buimonen Turhan kitinän kuunteleminen turmelee aivosi

Vihreät miehet pettivät

Vihreiden tilanne ennen vaaleja näytti varsin hyvältä kun gallup-kannatus pyöri 13-14%:n tuntumassa. Nyt tuloksen pikku hiljaa varmistuessa realistisista odotuksista jäätiin 4-5:n edustajan päähän. Parinkymmenen hengen eduskuntaryhmään mahtuu kolme miesoletettua ja loput ovat naisia. Tuosta on helppo havaita minkä sukupuolen edustajat pettivät tällä kertaa odotukset. Ainakin kolmessa vaalipiirissä ensimmäinen pudokas on tätä kirjoitettaessa vihreä ehdokas.

Kun valtakunnallinen äänestysprosentti nousi selvästi, niin miesoletetut eivät ilmeisesti tällä kertaa äänestäneet vihreitä, vaan jotain muuta puoluetta. Harmittaa, että vihreät miehet pettivät asiansa. Kaikilla varmaan oli omat perustellut syynsä, muttei ympäristötyötä voi jättää pelkästään naisten hoidettavaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (88 kommenttia)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

"Naisia nousemassa kansanedustajiksi historiallisen paljon, 90 prosenttia vihreiden edustajista naisia" kun vihreitä naisia on 110% kai edesmennyt Matti Nykänenkin olisi tyytyväinen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kolme miesoletettua kahdestakymmenestä...

Luotan siihen että vihreät haluavat pikaisesti korjata tuon selvän tasa-arvon vääristymän puolueessaan... tarkemmin ajatellen ehkä en luotakaan.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ok! Jospa ne oikiat miehet sittenkin tuli toisiin aatoksiin ja ne miesoletetut kumminkin äänesti. Eipä niitä sitten paljoa olekkaan.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

No, vihreät saivat 100000 ääntä lisää, suurin piirtein saman kuin muut yhteensä. Ei tuohon nyt kovin tyytymätön voine olla?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Naisten panokseen voi varmasti olla tyytyväinen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eduskuntaan nousi 17 upeaa naista ja kolme kovaa miestä. Olisi tietysti ollut vielä parempi jos vihreitä miehiäkin olisi ollut 17, mutta ihan kiva näinkin. Ensi kerralla sitten.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Alustavan laskennan mukaan Riikka Karppinen jäi Lapissa seitsemän äänen päähän valinnasta, sieltä olisi tullut yksi nainen lisää. Nyt paikka on menossa keskustan Lohelle.

Riikka Karppinen muuten ylitti Cronbergin aikanaan kohua herättäneen äänimäärän kymmenellä äänellä (7814), joten hän on nyt suurimmalla äänimäärällä valitsematta jäänyt ehdokas.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Pirkanmaalla Oras Tynkkynen ja Olli-Poika Parviainen kilkkasivat toisensa ulos.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Parinkymmenen hengen eduskuntaryhmään mahtuu kolme miesoletettua ja loput ovat naisia."

Kohta voitaneen siis sanoa, että vihreissä on tasa-arvoasiat kunnossa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Börjen sanavalinta on kyllä hyvin kuvaava (ja huvittava) Vihreiden arvomaailmasta. Kolme miesloletettua ja loput naisia. Vihreät miehet ovat siis niinkuin kuohittuja puolikkaita miehiä, mutta naisista uskalletaan sanoa heidän olevan naisia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sama asia kalahti omaan korvaani myös miesoletettu, mutta ei naisoletettuja. Olettakaa, että ovat kuitenkin kansanedustajia. Onnittelut Börjelle Touko Aallon puolesta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#11:
Jospa otsikossa olisi virheellinen sanajärjestys ja sen oli tarkoitus olla "Vihreät pettivät miehet"

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Eli vihreät näyttäis profiloituvat naisten puolueeksi.
Tuore kansanedustajatkin toivoi tulevalta hallitukselta vahvaa feministipolitiikkaa.
Aletaan olemaan aika kaukana ympäristöpuolue lähtökohdista.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Eikös Touko Aalto tipahtanut?.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Ummehtunut puolue tuo Vihreät kun vain miesoletetut äänestää miesoletettuja.

Persuja kritisoidaan äijäpuolueeksi. Se varmaan sitä onkin kannatukseltaan. Silti se on puolue, jossa ne äijät äänestää aika usein naisehdokkaita. Naiset menevät siis miesten äänillä eduskuntaan. Varmaan sitten useammin kuin tasa-arvopuolue Vihreissä.

Maassa on naisvaltaisin eduskunta maan historiassa ja varmaankin maailman mittakaavassa naisvaltasin parlamentti.. ainakin kärjessä...

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Harmittaa, että vihreät miehet pettivät asiansa." Kuinka äänestäjät voivat pettää? Tuskin yksikään äänestäjä tai äänestämättä jättänyt ajatteli, että minäpä tässä petän jotakuta. Kävi vaan niin, että vihreiden lietsoma climate hysteria en mennyt kaikkiin.

Suomi kannattaa näiden vaalien jälkeenkin maltillista ja järkevää ilmastopolitiikkaa. Mutta tietysti ilmastoaktivistien on mentävä Kiinaan ja USAhan ja saada nämä puolelleen. Ilman näiden kahden suurten ilmanpilaajan tukea, vihreiden huhtominen on vain taistelua tuulimyllyjä vastaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kyllä Vihreiden pitää tällä vaalituloksella miettiä kovasti viestintäänsä. Pääsanomina olleet koulutus, ympäristö, köyhyys ja ilmastonmuutos eivät ole vaaliteemoina lainkaan sukupuolittuneita, mutta tapa jolla niistä kerrotaan ei pure miehiin. Viestintään pitää nopeasti saada lisää munaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Autoilepa Börje joskus Kallion kuplaan katsomaan vihreää meininkiä, niin et ihmettele yhtään, jos vaaliteema ei oikein pure miehiin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minulla on Helsingin Vihreiden kanssa jatkuva debatti menossa. Tuolla sanomalla ei ympäristöasioiden kannatus miesten keskuudessa lisäänny. Tuli vaaleissa todistettua kumpi puoli on tässä oikeassa. Tosin en usko tämänkään viestin läpäisevän kuplaa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Hmm, onko siellä jotenkin miesten vaikeampi autoilla kuin naisten, vai mikä oli pointti?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #22

Ei viestintäongelmassa ole pelkästä autoilusta kyse, mutta voidaan esimerkiksi ottaa vaikka sisääntuloväylien bulevardisointi jos autoteemalla haluat jatkaa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #24

Autoteeman otti esille Kosonen, ja minun kommenttini liittyi siihen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Unohdit listasta feminismin. Voisiko olla että se sanoma ei sittenkään pure laajoin mitoin miehiin, edes vihreisiin miehiin vaikka paineessa niin onkin pakko sanoa? Eee-i kai?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Toimii varmasti parhaiten sellaisiin nysväkkeisiin, joille lorahtaa pöksyihin ennenaikainen siemensyöksy kun kuulee pääsevänsä barrikadeille taistelemaan naisasian puolesta. Tasa-arvo riittää minulle oikein hyvin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vihreillä on niin paljon hyviä naisehdokkaita, jotka ovat valmiita tekemään ison kampanjan, ettei tulos yllättänyt. Viimeksi miehet olivat vähän yliedustettuina eduskuntaryhmässä siihen nähden, että puolueen kannattajissa on naisenemmistö. Nyt taas miehet ovat vähän aliedustettuja. En näe mitään ongelmaa. Puolueen johdossa on ollut pitkään mies ja ministerisalkkujakin on annettu miehille suhteessa enemmän. Miehillä on siis ollut hyvät mahdollisuudet pärjätä vihreissä ja on edelleenkin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei puolueen sisäisessä pärjäämisessä miehillä mitään ongelmaa ole. Ongelma on viestinnässä, joka ei vetoa miesäänestäjiin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Aivan näin. Tulevia vaalikampanjoita suunnitellessa varmasti tulee houkutus tehdä kampanja pelkästään naisille ja kohdistaa mainonta vain naisiin. Näin ainakin itse suosittelisin sellaiselle naisehdokkaalle, joka haluaa menestyä pienellä budjetilla. Puolueen viestinnästä en osaa sanoa, kenelle se on suunnattu. Vihreät ovat kuitenkin aika ehdokasvetoinen puolue.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kasvata tissit ja menesty, äläkä valita.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #26

Tisseilläni pärjään jo valitettavasti monelle misulle. Tosin pitäisi ensin olla ehdolla, että niistä olisi apua.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #32

Jos kerran on jo, niin sitten jää jäljelle lopettaa valittaminen. Tai vaihda puoluetta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Börje Uimonen:
"Ongelma on viestinnässä, joka ei vetoa miesäänestäjiin."

Ehkä syynä on myös Vihreiden ohjelma?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Persuja sanotaan äijäpuolueeksi ja ihan syystä sitä se on vieläkin. Mutta vihreiden tilanne on siis moni tavoin merkillisempi 20 kansanedustajasta oikeastaan vain yksi 'rivimies', ilmastotutkija Atte Harjanne kun kaksi muuta ovat julkkis-maskotti-ehdokas PPP sekä puheenjohtaja Haavisto jonka palli jo itsessään mielenkiintoinen. Vihreissä nyt toteutui tämä nainen äänestä naista koska nainen on nainen kriteeri. Hauska nähdä miten jo nyt hallitusneuvotteluissa käy.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Köyhyys, ympäristö, ilmastonmuutos..... Luuleeko Börje, että muissa puolueissa ei hoeta näitä samoja asioita ja samalla tavalla? Miesoletetut ovat kaikonneet tekemään näitä asioita muihin puolueisiin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Voihan ympäristöstä muutkin puhua mutta Vihreät ovat ainoita jotka on asiassa tosissaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Pääosin varmaan noin, mutta kun se eläimet ensin -politiikka sattuukin helposti juuri niihin heikoimmassa asemassa oleviin, kuten köyhiin.

Jos Vihreät alkavat torjua ilmastonpilaamista jarruttamalla maahanmuuttoa päiväntasaajalta napapiirille, sitten he vasta ovatkin tosissaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #41

Vihreiden ajatuksena on jarruttaa kansainvaelluksia parantamalla elinoloja ja koulutusta lähtöpäässä. Sekä torjumalla ilmastonmuutos, joka viimeistään pakottaa lähtemään. Teidän rajat kiinni politiikkanne on vain asperiinia syöpäkipuihin.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #43

Mielenkiintoista, eräs vihreä kertoi että kukaan ei luule että Suomi yksin torjuun ilmastonmuutoksen. Nyt sitten Börje kertoo että vihreät tekee sen yksin.
Olisi kiva kuulla että mikä osa ilmastosta pitää torjua ja miten?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #46

Olipa harmi, ettei vaalikeskusteluista tarttunut mitään tajuntaan. Ehkä olisit jopa äänestänyt vihreitä jos olisit kuunnellut. Nyt meni hyvä mahdollisuus vaikutta sivu suun. Joudut keskittymään sellaiseen fossiilisen hiilen polton vähentämiseen joka on ihan omissa käsissäsi. Googlaamaalla voit sivistää itseäsi aiheesta.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #49

"Nyt meni hyvä mahdollisuus vaikutta sivu suun."

Nyt meni hyvä mahdollisuus muuttaa koko maailman ilmasto, ottaa kaikki maailman sorretut Suomeen, parantaa kaikki maailman sairaat, kouluttaa koko maailman nuoriso, jne, jne.
(road to hell is paved with good intentions)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #46

Tietystikin se toiseen geologiseen aikakauteen siirtyminen ettei kuolla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #41

"Pääosin varmaan noin, mutta kun se eläimet ensin -politiikka sattuukin helposti juuri niihin heikoimmassa asemassa oleviin, kuten köyhiin."

Hetkinen,

Kyllä ne on muut eläimet kuin ihmiset mitkä ovat useinkin heikoimmassa asemassa.

"Jos Vihreät alkavat torjua ilmastonpilaamista jarruttamalla maahanmuuttoa päiväntasaajalta napapiirille, sitten he vasta ovatkin tosissaan."

Olettaisin Linkolan ajattelua löytyvän myös.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Itse äänestin vihreää miestä mutta en itke vaikka Varsinais-Suomesta menikin läpi vihreä nainen. En oikein jaksa tehdä ongelmaa siitä että vihreissä on niin paljon naisia. Onko täällä mikään puolue itkenyt naisten vähyyttä?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minun ehdokkaani meni onneksi läpi. Atte Harjanne on paitsi ilmastoasiantuntija niin myös oikealla, liberaali ja ydinvoimavihreä.

Käyttäjän IlkkaManner kuva
Ilkka Manner

Näyttää Atenkin ilmastoasiantuntijuus olevan hieman nurkkakuntaista.
Lainaus Aten blogista:"Sähköauto on ilmastolle hyvä homma." Tätä hän perustelee käytetyn sähkön puhtaudella, mutta unohtaa valmistuksen (akut) aiheuttamat isot päästöt. Kun ne otetaan huomioon, niin lyhyellä tähtäimellä eli seuraavan 10-15 v. aikana sähköautoistuminen johtaa lisääntyviin co2 päästöihin. Eikä tilanne senkään jälkeen parane sillä sen jälkeen tulee akkujen uusimisen aika eli tulee lisäpiikki päästöihin.
Sähköauton käyttö Suomessa on hyvä juttu paikalliselle ilmastolle, mutta vastaavasti huono juttu valmistusmaan ilmastolle. Yhteensä laskettuna ei laske päästöjä eli kulutuksen vähentämisen lisäksi täytyy keksiä muita nopeita keinoja.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #55

Ainakin minua parempi asiantuntija. DI ja ilmastonmuutoksen tutkijana ilmatieteenlaitoksella. Manner voi laittaa omat meriitit tiskiin. Ei sinua kai päässyt äänestämäänkään. Niistä joutuu valitsemaan jotka on ehdolla.

Käyttäjän IlkkaManner kuva
Ilkka Manner Vastaus kommenttiin #57

En ole aktiivinen politiikassa, joten minua ei tosiaankaan päässyt äänestämään.
Muuten kommenttisi poikkesi asiasta eli Aten blogissa ei otettu kantaa sähköauton elinkaaripäästöihin eli ilmastotieteellisesti katsottuna hänen kantansa oli vain osatotuus. Päästöt eivät tunne rajoja. Äänestin sellaista henkilöä, joka ajatteli asiaa globaalisti.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #61

Kiva, että sinäkin löysit mieleisen ehdokkaan. Menikö läpi?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #55

Kyse ei ole hiilidioksidista, vaan vähän isommista energia-asioista. Rummutuksesta huolimatta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #67

Suomen mittakaavassa se on joo energia asioista kyse.

Globaalilla mittakaavalla se on kyse hiilidioksidista mutta sitä ei Suomi pysty yksin hoitamaan, että sitä varten sitten niitä kansainvälisiä sopimuksia.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Riippuun varmaan näkövinkkelistä. Omissa silmissäni Atessa oli eniten kykyjä ja äijävihreyttä Helsingin vaalipiirissä. Siksi ääni hänelle. Onneksi muutkin huomasivat Aten kyvyt.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Veikkaisin, että jos Pekka Haaviston tilalle vihreiden puheenjohtajaksi olisi valittu joku muu henkilö, olisivat vihreät jääneet alle 10 %. Miesoletettu Pekka Haavistolla on jonkin verran tai aika paljonkin kannatusta yli puoluerajojen.

Veikkaisin myös, että jos ikiopportunisti Hjallis Harkimo ei olisi lähtenyt viisastelemaan ja sooloilemaan Kokoomuksesta, olisi Kokoomuksen paikkaluku ollut lähellä persuja ja SDP:ta.

Antti Harkila

Jos olisi mennyt päinvastoin niin kyllä miehiä olisi haukuttu?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Vihreissä tasa-arvo on nyt toteutunut, miesoletetut nyrkin ja hellan välissä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Huvittavaa kun Iltalehti - liven setämiehet eivät uskalla aihetta kommentoida lainkaan vaikka se on ilmeinen ja demarinuorten Mikkel Näkkäläjärvi pari kertaa nosti jo esiin.

https://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2019/a/2a...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onnitteluni vihreille vaalivoitostanne.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kiitokset. Ei tosin aivan vastannut odotuksia, mutta näillä mennään.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

20 paikkaa antaa kuitenkin mahdollisuudet tehdä välikysymyksiä yksinkin oppositiossa (mikäli sinne ajautuisitte), ja onhan tuo kuitenkin vaalivoitto. Sinänsä siis hieno tulos.

Vähän kun ette olisi noin räikeästi tasa-arvon vastaisia ;) ja yltiöfeministejä, niin paremminkin menisi. Lievää huumoria lauseessa oli, muttei liiaksi.
+++++

Turha naiivisuuskaan ei auta. On vaikea myydä omaa agendaa, jos monesta näyttää sen sattuvan pahasti heikompiosaisiin suomalaisiin (liiallinen pakolaisten otto, ilmastonmuutosintoilu vouhotukseen asti ja maksoi suomalaisille sitten vaikka rajattomasti, jne.). Ei tuollainen ymmärrettävästi kaikkiin uppoa. Rehellisyyden nimissä vihreillä on myös heikompiosaisia auttavia ideoita ja niitä voin kannattaa.

+++++
Joka tapauksessa Vihreät on nyt selvästi Suomen eniten yhteen sukupuoleen liittyvä puolue. Taitaa about 85% läpimenneistä olla naisia. Esim. Perussuomalaisissakin ja kepun valituissa sentään on yli 30% naisia, vaikka "äijäpuolueeksi" nekin kai voi vielä joku luokitella.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Vihreiden naisistuminen on todellakin hieman ongelmallinen seikka, varsinkin kun sen mukana vaikuttaa tulleen paljon sellaista painolastia, mikä on vienyt terää Vihreiden ydinteemoista. Päätin siksi lopulta tukea valkoista lihaasyövää heteromiestä, mutta vihreää sellaista. Valitettavasti D'Hondt sieppasi ääneni ja antoi sen naisoletetulle.

Nyt kun Ville Niinistökin jäi kokonaan pois vaaleista, tulee puolueelle vähän ongelma mistä löytää uskottava puheenjohtaja.

Käyttäjän IlkkaManner kuva
Ilkka Manner

Vihreiden vaalisanoma perustui enemmän tunteeseen kuin kovaan faktaan. Tunnetusti naisiin vetoavat tunteet enemmän kuin miehiin. Ehkä tämä näkyy myös äänestämisessä.
Nähtäväksi jää millaista "tunnepolitiikka" käytännössä Vihreät tulevat vetämään eduskunnassa. Hallitusneuvotteluissa heistä tulee vaikea osapuoli sillä hallitusohjelma kuitenkin perustuu enemmän faktuaalisiin asioihin kuin tunteellisiin vetoomuksiin. Edes Sosiaalidemokraattien ei ole helppo hyväksyä Vihreiden ajatuksia siinä vaiheessa kun ne täytyy kirjata reaalisina toimenpiteinä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Täytyy myöntää, etten nyt kovin huolissani ole siitä, että vihreän eduskuntarymän ehdoton enemmistö on naisia. Kokoonpanot muuttuvat vaalista toiseen. Sinällään toki on mahdollista, että puolueen julkinen kuva yksipuolistuu tavalla joka saattaa vähän syödä potentiaalista kannatusta tietyissä äänestäjäryhmissä ja pahimmillaan tästä voi syntyä itseään vahvistava kierre.

Eteenpäin kuitenkin mentiin, ei ehkä ihan niin paljon kuin olisi toivonut, mutta yhtä kaikki vihreät olivat näiden vaalien suurin voittaja.

Mitä tuo Ilkka Manner kirjoittaa, niin näyttää siltä, että kirjoitus oli tunnereaktio vailla minkäänlaista tietopohjaa vihreiden linjauksiin tai politiikkaan yleensä. No moinen on kovin yleistä nykyään.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Huolenihan ei kohdistu eduskuntaryhmän koostumukseen vaan miesten häviämiseen äänestäjäkunnasta. Pelkillä naisten äänillä on vaikea nousta koskaan pääministeripuolueeksi. Kyllä siihen miestenkin tuki tarvitaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Oikeassa olet. Pohtikaa aivan rauhassa miksei sanoma uppoa miehiin erityisesti.

Olet kuitenkin enemmän niitä järkivihreitä (monilta osin..). Muistelen ettet ollut ydinvoimaakaan vastaan silloin kun moinen kanta oli harvinainen vihreiden kannattajissa. Etkä kaikissa muissakaan mene aina vihreiden valtavirran mukana. Sille pitää ainakin nostaa hattua.

Käyttäjän IlkkaManner kuva
Ilkka Manner

En nyt ihan ymmärtänyt mitä tarkoitit tunnereaktiolla? Katsotaan ensin nyt nuo hallitusneuvottelut joihin Vihreätkin tietysti vaalivoittonsa ansiosta oikeutetusti osallistuvat. Arvioidaan sitten niiden perusteella osuiko tuo arvioni neuvotteluiden vaikeudesta vai ei.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hassuna huomiona, itse olen vaalikentillä keskustellut lukemattomien ihmisten kanssa ja täytyy todeta, että näissä kohtaamisissa enemmistö tunteella politiikkaan suhtautuvista on syystä tai toisesta miehiä - toki asiapohjalla maailmaa tarkkailevia on molemmissa sukupuolissa silti varsin paljon. Eli kokemukseni mukaan vanha sovinistinen totuus ei oikein kestä lähempää tarkastelua.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Näiden vaalien suurin voittaja olivat Perussuomalaiset. Saivat enemmän uusia paikkoja, kuin vihreässä eduskuntaryhmässä on edustajia.
Ero miesiletettujen ja naisten välillä on suuri. Kertoo jotain feminismistä. Tasa-arvoista se ei ainakaan kerro.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Perussuomalaiset kokosivat toki rivinsä hajoamisen jälkeisestä sekasorrosta ja se on arvostettava saavutus, mutta perussuomalaiset jäivät kyllä edellisten eduskuntavaalien tuloksesta himpun, joten en kutsuisi heitä ainakaan perinteisessä mielessä voittajiksi.

Itse pidän näkemystäsi perussuomalaisten voitosta lähinnä maalitolppien siirtelynä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #63

Minusta ei näin ole. Lähtötilanne vaaleihin oli mikä oli ja tulos tämä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ainoa täyspäinen Jyrki Kasvi samaa uraa a la Paloheimo Vartiainen, Soininvaara, ei vakuuta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Epäilen, ettet tunne juuri ensimmäisenkään nyt valitun kansanedustajan poliittista linjaa, ihan pintatasolla ehkä parista olet kuullut, mutta katsot silti oikeudeksesi kyseenalaistaa näiden täyspäisyyden. Eli onko viestissäsi muutakin sisältöä kuin omien ennakkoluulojesi esittelyä?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei kai sillä edustajan sukupuolella niin suurta väliä ole, kun vain eduskunnan viemärit pysyvät auki.

Nämä olivat neljännet eduskuntavaalit peräkkäin kun äänestin naista, enkä tunne minkäänlaisia tunnonvaivoja. Nuorten (suunnilleen puolet minua nuorempien) naisten moraali päättäjänä kestää hyvin vertailussa eläkeiässä oleviin tai sitä lähestyviin kabineteissa pelaileviin ukonnuhjakkeisiin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei sillä ole väliä kumpaa sukupuolta sinä tai minä äänestämme. Sillä on väliä jos lähinnä naiset äänestävät vihreitä. Tämä ei ole edes mutua, vaan näkyy kaikkien kannatusmittausten tausta-aineistoista.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Miehet ovat väärää sukupuolta ilmeisesti vihreille.

Sääli juttu Touko Aallolle, J.Kasville, Ozan Yanarille ja Olli-Poika Parviaiselle.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei miehet ole väärää sukupuolta vihreille, vaan tämänhetkisille potentiaalisille vihreiden äänestäjille. Ilmeisesti heille pitää viestiä hyvin eri tavalla kuin nykyisin teemme.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Nousimme 8,5 prosentin eduskuntavaalikannatuksesta ja 15 kansanedustajan puolueesta 11,5 prosentin kannatukseen ja 20 kansanedustajaan. Uusia paikkoja saimme Helsingistä, Uudeltamaalta, Hämeestä ja Kaakkois-Suomesta.

Eduskuntaan nousi 17 upeaa naista ja kolme kovaa miestä. Olisi tietysti ollut vielä parempi jos vihreitä miehiäkin olisi ollut 17, mutta ihan kiva näinkin. Ensi kerralla sitten.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Katsoin suoraa lähetystä vihreiden puoluekokouksesta silloin, kun Touko Aalto valittiin. Kun äänten laskun valmistumista odoteltiin, omiin silmiini salissa oli nuorten kesäleiri tunnelma. Ilmapallot leijuivat ja Kalliolle kukkulalle -biisiä laulettiin. Ajattelin, että "niin naiivia, voiko aikuinen ihminen ottaa puolueen tosissaan". Minulla ei sitä ennen ollut mitään ennakkoluuloja, mutta en ole päässyt mielikuvasta eroon.

Voin kuvitella, että monella miehellä (ja naisellakin) on samanlainen mielikuva puolueesta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Jotakin ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin." Tunnelma oli korkealla, ilo uudesta puheenjohtajasta vilpitöntä ja kiitollisuus edellistä puheenjohtajaa Ville Niinistöä kohtaan koskettavaa. Jotain ihan muuta oli persujen puoluekokous jossa Soinille lausuttiin kiitokset ja hyvästit. Hyvästit kuulostivat vilpittömämmiltä, ne tulivat täydestä sydämestä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Niin, katsoin tv:stä ja vaikutelma on henkilökohtainen. Kerroin siksi, kun tässä oli kyse miehistä ja ajattelin, että vaikutelmani voi olla laajempikin - en tiedä.

Olen liikkuva äänestäjä, katson mahdollisuuksien silmillä kaikkia puolueita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #77

Joo, joillakin näitä tosimiehiä piisaa, ministeriainesta: kirkollisministeri Hakkarainen, perheministeri Halla-aho, julkisuusministeri Tynkkynen, Venäjä-ministerit Packalen & Eerola, sisä- ja ulkoministeri Immonen...

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Äänestin itse tällä kertaa vihreitä ja vihreää miestä. Naisten osuus eduskunnassa alkaa lähestyä puolta, mikä meidän oloissamme on aitoa demokratiaa, koska äänestäjät järjestävät puoluelistojen sisäänmenojärjestyksen päinvastoin kuin Ruotsissa, missä naisten osuus on puolueen määräämä. Yhteisölliset prosessit ovat hitaita, onhan meillä ollut yleinen ja yhtäläinen äänioikeus ja vaalikelpoisuus jo yli sata vuotta.

Kun perussuomalaisten äänestäjät ovat miesvaltaisia lienee taustalla aito sosiologinen totuus, minkä itse sijoitan peruskoulun yläasteelle. Halla-ahokin on sitä mieltä, ettei koulutusrahoja kannata tärvätä toiselle asteelle, koska pojat ovat jo silloin syrjäytyneet. Syrjäyttäjiksi he kokevat yläasteen opettajatädit, joihin vihreiden naispoliitikkojen ei kannattaisi liikaa samaistua, oli tyyli sitten ystävällisen opettavainen tai oikeassaolijan vaativa.

Käyttäjän IlkkaManner kuva
Ilkka Manner

Syrjäytymisestä olen samaa mieltä Halla-ahon kanssa siitä, että se tapahtuu aika aikaisessa vaiheessa. Jos oppilas ei esimerkiksi neljännen peruskouluvuoden jälkeen osaa lukea ja/tai kirjoittaa niin hän "putoaa" kaveripiirissä kaltaistensa joukkoon. Tästä eteenpäin koulunkäynti ja oppiminen on mahdotonta.
Ihmettelenkin suuresti sitä, että oppilasta oteta tiukempaan otteeseen siinä vaiheessa kun se on vielä mahdollista. Suuri karhunpalvelus tehdään oppilaalle jos hänet "hyssytellään" osaamattomana eteenpäin ja ulos koulusta? Tätä ei mitenkään korvaa esimerkiksi toisen asteen koulutuksen pakollistaminen.
Muuten toisen asteen koulutukseen pitäisi panostaa nykyistä selvästi enemmän. Nykyinen "etäopiskelu?" ei tosiaankaan voi toimia.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Olen entinen vihreiden äänestäjä. Siinä vaiheessa kun rupesitte ajamaan maahanmuuttoa ja feminismiä, lakkasin äänestämästä teitä. En sano, että suunta on väärä, mutta se on itselle ainakin sellainen, jota en pysty kannattamaan.

Mutta... ei muuta kuin onnea vain valitsemallenne tielle. :)

Käyttäjän PerttiMoilanen kuva
Pertti Moilanen

Vihreät miehet eivät pettäneet vaan puolueen linja muuttui mm. luonnonsuojelu- ja vihreän talouden linjalta eläinsuojelulinjalle. Puolue menetti kalastavia jäseniään.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tuossa voit olla oikeassa. Valtuuskunta kyllä korjasi animalian ohjelmaan ujuttaman C&R-kirjauksen, mutta alkuperäinen taisi jäädä mielissä elämään. Nykyisinhän Vihreät kannattaa vastuullista kalastusta kannanhoidollisin perustein.

Käyttäjän IlkkaManner kuva
Ilkka Manner

Vihreitä voi myöskin kritisoida kaupungistumisen edistämisestä päästöjen lisääntymisen kustannuksella.
Suuri osa ihmisen aiheuttamista päästöistä tulee asumisesta. Asumisesta tulee suurempi osa kuin henkilöautoilusta, lihansyönnistä puhumattakaan. Asumisen osalta entistä suurempi osa päästöistä liittyy betonirakentamiseen sillä itse sementin valmistusprosessi tuottaa valtavasti päästöjä. Helsingissä päästöjä tulee (ja myös muissa suuremmissa kaupungeissa) myös lämmityksestä, koska ei ole näkyvissä päivä jolloin Helsingin lämmitys olisi hiilineutraali.

Päästöjen kannalta on siis kyseenalaista rakentaa betonitaloja yleensä ja erityisesti Helsinkiin. Helsingin Vihreät käyttäytyvät kuitenkin kuin kunnallispoliitikkojen pitääkin eli ajaa kaupungin etuja samalla ummistaen silmiään ympäristöasioilta. Isoja vihreiden kannattamia rakennushankkeita on vireillä. Siinä samalla tulee tuettua kokoomusta lähellä olevia rakennusliikkeitä. Ovatko Vihreät tässä "hyväntahtoisia hölmöjä"?

Jos päästöjä halutaan vähentää niin sähkölämmitteinen pientalo on paras ratkaisu, sillä siihen voidaan helposti integroida maalämpö, aurinkopaneelit ja päälle vielä tarvittaessa sähköauton latauspaikka. Kaupunkirakentamisessa nämä kaikki vaativat raskaamman infran (eli enemmän rakentamista!) onnistuakseen.

Kaupunkipoliitikoille tämä on vaikea hyväksyä, koska tämä vaihtoehto vähentäisi kaupungin kasvua.

Vihreillä on taipumusta ryhtyä herkästi yhden asian liikkeiksi ja näillä operaatioilla on onnistuttu hidastamaan järkevää kehitystä. Esimerkiksi Vielä 5-10 vuotta sitten vihreät vastustivat sähkölämmitystä "henkeen ja vereen saakka". Nyt kuitenkin näyttää siltä, että sähkö on se energianvälitysmuoto mikä "pelastaa maailman". Sama pätee ydinvoimaan, joka väistämättä palaa isompaan rooliin. Tämänhän toteaa myös IPCC:n raportti. Toivottavasti Atte jaksaa puolustaa omaa linjaansa puolueen sisällä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tuo kokoomuksen "autot kuuluvat teille" oli kyllä korneinta populismia ja persujen kanssa flirttailua mitä olen kokoomuksen suunnalta nähnyt. Ihan tätä samaa olkiukkoilua mitä persut harrastaa. Kukaan ei ole kieltämässä kategorisesti autoilua tai lihansyöntiä. Käsittämätöntä että tuollainen perseily menee läpi.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

On nuo D’hondtin järjeltelmän kytkyt aika hurjia. Jos 7000 äänellä jää rannalle mutta joku Packalen stadissa sisään 2000 ja rapiat niin semmosta se sitten on.
Oras Tynkkynen jäi rannalle samoin kuin nyt istunut Yamar. Kovin on naisvoittoista Vihreiden meno. Petelius saa 6000 ääntä.
Metkaa, että Vihreän kuplan kotipaikka on hieromalaitosten ja pornoluolien Kallio.
Marin sanoi hyvin että kovin henkilökeskeistä äänestys on. Yosin Hänellä ja parilla muulla naisehdokkaalla oli älykkään esiintymisen ja hyvän koulutuksen lisäksi muitakin äänestyspäätöstä helpottavia tekijöitä.
Kummallisia potteja saivat monet muutkin kuin Petelius. Huhtasaaresta en viitsi kirjoittaa mitään mutta Harkimo ihmetyttää. Arvostelee demokratiaa ja luulee että somella voi johtaa jälkiteollista huippuvaltiota. Harry ei taida paljoa lukea eikä kirjoittaa. Kuten ei esikuva Trumppikaan. En keksi mitään ministerinpaikkaa mihin hän sopisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset