulttuuria noudattavia ihmisiä? "

Ethän vain puolusta persuja ja Oikkosta sillä perusteella että kun Afrikassakin tapetaan .......

Eikös juuri sitä varten ole olemassa tämä mahdollisuus hakea turvaa jostain muualta, jos nimittäin on vainottu omassa maassa ja on uhka että tulee siellä tapetuksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #70

Yritän vain ymmärtää kaikkia ihmisiä Arto, jotka mahdollisesti eivät osaa erottaa teksteistä sitä olennaista, mitä oikeasti tarkoitetaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #75

Mutta Kaija, Räävihän ensin kertoi mustien rasismista ja lauseen lopussa siitä, ettei siitä saisi puhua. Puhumattomuutta ei edellytä yksikään. Kyse on Oikkosen ja Räävin yksityisajattelusta. Kyllä rasismista saa puhua, sen kaikissa muodoissa.

Rääville ja Oikkoselle ei olekaan ongelmaa siinä, ettei rasismista saisi puhua, vaan siinä, että rasismista puhutaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #95

Hei Kai, minä ymmärsin sen lyhyen lauseen niin, että juuri mustilla itsellään on paljon rasismia toisiaan kohtaan. Dokumentti, johon viittasin kertoi juuri siitä, kuinka naapurikyläläisten kieli ja ulkonäkö jo aiheuttaa vihaa ja jopa ihmisiä sen tähden tapetaan... (meillä siitä ei saa puhua, puhutaan vain valkonaamojen rasismista mustia kohtaan) Tasapuolisuus puheissa ei silloin kohtaa...rehellinen pitää kuitenkin olla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #106

Kaija älä sorru tuohon falskiin ja propagandistiseen "meillä siitä ei saa puhua". Kieltääkö joku sinua puhumasta!? Painaako suvakkikansa yhtenä miehenä ilmiantonappia?! Halpaa propagandaa ja toisten aliarvioimista sinulta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #107

Sini, ei kiellä, mutta lehdistö ja media nähtävästi harrastavat aika paljonkin salailevaa itsesensuuria. Senhän me kaikki tiedämme ja joskus se on jopa viisasta toimintaa. Minähän vain yritin taustoittaa Räävin kommenttia, kun se sai niin omituisia jälkikommentteja. Väärinymmärrykset tekevät vain hallaa kaikille.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #111

Ilman muuta eriytynyt ja informatiivinen tieto on aina parasta. Mutta huomio että olet juuri mediassa. Kaikki ruikutus mediasta jonain salaliittona on putinia. Siihen meillä ei minun mielestäni ole varaa. Jos haluat levitystä sille dokumentille ja sen sisällölle sinulla on nyky-yhteiskunnassa siihen mahdollisuuksia esim tässä Puheenvuorossa. Ruikutus että median pitäisi sitä ja tätä ei vaan sovi muuhun kuin putinistiseen kapinaan. Tämä on myös syy miksi minä usein arvostelen Turkkilaa. Hän ei omalla ylellisellä mediapallillaan vaivaudu tuomaan sitä vaihtoehtoa esiin mistä aina äärioikeisto jankuttaa että ei saa, media pimittää jne. Silkkaa putinia.
On putinia valita oman maan median haukkumisen sen eteen että valitsisi tuoda siihen niitä kvaliteettejä joita kaipaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #112

"On putinia valita oman maan median haukkumisen sen eteen että valitsisi tuoda siihen niitä kvaliteettejä joita kaipaa."

Turkkilalla on, tai olisi, mitä parhaat edellytykset tuoda itse esiin asioita, sen sijaan hän tyytyy ruikuttamaan sitä miksei valtamedia tuo esiin asioita.

Jotain taktiikkaa tässä täytyy nyt olla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #113

On. Ja sen kansainvälisen duginilaisen kapinasuunnitelman yksi arkkitehti oli Steve Bannon.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #106

"Dokumentti, johon viittasin kertoi juuri siitä, kuinka naapurikyläläisten kieli ja ulkonäkö jo aiheuttaa vihaa ja jopa ihmisiä sen tähden tapetaan."

Mitenniin ei saa puhua.
Puhuthan sinäkin
ja se on ihan oikein että puhut.

Siitä asiasta mistä puhut en mitään tiedä, mutta tarinasi kuulostaa uskottavalta.

Vihasivathan Suomenniemelläkin asustaneet heimot ennen toisiaan, ennenkuin Ruotsin kuningas ne yhdisti, ja vihasivat sen jälkeenkin. Iskuja ja kostoiskuja tehtiin heimojen välillä. Ihmisiä tapettiin, omaisuutta rosvottiin, ihmisiä ryöstettiin orjiksi ja kyliä poltettiin.

Muinaislinnat, eli mäkien päälle puolustustarkoituksessa kootut kivimuurit eivät olleet pelkästään puolustusta ruotsalaisia rantarosvoja, eli viikinkejä vastaan, vaan ne olivat puolustus myös Saimaan toiselta puolelta, tai jokivartta ja vesireittejä kauempaa Suomesta tulevia ryöstelijöitä vastaan.

Sekä hämäläiset että karjalaiset maatalouselinkeinoja harrastavat asukit tkivät lisäksi säännönmukaisesti järjestettyjä retkueita pohjoisemmassa asuvia saamelaisia ja suomalaista murretta puhuvia, mutta luontaiselinkeinoja harrastavia kveenejä vastaan. Niiden sota- ja ryöstöretkien seurauksena maatalouselinkeinot vähitellen levittäytyivät yhä kauemmas pohjoiseen.

Kaikissa näissä tilanteissa rasismi, eli vihollisen epäinhimillistäminen, mahdollisti prykologisesti nämä julmat sotatoimet, jossa ei säästetty vihollisen henkeä eikä omaisuutta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Uimosen reaktiosta ja tekstistä päätellen tämä ei ole ymmärtänyt edes yksittäisiä sanoja Oikkosen kirjoituksista. Vaikka en kaikkia Oikkosen kirjoituksia jaksanut lukea, missään kirjoittamassaan hän ei ollut huolestunut siitä, että joutuisi syytetyksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sananvapaudesta Uimosella on marcuselainen käsitys.

Liitän tähän Sammallahden kirjoitukseen laittamani kommentin:

"Ville Vilénin lehdistötiedotteesta:

” Ohjelma päätettiin siirtää Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta Ylen Elävään arkistoon. Siirto tehdään, koska osa katsojista koki perinteiseen alkuperäiskansan asuun puetun, stereotyyppisen hahmon loukkaavaksi. Olemme saaneet tästä palautetta katsojiltamme.”

Toisten mielipiteet näyttävät olevan tärkeämpiä kuin toisten. Tässä näyttää olevan kyseessä yhden henkilön mielipide. Saman henkilön, joka sai kohtauksen kansanedustajan lapinpuvun käytöstä. Kyseessä on tietenkin muualla kuin Lapissa asuva henkilö, sellainen "citysaamelainen". Mutta kukapa haluaisi asua Lapissa lappalaisten kanssa, keskellä insestiä, juoppohulluutta ja poroja.

Tämä siirto on yksi esimerkki siitä, miten vähemmistö kontrolloi enemmistön sananvapautta. Asiaa pidetään monilta osin mitättömänä näissäkin kommenteissa. Nuo kommentoijat taitavat edustaa muuta kuin sananvapautta, tai sitten he edustavat Herbert Marcusen ajamaa "sananvapautta".

Vilén: "Valtaväestö ei voi sanella sitä, mikä on sopiva tapa esittää vähemmistöjä koskevaa kuvastoa mediassa.”

Marcuse: "Vallankumouksellisen vähemmistön pitää pakottaa enemmistö ajattelemaan oikein."

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Millä tavalla Tere Sammallahti on enemmistön edustaja enemmän kuin lastenohjelman yleisöön kuuluvat Laitin informantit? Tekeekö oikeistolaisuus ja valkoihoisuus ihmisestä enemmistön vaikkapa kun kyseessä on mikä tahansa yhteiskunnan osa-alue? Voiko kokemusasiantuntijan lytätä sillä perusteella että hän kuuluu vähemmistöön?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kokemusasiantuntija? Loukkaantumisessa toisten puolesta?

Petra Laiti (Ásllat-Mihku Ilmára Mika Petra)

@PetraLaiti
28. huhtik.
Lisää Petra Laiti (Ásllat-Mihku Ilmára Mika Petra) uudelleentwiittasi Anne Nana Leiponen
En mä oikeastaan tarvinnut siihen kuin 101 merkkiä.Petra Laiti (Ásllat-Mihku Ilmára Mika Petra) lisäsi,
Anne Nana Leiponen

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Et vastannut kysymykseen. Tartuit sanaan. (Eikö lapsiperhe ole lastenohjelmien kokemusasiantuntija?)
Lisäksi lähetit melkein uhkaavalta tuntuvalla tavalla jonkun keskustelunpätkän mitenkään motivoimatta mistä on kysymys. Metodisi ovat rajuja.
Toistan kysymyksen. Mikä tekee Sammallahdesta enemmän enemmistöä suhteessa lastenohjelmaan kuin Laitia inforformoineesta lapsiperheestä?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #17

En minä ole velvollinen vastaamaan sinun kysymyksiisi. Kaikkea sinäkin koet uhkaavana.

Yksi ainoa citysaamelainen on asiasta valittanut. Siinä sinulle enemmistö.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #19

Yksi valittaja sai vastakaikua Yleltä juuri samassa määrin kuin yksi Sammallahti on sitä saanut. Jostain syystä sinusta on oikein hyökätä toista osapuolta päin ja väittää että enemmistöä jotenkin pistetään ahtaalle. Ei pistetä. Levität ideologista kertomusta se huokuu kaikesta mitä sanot sekä tavoista millä sen sanot.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #21

Keskiäkäisenä lihaa syövänä heteromiehenä kuulun varmasti mneenkin enemmistöön Suomessa. Nyt haluaisin tietää, miten tämän päätöksen myötä minun tai "sidosryhmäni" sananvapautta on loukattu tai rajoitettu?

Voisiko Max kertoa minulle?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #22

Jos et itse ole jo ymmärtänyt, niin sitä on turha edes yrittää kertoa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #21

Sammallahdelle on vastattu US:n puheenvuorossa, tälle citysaamelle televisio-ohjelman siirtämisellä. Kovasti ihmettelen, jos nuo kaksi ovat samanveroisia asioita.

Jos vähemmistön edustaja katsoo jonkin asian loukkaavaksi, enemmistön velvollisuus on silloin olla suvaitsematta kyseistä asiaa. Tällaista ideologiaa sinä näytät levittävän. No, kuten sanottu, se on suoraan Herbert Marcuselta.

Aivan turhaan minä tässä vastaan. Minua eivät itse asiassa lainkaan kiinnosta sinun mielipiteesi. Minulla on omani, ja ne riittävät.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #23

Luin tämän kolmasti enkä edelleenkään löydä siitä mitään tolkkua:

"Jos vähemmistön edustaja katsoo jonkin asian loukkaavaksi, enemmistön velvollisuus on silloin olla suvaitsematta kyseistä asiaa. Tällaista ideologiaa sinä näytät levittävän."

Ymmärtääköhän joku muu?

Kysymykseni oli että miten Ylen päätöksen myötä nyt on loukattu minun sananvapauttani.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #26

Enhän minä epäilekään, etteikö sitä ymmärrettäisi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #23

Unohdit että Sammallahti on päässyt puhumaan tästä problematiikasta Pressiklubissa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #28

En unohtanut, koska en tiennyt. En katso Suomen televisiota. Eikä tuo mitään muuta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #29

https://m.facebook.com/ylepressiklubi/posts/101550...
Kyllä sen valossa on vaikea sanoa että Sammallahti olisi jotain enemmistöä jota kohdellaan huonommin kuin muka vähemmän enemmistöä edustava Laiti. Molemmat henkilöt ovat kiinnostuneita omimisproblematiikasta ja molempia on Yle huomioinut.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #33

Sananvapaus on muutakin kuin "oikeus sanoa jotakin". Rikoslaissa asetetaan rajat sen käyttämiselle. Jonkun citysaamelaisen loukkaantuminen ei oikeuta ohjelman pois vetämiseen tai siirtämiseen pois yleisesti katseltavissa olevista ohjelmista.

Intiaanipäähineitä voi ostaa tänäkin päivänä, myös muut kuin intiaanit.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #36

Päätöksen ohjelman siirrosta teki Yle. Tietääkseni yhtiö edelleen päättää omasta ohjelmapolitiikastaan, se on sitä tiedonvälityksen vapautta ja yhtiöllä on siihen oikeus.

Näppärä taktiikka, puhua täysin järjettömiä ja sitten ilmoittaa että ei ole tarvis vastata kun joku niistä kyselee.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #36

Ihan sama vaikka olisi ollut maaseutukiinalainen tai kaukomaalähiöläinen tai etuileva takatöölöläinen niin joskus joku yksittäinen valitus herättää vastuullisen tahon. Nimittämällä kyseistä henkilöä et voita mitään mutta paljastat halusi provosoida tapakulttuuriamme jossa noudatetaan varovaisuutta ja tilannetajuisutta kun kuvataan ihmisiä heidän taustaansa ja sosiomaantieteeseen liittyen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Insesti" mainittu! Aikamoisiin sfääreihin on tässä pikkukakkosgatessa päästy.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Sinäkin sentään jotain yrität sanoa. Insesti kun ei viimeksi purrut, kun sitä käytti musta mustan huumorin varjolla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #37

Juttusi ovat yhä kryptisempiä. Juu ei ole pakko selittää mitä tarkoitat.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mielestäni sivistysmaissa enemmistö itse kontrolloi itseään miten se sanavapauttaansa vähemmistöä kohtaan käyttää. Kovin on kauas Oikkonen näkemyksineen ajautunut siitä suunnasta, kun toimi Ydin-lehden päätoimittajana, eikä suinkaan parempaan suuntaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minulla nyt ei ole kuvaa Ydin-lehden toiminnasta. Kun aikanaan tulin tänne, pyrin aluksi lukemaan Oikkosen blogeja. Minulla oli tavallaan tuntu, että hän voisi tarjota jotain erilaista, filosofista näkökulmaa asioihin. Vaikka useinkin niin käsitteistö kuin kielen käyttökin meni vähintään haastavaksi, tein parhaani.

Jossain vaiheessa tunne muuttui kuitenkin sellaiseksi, että hän kyllä puhuu hienoilla termeillä ja ilmeisesti omaan alaansa ainakin yhdestä näkökulmasta hyvin perehtyneenä. Kuitenkin hän on koko ajan pettynyt siihen, että ihmiset eivät toimi hänen haluamallaan tavalla. Silloin hän ei myöskään (elitistisesti) keskustele sellaisten kanssa, jotka eivät ymmärrä. Tavallaan ymmärrän. On haastavaa selittää asioita tyhmille...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kuitenkin hän on koko ajan pettynyt siihen, että ihmiset eivät toimi hänen haluamallaan tavalla."

Jos hän todella ymmärtäisi jotain kanssaihmisistään, niinkuin hän näyttää itse kuvittelevan, niin hän osisi puhua tavalla jolla saisi kanssaihmisensä ymmärtämään itseään.

Nyt näyttää siltä että hän itse kuvittelee olevansa ainut ihminen joka ymmärtää muita ihmisiä, ainut siksi ettei kukaan ymmärrä häntä, eikä usko hänen selityksiinsä siitä millaisia me olemme.

Miten kukaan voi uskoa jotain mitä ei ymmärrä, pelkästään siksi että Oikkonen on itse niin varma että on kaikessa oikeassa ...... ja muut väärässä.

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

Koska Oikkonen on ilmeisen hyvästä syystä ottanut kommentoinnin pois, laitoin tämän tuonne Komsin blogiin:

#34. Olen pahoillani kun koet niin, että sinun on vetäydyttävä. Menetys on suuri tälle Usarin blogille sekä keskustelulle yleensä. Nämä tappiot tekevät tietä fasismille lännessä. Sitä ei vain tajuta – tai ehkä synkemmästä näkökulmasta nähtynä – ei haluta tajuta. Joka tapauksessa Usarin blogeissa saavat suurimman äänen infantiili huutaminen ja henkilöön meneminen. Kiitos hienoista teksteistä – toivottavasti palaat.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oikkosen blogeja ei ole kukaan saanut kommentoida vuosiin, mutta itse hän on käynyt ahkerasti avautumassa muiden blogeissa. Sellainen sananvapauden ritari!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

”Saman viestin jankuttajat” (Börje Uimonen) ovat kaikki
profiililtaan tuttuja blogisteja ja kommentoijia täällä US:n Puheenvuorossa. Kuitenkin ilman heitä nämä sivut voisi samantien sulkea.

Totuuden puhujat ovat aina saaneeet vastaansa päättäjien ja suurten massojen musertavan voiman. Natsi-Saksa on hyvä esimerkki.

En usko Oikkosen kokevan uhriutumista mutta kylläkin voimattomuutta. Mutta tuskin edes diktaattorin valtuuksin pystyttäisiin estämään Suomen islamisoitumista osana islamisoituvaa Eurooppaa.

Historian pyörät pyörivät. Aikansa kutakin. Ja me vanhempi ikäluokka ehdimme onneksi alta pois.

Tämä olkoon hänelle lohdutuksena.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Samaan massaanhan nuo blogit ovat mahtuneet, ja nyt sitten uhriutuminen lopetukseksi.

Kyllä Suomessa pystyy olemaan maahanuuttokriittinen ilman nimittelyä, Halla-ahollekin sanoin, että suuri osa heidän kannattajistaan ei edes ymmärrä, mitä on jonkun asian kriittisyys, heille möyhääminen ja haukkuminen on tärkeämpää, kuin itse asia.

Matokin oppii, mutta osa maahanmuuttokriitikoista taitaa olla tämän eliön oppimiskyvyn alapuolella.

Tästä ylen toiminnastahan ovat tietyt piirit nyt sitten kuola valuen innostuneet toteamaan, että koko maa on menetetty ja sensuuri on syöksevä meidät kaikki kadotukseen.

Koska kyseessä on yle, ja kun katsoo keitä blogeja siitä ovat kirjoittaneet, niin eipä se vaadi enempää kommenttia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Auktoriteettien sokean tottelemisen ja hyväksymisen hylkääminen on myös nykyaikana rohkea teko samoin kuin 1600-luvulla.

Vai ajatteleeko Ritala Galilein käsityksen vastaisesti, että aurinko sittenkin kiertää maata ?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minusta Oikkosen kirjoitus oli analyyttistä tekstiä hyvin ymmärrettävällä tavalla. Miksi siitä pitäisi nyt ottaa jonkun herne nenään? Ainoa mikä häiritsi minua oli se, että se oli liian pitkä, mutta kaikesta huolimatta se tempaisi mukaansa ja kiinnosti lukea loppuun saakka. Kaiken kaikkiaan kielellisesti hyvin ja ymmärrettävästi kirjoitettu ja siitä täysi kymppi kirjoittajalle, vaikken ole tainnut aikaisemmin hänen tekstejään juuri lukea tai ei ole ainakaan jäänyt henkilö mieleen, jos olen.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kerrankin olen samaa mieltä Vesan kansa. On ollut viihdyttävää lukea Seppo Olkkosen tarinaa alkon kassalla maailman menosta.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Oikkonen on fiksu mies, hän ymmärtää viisaana perääntyä. Ihailen aina tuollaista moraalia.

Yksi on poissa kiusaamasta teitä, joten tämä on ilon päivä teille. Nauttikaa ;)

Ilkka Huotari

Toivottavasti Oikkonen ei ainakaan poista mitään tekstejään, koska niistä olen oppinut paljon ja opin edelleen. Kaikkea ei ole tullut luettua vielä, mutta ne täytyy vielä lukea, sana sanalta ja kirjain kirjaimelta.

Arvostan Oikkosta suuresti, toivottavasti tulee lisää kirjoja.

"Kenellekään lukijalle ei ole jäänyt epäselväksi Sepon täydellisen negatiivinen asenne kaikkiin vieraisiin kulttuureihin"

Tällaista en ole huomannut. Kulttuurien sekoittumisessa on toki ongelmia.

Ilkka Huotari

Ja se, miksi niistä oppii edelleen, on, että jotkut asiat ovat selkiytyneet vasta myöhemmin, esim. väite, että demokratia on kansallisvaltioiden ominaisuus.

Tosin juuri tuosta aiheesta voisikin kirjoittaa enemmän ja selvittää sitä lisää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onhan se sitten laskettava Oikkosen ansioksi jos hän on inspiroinut opiskelemaan.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #43
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En ymmärrä myöskään miten voidaan syyttää Oikkosta kaiken vieraan kulttuurin hylkimisestä ja negatiivisesta asenteesta? Hänhän ihaili monia eurooppalaisia ajattelijoita ja heidän käsityksiään ihmisyydestä, ja huolestaan eurooppalaisen kulttuurien säilymisestä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Hänhän ihaili monia eurooppalaisia ajattelijoita ja heidän käsityksiään ihmisyydestä, ja huolestaan eurooppalaisen kulttuurien säilymisestä."

Oikkonen on ilmeisesti imenyt itseensä monikulttuurista hapatusta.
Jospa hän juuri sen takia ei oikein tule ymmärretyksi tässä meidän monokulttuurissamme.
:)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se, että joku nyt lopettaa blogin kirjoittamisen, tuskin nyt ketään saa surulliseksi tai iloiseksi.

Eihän näillä jaarituksilla täällä ole minkäänlaista merkitystä, ajankulua ja höpötystä.

Kaipa joku oikeasti luulee, että täällä johonkin jotain vaikutetaan, saa sitä luulla, mutta harhaa se on.

Ei vaikuta minunkaan kommentit mitään muuta, kuin että jotkut niistä vetävät herneen nenään, herkkää ja ihmeelistä, mutta sellaista se elämä on.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Siinä olet ihan oikeassa, että täältäkin voisi monia blogisteja häipyä ihan hiljaa takavasemmalle, eikä kukaan sitä edes huomaisi. Puhumattakaan että olisi pahoillaan.

Varsinainen keskustelukulttuuri on ajan saatossa täällä jo liikaakin heikentynyt ja kohta on jäljellä enää känkkäränkkä kirjoittajat, ilman varsinaista asiaa. Jäljelle jääneitä asiallisia ja fiksuja kirjoittajia toivottavasti ei samalla tapaa savusteta pois. Minä kaipasin vielä monia, joista tykkään.

Usarille se on vain hyvä asia, että jankutetaan samoja asioita loputtomiin ja haukutaan persuja, niin klikkauksia tulee riittävästi ja myöskin mainostuloja. Helpot aiheet aina vetävät enemmän väkeä mukaan...kun jokainen voi osallistua niihin:)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Usarille se on vain hyvä asia, että jankutetaan samoja asioita loputtomiin ja haukutaan persuja, niin klikkauksia tulee riittävästi ja mainostuloja. Helpot aiheet aina vetävät enemmän väkeä mukaan...kun jokainen voi osallistua niihin:)"

Ainakin minusta näyttää siltä että persut ja persumieliset ova täällä varsin innokkaita klikkailijoita, kenties se suurin ryhmä.

Niinpä pidän luonnollisena että kaupallisena ja voittoa tavoittelevana yrityksenä US:n kannattaa pitää persuista ja persumielisistä hyvää huolta ja pitää heidät oikein tyytyväisinä.

Näin toimii kaupallinen media.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #74

Heh, minä kun ajattelen, että nämä persuhaukkujat täyttyvät eniten puheenvuoroa. Näin sitä voidaan katsoa asioita eri kulmista. En edes lue känkkäränkkien kommenteja, joita voi tulla satamäärin...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #83

"En edes lue känkkäränkkien kommenteja, joita voi tulla satamäärin..."

:) jos minä olen känkkäränkkä, niin miksi sitten luet minun kommetteja.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minä teen oikkoset, eihän minun edes tarvitse asua Suomessa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"eihän minun edes tarvitse asua Suomessa."

Monet ulkomaalaisia pelkäävät ja inhoavat persut ja persumieliset uhkaavat jättää Suomen, kun Suomeen päästetään niitä ulkomaalaisia.

Mutta siellä ulkomaillahan niitä ulkomaalaisia vasta paljon onkin. Melkein kaikki siellä ulukomailla on ulukomaalaisia, mitä nyt muutama persu siellä voi olla, jotka on lähteneet Suomesta ulukomaalaisia karkuun.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Vihavainen, sinä olet harvinaisen tyhmä mies, jopa kaltaistesi joukossa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #77

"Vihavainen, sinä olet harvinaisen tyhmä mies, jopa kaltaistesi joukossa."

Tämä lausuntp pitää ottaa talteen.
Tämä helpottaa oloa.

Tyhmä voi puhua tyhmiä, koska hän on tyhmä.
Viisas on tuomittu viisastelemaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #78

Sinussa ei ole mitään muuta aitoa kuin lippalakki. Kirjoittelet jonkun Suomen ulkopuolella asumisesta tietämättä yhtään mitään tästä ihmisestä. Tapanasi on myös vihjailla kaikkien sinun kanssasi eri mieltä olevien olevan persuja. Olen asunut viimeiset 25 vuotta poissa Suomesta. Lähdin töihin ulkomaille ja viihdyn näitten "ulukomaalaisten" parissa. Sinulla ja minulla ei ole mitään yhteistä. En kaipaa sinun kaltaisiasi ihmisiä Suomesta vähääkään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #79

"En kaipaa sinun kaltaisiasi ihmisiä Suomesta vähääkään."

Minä olen joskus tuntenut ihmisiä jotka ovat olleet kauan ulkomailla. Heillä on yleensä hassuja käsityksiä suomalaisista, he kuvittelevat että Suomi on edelleen se sama Suomi kuin mistä he lähtivät ja suomalaiset ovat samanlaisia kuin ne mitä ne olivat silloin joskus.

Heidän kaipaamaansa Suomea ei enää ole, eikä heidän kaipaamanlaisia suomalaisia, se mitä he muistelevat Suomesta ja se mitä he sieltä kaipaavat on jo historiaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #81

Sinulla tuntuu tyhmyys huutavan taivaisiin. Kukaan muu kuin Suomessa jatkuvasti asuva ei siis kykene ymmärtämään nykyistä ns. kehitystä sinun mielestäsi, ja tietenkin sen parhain ymmärtäjä olet sinä itse.

Sinun jatkuvat selityksesi siitä, kuinka sinä tiedät miten toiset ihmiset ajattelevat ja kokevat osoittaa juuri sen mitä olen sanonut. Et sinä tiedä edelleenkään minusta muuta kuin mitä olen edellä kirjoittanut.

Jos olen Suomessa törmännyt kaltaisiisi ihmisiin, olen yleensä erittäin onnellinen, kun kone nousee Helsinki-Vantaalta, ja tiedän, ettei sellaista ikävyyttä ole edessä useaan kuukauteen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #82

"Jos olen Suomessa törmännyt kaltaisiisi ihmisiin, olen yleensä erittäin onnellinen, kun kone nousee Helsinki-Vantaalta, ja tiedän, ettei sellaista ikävyyttä ole edessä useaan kuukauteen."

Jokainen on onnellinen omalla tavallaan.
Minä olen ihan onnellinen täällä Suomessa.
Vaikka usein sattuukin kuntosalin saunassa saunakaveriksi joku ulkomaalainen,
kassajonossa on ulkomaalaisen näköisiä ja kassalla, apteekissa on joku virolainen palvelemassa ja lääkärkin voi olla "väärän" värinen. :)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Lukaisin Oikkosen viimeisen blogin ja hän on oikeassa siinä, että nykyisellä lailla voi aika mielivaltaisesti tuomita ihmisiä heidän mielipiteensä perusteella. Ainut tapa suojautua tuota vastaan on vetäytyä kokonaan julkisesta keskustelusta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"nykyisellä lailla voi aika mielivaltaisesti tuomita ihmisiä heidän mielipiteensä perusteella."

Natsi-Saksan tiellä ollaan, kirjoja poltetaan ja historiaa muokataan omiksi tarpeiksi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Nykyinen tapa väittää noin on yksi strategia , jolla voi yrittää taata itselleen oikeuden kirjoittaa ihmisistä mitä hyvänsä.
Ja väittää vielä itsestään mitä hyvänsä : esim että joutuu sensuurin kohteeksi .

Ei mitä tahansa voi myöskään väittää vain toteamalla, että se on " toinen mielipide",

Jos väittää, että kansallisvaltio on demokratian tae, täytyy varautua siihen, että joku todistaa väitteen vääräksi.
Muuten on itse se, joka sitä sensuuria harrastaa.

Viittaukset natseihin ova juuri tässä mielessä huvittavia : ne, jotka vaativat "kansallisuutta" koskemattomaksi arvoksi , syyttävät tämän ehdottomuuden kyseenalaistajia natseiksi!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Viittaukset natseihin ova juuri tässä mielessä huvittavia : ne, jotka vaativat "kansallisuutta" koskemattomaksi arvoksi , syyttävät tämän ehdottomuuden kyseenalaistajia natseiksi!"

Jostain syystä tässäkin tapauksessa käytetää yleisesti tätä natsi- korttia, vaikka kommunisti- kortti sopisi mielestäni paljon paremmin väitetyn "vihervasemmiston" solvaamiseen.

Olkiukkojahan nämä ovat ja niiden ampuminen on ammusten tuhlaamista.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Se ainakin näyttää ilmeiseltä, että Émile Durkheimin sosiologiaan viittaaminen tulee tämän syrjäytymisen myötä merkittävästi vähenemään Puheenvuorossa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eikä tule. Oikkonen on ennenkin ilmoittanut lähtevänsä ja sitten taas ilmaantunut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Se ainakin näyttää ilmeiseltä, että Émile Durkheimin sosiologiaan viittaaminen tulee tämän syrjäytymisen myötä merkittävästi vähenemään Puheenvuorossa."

Kuka oikeasti uskoo siihen että Oikkonen luopuisi elämäntehtävästään ja lopettaisi filosofiansa levittämisen tähän. Minä en siihen oikein jaksa uskoa.

Todennäköisesti Oikkosen seuraava siirto on että hän radikalisoituu lisää, ryhtyy suoltamaan sellaista tekstiä joka oikeasti johtaa banneihin, tai peräti lakitupaan. Sitten voi aidosti uhriutua paremmin. Ei tarvitse pelkästään tyytyä marisemaan siitä kun kaikki muut on niin tyhmiä, eivätkä ymmärrä Émile Durkheimin viisautta, eikä Oikkosen omaa viisautta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Äärioikeisto pääsee vähemmällä. He vain sanovat että kuu on juustoa mutta siitä ei saa puhua. Sitten välillä koketisti ilmoittavat : Lähden kun en saa sanoa että kuu on juustoa.
Taisi tässäkin ketjussa Räävi ilmoittaa kuinka hän ei saa sanoa mitä sanoo.
Ainoa ongelma taitaa olla että heitä harmittaa kun eivät tunne että keksitty martyrium olisi kovin puoleensavetävä ele. Heitä pitäisi rakastaa teatteripuvuston marttyyriviitta niskassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Maahanmuuttokriittisyys on eri asia kuin rasismi. Turvapaikanhakuprosessia, turvapaikanhaulla rahastavia tahoja, kulttuurien sekoittumista, maahanmuuton kustannuksia yms. voi kritisoida ilman, että on rasisti.

Oikkonen kirjoittaa pohjanaan sosiologian teoriat. Hän on tullut tiettyyn käsitykseen tulevaisuuden skenaarioista ja se on hänen oikeutensa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nimenomaan on hänen oikeutensa. Sietäisi vielä sitä että kaikki eivät häikäisty.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Oikkonen kirjoittaa pohjanaan sosiologian teoriat. Hän on tullut tiettyyn käsitykseen tulevaisuuden skenaarioista ja se on hänen oikeutensa."

"Sosiologia on yhteiskuntatiede, jonka tutkimuskohteena on ihmisten keskinäinen vuorovaikutus, sosiaalinen toiminta yhteisöissä ja kokonaisten yhteiskuntien rakenteen ja toiminnan tutkimus."

Eikö sosiologian teorioita voisi hyödyntää niin että pääsisi parempaan yhteisymmärrykseen samasta kulttuuripiiristä peräisin olevien yksilöiden kanssa kuin mihin Oikkonen on pystynyt, vai onko niin että vaikkapa blogisti, tai minä, kuulumme eri kulttuuripiisiin kuin Oikkonen?

Vai onko peräti niin ettei suomalainen kulttuuri ole ihan sitä mitä Oikkonen kuvittelee sen olevan?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ongelmana ei taida olla samasta kulttuuripiiristä kotoisin olevien ihmisten keskinäisen ymmärryksen puute vaan erilaisesta kulttuurista erilaisine arvoineen kotoisin olevan pienemmän kansanryhmän sopeutuminen valtakulttuuriin.

Valtakulttuuriin saattaa olennaisena osana kuulua esimerkiksi yhteisen kielen hallitseminen ja sillä kielellä puhuminen sekä työnteko, uskonnon vaikutuksen merkityksettömyys jokapäiväisessä elämässä ja sukupuolten välinen tasa-arvo.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #62

"Ongelmana ei taida olla samasta kulttuuripiiristä kotoisin olevien ihmisten keskinäisen ymmärryksen puute vaan erilaisesta kulttuurista erilaisine arvoineen kotoisin olevan pienemmän kansanryhmän sopeutuminen valtakulttuuriin."

Tämä on se sanoma jota Oikkonen on teksteissään toistanut minimaalisesti varioiden ilmaisuaan ja käyttämällä höysteenä runsaasti sivistyssanoja, tavalla joka tekee tekstistä hyvin hankalaa ja vaikeaselkoista.

Sinä kerroit tuossa selkokielellä Oikkosen koko ideologian kolmella rivillä. Kiitos siitä.

Minä en kuitenkaan puhunut tästä, vaan siitä miksi Oikkosen tyyli kirjoittaa ei tavoita samasta kulttuuripiiristä peräisin olevia lukijoita, esimerkiksi minua, vaikka Oikkosen teorian mukaan tämä pitäisi olla niin itsestäänselvää.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #62

Kyllä ylläoleva " keskustelukin" hyvin osoittaa, että pahoja ongelmia on samasta kulttuuripiiristä kotoisin olevilla ja jopa siellä yhtä aikaa asuvilla.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"Eikö sosiologian teorioita voisi hyödyntää niin että pääsisi parempaan yhteisymmärrykseen samasta kulttuuripiiristä peräisin olevien yksilöiden kanssa"

Sosiologia keskittyy yhteisöjen toiminnan lainalaisuuksiin, erilaisten liikkeiden tieteelliseen tarkasteluun, yleensä ihmisenä toimimisen kummallisuuksiin yhteiskunnissa sekä pienyhteisöissä.

Sosiologia ei voi ottaa kantaa moraalikysymyksiin, käsitykseni mukaan.

Zygmund Bauman on kirjoittanut näistä pienyhteisöjen sopeutumisvaikeuksista ja suojamekanismeista. Ehkä sieltä vastaus. Jo aikaa siitä kun selailin...

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Ilmeisesti mieli kovin tekisi järkyttää yhteiskuntarauhaa, mutta juuri siksi nykyinen laki on hyvä. Kaikkein voimakkaimmat provokaatiot saadaan pidettyä poissa julkisesta keskustelusta".
Kuinka kauan ? Mihin se johtaa ? Onko Suomelle hyväksi, että joku suuriääninen yksin määrää mistä ja miten Suomessa puhutaan ? Muut nöyristelevät kiltisti. Onko tiukka itsesensuuri tavoiteltava hyve ?

Olisiko Aku Ankka housuttomana pitänyt kieltää ? Eikös Lakupiiput ja Neekerinsuukot olleet samanlaisen uhan alla ? Pocahontas jo kai kiellettiinkin. Stockmannin Hullut päivät ovat tai olivat nekin uhan alla ? Entä muut yhtä nöyristelevät ehdotukset ja kiellot ? Noissako ei ole mitään kummallista ? Tottakai nuo piti kieltää ?

"Syytteen nostamiseksi tai tuomituksi tulemiseen ei tarvita sitä että todellisuudessa tapahtuisi jotakin. Riittää että syyttäjä arvioi jonkin lausuman tai julkituodun tiedon teoriassa sellaiseksi...".
"Kuinka esimerkiksi väkivaltaisia provosoitumistaipumuksia omaavat uskonnot voivat olla mitään heikkoja suojeltavia vähemmistöjä?"

Luin Seppo Oikkosen viimeisen (?) blogin moneen kertaan ja olen edelleen sitä mieltä, että hän on oikeassa. Galileikin oli oikeassa, vaikka oli yksin. Määrä ei korvaa laatua.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kyllä, housuton Aku Ankka on täysin moraalitonta. Hyi. Minäkin taidan heti hävittää nytkin päälläni olevan t-paidan. Siinä on intiaanin kuva hienossa sulkahatussa. Ostin sen muinoin Usasta, joka taitaa olla hirveän rasistinen maa kun myykin noin hauskoja paitoja, vaikka asia on kuitenkin kuoleman vakava.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Luet mitä tahansa kommenttipalstaa , kyllä suuriäänisin joukko on juuri se, joka nyt suurimpaan ääneen valittaa "sensuurista".

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ei nyt varsinaisesti taida valittaa ihan oikeasti, vaan pitää vain omanlaistaan hauskaa näitä tiukkapipoja kohtaan. Tosin halpaa huvia. Itse asia on niin mitättömän pieni, ettei siitä oikein voi muuta tehdä kuin piloja:) Taitaa tämän vapun Äpykin olla hauskoja teekkaripiloja täynnä intiaanipäähineistä?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ihmisillä näyttää olevan ainakin kaksi täysin poikkeavaa käsitystä Puheenvuoron luonteesta.
Toisten mielestä tämä on vuorovaikutuksellinen keskustelualusta, jossa voi sekä argumentoida että yhdessä pohtia ja kehitellä ideoita.
Toisten mielestä tämä on paikka, jossa ensisijaisesti julistetaan tai tehdään omaa vaalityötä.
Jotkut eivät siedä kommentteja ollenkaan.

Kolmesta viiteen perusmaailmankatsomusta on sitä mieltä, että muita katsomuksia on liikaa.
Osa kuvittelee, että sättimällä pystyy häätämään niiden muiden edustajat ulos.

Kevyellä tilastoinnilla kuka tahansa näkee, mikä maailmankatsomus , mitkä aiheet ja mikä sävy keskusteluja hallitsee.
Ääripäinä tyylissä voi nähdä tämän Oinosen esitelmät, joissa kuitenkin oli hyvin selkeä perusasenne, mutta johon hän ei ilmeisesti halunnut osallistavaa keskustelua.
Toinen ääripää ovat haastavat otsikot , joiden alla on provokatorinen heitto, mutta joissa keskustelu joidenkin toimesta on " maahanmuutossa" hetkessä, vaikka aihe olisi mikä. Paitsi silloin, kun se on sukupuolierossa ja seksissä.

Joten.
Ei tähän nyt noin kuolemanvakavasti kannattaisi suhtautua.
Samat oireet kuin kaikkialla - hieman siistimpi tyyli vain, kiitos jonkintasoisen moderoinnin.
Kannattaa miettiä, miten itse voisi tasoa nostaa ja muiden osallisuutta parantaa - jos kykyä siihen riittää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kannattaa miettiä, miten itse voisi tasoa nostaa ja muiden osallisuutta parantaa - jos kykyä siihen riittää."

Tasonnostoyritykset taitavat kuivua useimpien kirjoittajien osalta siihen ettei keskustelua synny jos aihe on uusi, tai muuten haastavat. Sellainen tasoa parantava kirjoittaja muuttuu sellaiseksi "näkymättömäksi lapseksi" jota kukaan ei huomaa välitunnilla, eikä luokassa.

Jos näkymätön lapsi haluaa olla näkvä, hän kohta oppii että näkyvyyttä saa jos uskaltaa olla provosoiva, provosoiva välkällä ja provosoiva luokassa.

Sama peli se on täälläkin, jos haluaa näkyvyyttä ja huomiota, pitää provoilla. Jos tyytyy olemaan näkymätön, voi yrittää parantaa kirjoittamisensa laatua.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Joka tapauksessa kiva että jotkut avaavat keskusteluja. Itsekin pitäisi vetää sitäkin kuormaa mutta on viimeaikoina jäänyt heikoksi se panostus.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan Oikkonen sellainen "Grumpy old man", joka viljelee suurelle lukijakunnalle käsittämättömiä termejä ja filosofisia ajatuksenjuoksuja, ja vastoin objektiiviseksi totuudellisuudeksi maalaamaansa viestintätapaa hänen sanomastaan huokuu täydellinen lukkiutuneisuus omaan vakuuttuneisuuteensa oikeassa olemisestaan ilman, että antaa minkään kommentin tai viestintuojan vaikuttaa pätkääkään omaan näkökantaansa.

On vaikea välttää tunnetta, että hänen kaltoin kohtelunsa 60-70 -lukujen vaihteen tienoilla niin sanotussa yllyttämisoikeudenkäyntien tuomiossa on tehnyt hänestä yliherkän yhteiskunnallisen ilmapiirin virtausten aiheuttamille riskeille. Toki vankeustuomio vuosi ja neljä kuukautta moisesta "nuoruuden radikaaliagitoinnista" oli ilman muuta kohtuuton.

Useita hänen kirjoituksiaan on kuitenkin nautnnollista lukea, koska ne panevat ajattelemaan asioita uusilta kanteilta, vaikka ei perusjohtopäätökseen yhtyisikään. Ennen kaikkea kyky hahmottaa taustoja tämän päivän yhteiskunnalliselle kehitykselle aatehistorialliselta pohjalta on ulottuvuus, jollaista ei juuri kenenkään muun kirjoituksissa samalla tavalla korosteta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ennen kaikkea kyky hahmottaa taustoja tämän päivän yhteiskunnalliselle kehitykselle aatehistorialliselta pohjalta on ulottuvuus, jollaista ei juuri kenenkään muun kirjoituksissa samalla tavalla korosteta."

En tiedä onko tämä sosiologiaa vai mitä "logiaa", mutta sanotaan että kaikista asioista ja kaikista mielipiteistä, pimeimmistäkin ja tyhmimmistsäkin, voi etsiä ja löytää jotain valoisia ja positiivisia puolia ja että kyky ja halu nähdä näitä puolia mahdollistaa dialogin.

Näen Juha Kuikan ajattelun tällaisena positiivisena avauksena, mutta en näe sille avaukselle tässä tapauksessa mitään valoisaa tulevaisuutta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"en näe sille avaukselle tässä tapauksessa mitään valoisaa tulevaisuutta."

Kyllä hänen kirjoituksiaan piisaa vähän siellä sun täällä eivätkä ne tähän lopu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #99

"Kyllä hänen kirjoituksiaan piisaa vähän siellä sun täällä eivätkä ne tähän lopu."

Juu, mutta ei ole toivoakaan että hän, tai hänen faninsa tulisivat sieltä poterostaan, myöntämällä että suvaitsevaisuudessa olisi mitään hyvää. Sieltä poteroistaan ne vain katselee periskoopilla ja ampuu ilmassa olevia olkiukkoja, kun eivät saa mitään vihollista tähtäimeensä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #100

Ss porukka, joka silloin joutui syytteeseen aseistakieltäytymisyllytyksestä, edusti jonkinlaista "vasemmistolaisanarkistista" suuntausta. Asevelvollisuuden vastustaminen oli hyvin linjassa niiden piirien kanssa, jotka ajoivat Suomea entistä syvemmin Neuvostoliiton huomaan.

Kun Oikkonen nyt on ennen kaikkea huolissaan Euroopan kulttuurista ja eurooppalaisen aatemaailman säilymisestä, niin tuota taustaa vasten on vaikea ymmärtää hänen aktiivitoimintansa liikkeessä, joka oli omiaan riskeeraamaan Suomen ajautumisen osaksi neuvostomallisten diktatuurien vyöhykettä itäisessä Euroopassa. Sellaisella oli sangen vähän yhteneväisyyttä niihin eurooppalaisen aatemaailman kulttuureihin.

Kun luonteeseen kuuluu aktiivinen vaikuttaminen yhteiskunnan valtavirran vastaisissa voimissa, niin se on säilyvämpi piirre yksilön toiminnassa kuin itse aatteen sisältö. Siksi vasemmistolaisista voi tulla jollain tavoin äärioikeistolaisia ja päinvastoin. Erkki Tuomioja, joka myös oli silloin samassa liikkeessä osallisena, on puolestaan edennyt vallan ytimiin ja hänen kohdallaan yhteneväisyys nuoruuden radikalismiin ilmenee vain retoriikan tasolla pasifismissa sekä rintamerkissä, joka uskollisesti seuraa virttynyttä pikkutakkia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #101

Juu, luin kyllä koko vastauksesi ja siinä ei tunnut olevan oikein järkeä, mutta siinä onkin enemmän järkeä kuin mitä pystyisi järkeenkäyvällä tavalla esittämään. :)

Tämä "sosiologia" on nimittäin siinä mielessä haastava aihe ettei ihmisen kaikkea käytöstä ja käyttäytymistä pysty millään ilveellä selittämään havainnollisesti järkiperäisellä tavalla.

Ihmisen käytös on osittain järjetöntä ja siksi järjellisen selittelyn ukottumattomissa.

Siihen mitä tuossa itseasiassa sanot, ei minulla valitettavasti ole tässä vaiheessa mitään lisättävää, eikä kommentoitavaa. Minä olen sillä tavalla rajoittunut että tykkään keskustella etupäässä järkiperäisellä tasolla, mutta ihmisen olemus ja käyttäytyminen menevät pois siltä alueelta, eikä minulla oikein ole keinoja päästä niille pimeille poluille ja kuvata niitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #101

Yhteiskuntakriittinen radikalismi voi olla oikeistolaista siinä kuin se ennen oli vasemmistolaista.
Vasemmistolaisuuteen ei tarvitse kuin lisätä oikeistolainen "te muut olette tyhmiä"-asenne ja vähän uudenlaista mystiikkaa sekä sanamagiaa niin taikatemppu on tehty.
Tavalliset porvarit sitten leimataan vasemmistolaisiksi ja kulttuurimarxisteiksi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #101

Nyt on kyllä sanottava sananen Erkin puolesta.
Hän on harvoja eurooppalaisia radikaaleja, jotka ovat säilyttäneet arvonsa ja pääosan perusradikalistisesta asenteestaan kaikissa rooleissaan.
Oikeastaan ei tule mieleen ketään , joka samassa ikäluokassa olisi pystynyt samaan.

Paavo Väyrynen ? Voi ei.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #125

"Oikeastaan ei tule mieleen ketään , joka samassa ikäluokassa olisi pystynyt samaan."

Jos vertaa vaikkapa kokkareihin, niin nehän on kokeneet täydellisen ideologisen täyskäännöksen. Lahtareista ja kypäräpääpapeista on tullut lähes demareita.

Eipä silti, kyllä niiden oikeiden demareidenkin pitäisi fiilata asennoitumistaan ja ideologiaansa, muulloinkin kuin ollessaan hallitusvastuussa. Kyllähän se Tuomiojakin tuntuu jotenkin juuttuneelta siihen vanhaan virteen, tai .... siihen vanhaan työväenlauluun.

Isänmaalliset ja kansallismieliset laulut kokoomus on jo unohtanut, demareiden pitäisi tehdä samoin niille vanhoille työväenviisuille.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #101

"Oikkosten" kohdalla tuo pitää surullisesti paikkansa.
Yleensä näissä johtoajatuksena nähdään Venäjä, Venäjä ja Venäjä.
Ja että Venäjän nykyinen autoritaarinen järjestelmä olisi vastaava jatkumo, mikä sopisi näille hyvin.

Mutta yhä useamman kohdalla tulee ajatelleeksi jonkinlaista " mentaliteettien historiaa".
Pakonomaista ajautumista ja ryhmittymistä jonkinlaiseen aggressiiviseen vastarintaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #100

Arto, mitä ihmettä nyt puhut!? "Ampuu olkiukkoja, ja suvaitsevaisuudessa ei olisi mitään hyvää" Mitähän tuolla tarkoitat... olen nyt ihan jo äimän käkenä.

Iloista Vappua vain kaikille ja pitäkää toisistanne hyvää huolta!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #108

"Arto, mitä ihmettä nyt puhut!? "Ampuu olkiukkoja, ja suvaitsevaisuudessa ei olisi mitään hyvää"

Turha yrittää esittää tyhmää, kun et sitä ole.

Tämä on siis sinulta,
jos ei nyt ihan tahallinen väärinymmärrys,
niin ainakin ns. tahallinen ymmärtämättömyys. :)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Sosiologia tai aatehistoria ei ole enää pitkään aikaan ollut muodikasta. Minä nostaisin tämän hetken profeetaksi Ray Kurzweilin, jos ei hänen työstään tekoälyn alalla, niin sitten exponentiaalisen eikä lineaarisen kasvun löytämisestä lähes joka alueella. Samaa kyllä saarnaavat muutkin. Esko Valtaojan eläkkeellelähtöluentoa en enää löydä, mutta se olisi hyvä. Sen sijaan hänen yhden kuvaajan ja 2:30 pitkä on hyvin lyhyt: Unohtakaa muu, vain tällä on merkitystä. Oma suosikkini on kuitenkin Hans ja Ola Roslingin TED talk How not to be ignorant about the world. TED.comin versiossa ei ole suomenkielistä tekstitystä, mutta Youtuben versiossa voi valita tekoälyn reaaliaikaisesti luoman käännöstekstityksen ja se näyttää varsin hyvältä: https://www.youtube.com/watch?v=Sm5xF-UYgdg

Oikkosen ajatukset ovat ajalta, jolloin singulariteetin tuloaikaa eli jumalan syntymää ei vielä osattu odottaa. Enpä usko, että kovin monta vuotta menee siihen, että jo olemassa oleva Baabelin kala laitetaan tänne tulevan pakolaisen korvaan, suomalaisella virkamiehellä se jo on ja sitten kumpikin ymmärtää toistansa. Tällä hetkellä Baabelin kala osaa muistaakseni seitsemää kieltä, mutta siitä nyt on jo aikaa, kun asian tarkistin.

Oletteko muuten ihmetelleet, miten monilla Eurooppaan tulleilla nuorilla kansanvaeltajilla on jo tullessan älykännykkä. Siis silloin, kun niistä dokumentteja TV:ssä näytettiin. Entä kumpi on pahemmassa syrjäytymisvaarassa, suomalainen vanhus, joka ei osaa käyttää nettiä vai pakolainen, joka osaa?

Lisäys: http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/24...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Entä kumpi on pahemmassa syrjäytymisvaarassa, suomalainen vanhus, joka ei osaa käyttää nettiä vai pakolainen, joka osaa?"

Kännykkä kädessä ilmentää sitä että nämä pakolaiset ovat vahvasti mukana samassa kulttuurissa kuin suomalainenkin kännykkäfriikki.

Kännykällisyys tai kännykättömyys, enempää kuin koulutus tai kielitaito eivät kuitenkaan vielä ratkaise pärjäämistä. Pärjääminen on edelleen kiinni lähinnä perinteisistä vuorovaikutustaidoista, vuorovaikutustaidoista eli sosiaalisuudesta, vuorovaikutustaidoista sekä livenä että puhelimessa ja somessa.

Sitä vuorovaikutuskykyä joko on tai ei ole ja sitä voi myös opetella, mutta ketään ei voida sitä pakottaa oppimaan, eikä oppimiskyky ole kaikilla sama.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #105

"Kännykkä kädessä ilmentää sitä että nämä pakolaiset ovat vahvasti mukana samassa kulttuurissa kuin suomalainenkin kännykkäfriikki."

Ei ilmennä. Kännykkä elelintasopakolaisten kädessä ilmentää sitä, että nämä haluavat rakentaa muurin ympärilleen pysyäkseen omassa kulttuurissaan ja estääkseen suomalaisuuden infiltraation.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #115

"Ei ilmennä. Kännykkä elelintasopakolaisten kädessä ilmentää sitä, että nämä haluavat rakentaa muurin ympärilleen pysyäkseen omassa kulttuurissaan ja estääkseen suomalaisuuden infiltraation."

Hmm. Tuossa on kyllä pointti, mutta kyllä some-maailma on monessa mielessä yhteinen. Englanninkielen käyttö tulee yhä yleisemmäksi, anglosaksisesta kielesetä ja kulttuurista tulee vähitellen yhteiskulttuuri, joka syö elintilaa kansallisilta kulttuureilta.

Tuota voi pitää mielensä mukaan joko hyvänä tai pahana asiana, mutta se tapahtuu silti. Minä olen syntynyt ja kasvanut 50- luvulla, se maailma jossa minut on kasvatettu on nykynuorille täysin outo ja varmasti kummallinen paikka, se on täysin eri kulttuuri.

Minä en varmaankaan ymmärrä nykynuorison kulttuurista sen enempää kuin se minun nuoruuteni kulttuurista, enkä sen enempää kuin minä lapsena ynnärsin muinaisesta kalevalaisesta kulttuurista ("Vaka vanha Väinämöinen") jota minullekin lapsena muka yritettiin koulussa opettaa.

Mutta sen ymmärrän ja hyväksyn että se missä maailmassa nuoriso nyt elää on täysin eri asia kuin se missä minä elin ja elän yhä. Myös tulevat sukupolvet tulevat aina kerta toisensa jälkeen muodostamaan itselleen uuden oman kulttuurinsa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #116

Huonoa ja vajavaista englantia käytetään kaikkialla maailmassa. se ei ole enää merkki anglosaksisen kulttuurin omaksumisesta.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #117

Muistaisin kuulleeni väitteen, että broken english on englannin suurin murre.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #117

"Huonoa ja vajavaista englantia käytetään kaikkialla maailmassa. se ei ole enää merkki anglosaksisen kulttuurin omaksumisesta."

Eihän niitä kulttuureita aina täydellisesti omaksuta,
silloin vain jos muutetaan uuteen maahan,
vieraiden pariin ja ollaan sopeutuvaisia.

Useimmiten käy niin että kulttuurit sekoittuvat, syntyy sekakulttuureita, multikulttuureita ja uusia kulttuureita. Erityisen nopeaa kehitys on some- maailmassa.

Näin se menee ja on aina mennyt.
Ei mikään pysähdy koskaan kovin pitkäksi aikaa paikoilleen,
vaikka näin ilmeisesti kuvitellaan ja sitä toivotaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #117

Pointtini oli kuitenkin, että vaikka maailman ihminen käyttäisi englantia, ei hän välttämättä omaksu niitä arvoja, joita anglosaksinen kulttuuri vaalii.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #123

"Pointtini oli kuitenkin, että vaikka maailman ihminen käyttäisi englantia, ei hän välttämättä omaksu niitä arvoja, joita anglosaksinen kulttuuri vaalii."

Mitähän tämä tällainen "ei välttämättä" puhe oikein on?

Anglosaksinen kulttuuri ja läntinen kulttuurihan on juuri sitä "ettei vättämättä" tarvitse omaksua niitä arvoja joita anglosaksinen kulttuuri vaatii, "eikä välttämättä" tarvitse omaksua mitään arvoja, mutta saa jos haluaa omaksua mitä arvoja itse haluaa, vaikkapa fasistisia, tai rasistisia, tai jihadistisia arvoja, kunhan noudattaa lakia.

Minusta sinun kohdallasi voisi puheittesi perusteella kuvitella ettei sinäkään täysin hallitse näitä länsimaisia arvoja, vaikkakin länsimaiseen arvomaailmaan kuuluu se vapaus, niin juuri sitä vapautta sinä et ole oikein ymmärtänyt. :)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #116

Oikkosen termein on syntymässä maailmanlaajuinen yhtenäiskulttuuri, jossa voi ehkä olla paikallisia "murteita", kuten englannissa britti- aussi- jne. murteet. Muut kielet ehkä säilyvät baabelin kalan eri variaatioiden ansiosta, mutta jo nyt kansainvälisissä yhtiöissä virallinen työkieli on englanti. En tiedä miten kauan esim. Nokialla kaikki varastoitavaksi tai useamman ihmisen edes väliaikaisesti nähtäväksi tarkoitettu teksti oli automaattisesti englantia. Kukaan viitsi ruveta kääntämään esimerkiksi suomea englanniksi, kun on järkevämpää kirjoittaa suoraan englanniksi. Sama juttu muillakin kulttuurin aloilla. Pitsa on pitsa täällä, jenkeissä tai Italiassa, Kebab samoin jne.

Englanti on muuten kielenä hirviö. Ei ole mitään kielitoimistoa tai Svenska Akademita huoltamassa kieltä keskitetysti. Englannin täydelliseksi sanavarastoksi on arvioitu noin miljoona sanaa, suomi ja ruotsi noin 200 000. Sanoisin että kauhia soppa syntyy, jos olisin pessimisti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #118

"Englanti on muuten kielenä hirviö. Ei ole mitään kielitoimistoa tai Svenska Akademita huoltamassa kieltä keskitetysti. Englannin täydelliseksi sanavarastoksi on arvioitu noin miljoona sanaa, suomi ja ruotsi noin 200 000. Sanoisin että kauhia soppa syntyy, jos olisin pessimisti."

Joo, englanti on kyllä yleiskieleksi mahdollisimman huono valinta, mutta minkäs sille enää mahtaa.

Olisi pitänyt aikoinaan ottaa yleiskieleksi latina tai esperanto, tai sitten vaikkapa ruotsi, se on yksinkertainen kieli, vaikka se puhekielenä kuulostaa rumalta ja iljettävältä.

Esteettisen vaikutelman perusteella valitsisin kieleksi ranskan kielen, vaikka en ymmärrä siitä mitään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #121

Kyse on pelkästä sattumasta. USA:ssa äänestettiin aikoinaan kongressissa otetaanko maan yleiskieleksi itsenäisyyden jälkeen englanti vai saksa. Saksa hävisi yhdellä äänellä. Siirtolaiset olivat silloin pääasiassa tulleet Irlannista ja saksankielisestä Euroopasta. Jos saksa olisi voittanut, niin nyt se olisi todennäköisesti maailman valtakieli ja kielenä toki paljon loogisempi ja rakenteeltaan varjellumpi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset