buimonen Turhan kitinän kuunteleminen turmelee aivosi

Kokoomuksen ja Vihreiden valtakausi alkamassa

Olen toistellut mantran lailla, että Suomessa ollaan siirtymässä aikaan, jossa kaksi suurinta puoluetta tulevat olemaan Kokoomus ja Vihreät. Ennustellut, että pääministerin paikasta kisataan näiden puolueiden välillä vuoden 2023 ek-vaaleissa. Jo menneet ek-vaalit näyttivät, ettei Kokoomus saanut juurikaan siipeensä edes osallistumisestaan Sipilän hallitukseen. Muillahan kannatus romahti. Siniset jopa katosivat kartalta.

Vihreiden hegemonia ek-vaaleissa näkyi siinä, että Helsingissä puolue oli jo suurin. Kaikissa suurissa kaupungeissa menestys oli myös hyvä. Tosin odotukset olivat korkeammalla kuin kokonaistulos. Vielä tällä kertaa.

Eurovaalit sitten kertoivat miten politiikasta enemmän kiinnostuneet asian kokevat. Kokoomus ja Vihreät olivat kaksi suurinta puoluetta jo nyt. Ja tämä on koko valtakunnan tulos. Ei tarvitse kytätä yksittäisiä kaupunkeja. 

Eläkeläispuolueet SDP ja Keskusta hiipuvat jo tilastojenkin valossa. Persuilla on vielä näennäistä kannatusta niiden joukossa, jotka haluavat vastustaa kehitystä. Tosin Laura ja Teuvo tuskin kovin paljon pahaa saavat EU-parlamentissa aikaan. Paitsi tietysti Suomen maineelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Äänestysvilkkaus oli kuitenkin vielä niin matala, että ei ole vielä johtopäätöksien aika.

Vihreiden suurin haaste lienee juuri nyt sopivan puheenjohtajan löytäminen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ohisalo ottanee puheenjohtajuuden Porissa vajaan kuukauden kuluttua. Koska puheenjohtajalla on Vihreissä mahdollisuus istua kuusi vuotta, niin Maria lienee myös se henkilö joka kisaa seuraavan pääministerin paikasta 2023. Jos vain oma pää kestää kiihtyvän uranousun. Nyt on tyrkyllä niin puheenjohtajuus, ministeriys kuin eka kausi kansanedustajana. Touko ei jaksanut, mutta Maria on fiksu likka.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hakkarainen on mielenkiintoinen ilmiö. Ikäänkuin persuuden kiteytymä, jonkinlainen ikoni, jota monet lienevät äänestäneet "piruuttaan" kansainväliselle forumille. En pitäisi mahdottomana, että hänet syystä tai toisesta joudutaan vaihtamaan toiseen henkilöön kesken kauden.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Näyttäisi Ruohonen-Lerner olevan varalla. Mutta jäi noin 10 000 ääntä Hakkaraisesta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja jos Hakkarainen ei lähtisikään vaan Ruohonen-Lerner, niin varasijalle nousisi Sebastian Tynkkynen (17596 ääntä), joka jäi n. 1500 äänellä Ruohonen-Lerneristä (19081).

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kaikilla on mahdollisuus äänestää. Viis minuuttia ja homma on hoidettu. Moni jättää tuon viisi minuuttia käyttämättä, mutta jaksaa seuraavat viisi vuotta valittaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kuikka aloitti valittamisen jo nyt.

Vihreillä on nyt neljä vuotta aikaa sössiä menestyksensä. Äänestäjät kaikkoavat pikapikaa, mikäli vihreät saavat edes osan tahtomistaan asioista runnottua läpi lakitasolla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitäs minä olen valittanut?

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

EU -vaalit ovat aina olleet jossain määrin vähäpätöisemmät tunnetasolla kuin eduskuntavaalit. Media yrittää nostattaa innostusta, saadaanhan sillä edellisten vaalien shokkeja hoidettua. Lisäksi eduskuntavaalienkin merkitys on pudonnut eduskunnan valtakadon myötä.

Mutta EU -vaaleilla ei pitäisi olla paljon merkitystä kotimaan politiikkaan? Aletaanko nyt hallitus valita näiden tulosten pohjalta?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Turkulaisena voi olla vain iloinen Ville Niinistön menestyksestä. Se lupaa hyvää Saaristomeren suojelulle, tunnin junalle ja muille järkivihreille hankkeille.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tunnin juna esitettyine linjauksineen on vihreä hanke. Järki siitä on hyvin kaukana. Pakkolunastuksia, avohakkuita, kallioleikauksia ja ennen kaikkea nykyisen rantaradan paikkakuntien riutuminen.

No, ei Ville sitä Brysselitä päätä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vihreät ovat tosiaan onneksi mukana myös Suomen tulevassa hallituksessa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #20

Joo, kiitokseksi kepun 18 maakunnan ja sellutehtaiden tukemisesta varmaankin saavat tuhota ympäristön tälllä miljardin maksavalla tunnin junalla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #21

En minäkään tosiaan ymmärrä, miksi Turusta olisi niin kiire Helsinkiin muilla kuin parilla hassulla kansanedustajalla.
Kokouksethan voi pääosin hoitaa netin kautta. Meillä ainakin nykyään palaverit, joihin osallistuu ihmisiä monelta paikkakunnalta, käydään varmaan 80% netissä. Usein jopa niin, että jotkut tekevät etäpäivää kotoa.
Matkalaskuja tulee kirjoitetuksi niin harvoin, että voi joutua kysymään, miten se tehdään.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #34

# 34

Mä aikanaan opiskelin ja sen jälkeen tein aikani töitäkin Helsingissä. Tunnin juna olisi kyllä mahdollistanut asumisen kotona, mutta kun ei sellaista ollut niin piti jättää perhe tänne lounaisrannikolle. Ostaa toinen auto ja hankkiutua solukämppään Itäkeskukseen. Ei nyt sinänsä mikään negatiivinen kokemus ollut mutta perheelle aika rankka.

Huom. En ole kansanedustaja.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #35

Sama kokemus mulla 1990-luvulta. Enkä ollut silloinkaan kansanedustaja.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #36

Myönnän, että on muitakin kuin kansanedustajia.
Päästään sitten seuraavaan kysymykseen. Pitäisikö sitten järjestää vielä nopeammat junat vaikka Oulusta asti, jotta sieltäkin pääsisi vaikka 2 tunnissa Helsinkiin töihin.
Olin tuossa vuosikymmeniä sitten 3 kuukautta putkeen Saudeissa. Ei tullut mieleen, että olisi pitänyt olla Mach 2 kone käytössä edullisesti, että olisi edes kerran kuussa päässyt perhettä tapaamaan. Emäntä kun totesi, että melkein minne tahansa muualle hän voisi tulla mukaan mutta ei Saudeihin.
Vuosikymmeniä sitten meillä oli myös Siilinjärven mies töissä Vantaalla. Ajoi asuntovaunun tehtaan pihalle ja asui siinä viikot. Viikonlopuksi ajoi sitten aina kotiin. Ei ymmärtänyt vaatia Autobahnia edes Kuopioon, jotta olisi voinut käydä joka yö kotona.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Nytkun on ollut kahdet vaalit peräkkäin on niiden tuloksia helppo verrata. Eu-vaaleissa äänesti eniten juuri Helsinki ja vihreät kaikkien muiden puolueiden luvut romahtivat, perussuomalaisten puolittui eduskuntavaaleista.

https://tulospalvelu.vaalit.fi/EPV-2019/fi/tulos_k...

https://tulospalvelu.vaalit.fi/EKV-2019/fi/tulos_k...

Sinänsä jos kohta näissä vaaleissa äänestää vain vihreät on kannatusprosentti 100 jos joku muukin äänestää on prosenttiluku pienempi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mistään vihreiden hegemoniasta ek-vaaleissa ei tietenkään voi puhua.

Ilmastohysteria pelaa tehokkaasti vihreiden pussiin koska ihmiset luulevat, että vihreät olisivat jonkinlainen ratkaisu maapallon ilmaston muuttumisen estämiseksi. Vähänkään tarkemmin tarkastelleen he ovat suuri osa ongelmaa,eivät sen ratkaisu.

Pussiin pelaa myös onnistunut oikeistopopulismin vastavoimaksi asettuminen, nyt vaaka onneksi heilahti liberaalimpaan suuntaan.

Suurimman puolueen asemasta ja pääministeripaikasta vihreät höpisivät jo Touko Aallon ryhdyttyä puheenjohtajahommiin. Näköjään sama höpötys alkoi hyvissä ajoin uudelleen.

Onnea kuitenkin vihreille vaalituloksesta. Sirpa Pietikäinen voidaan huoletta laskea omaksi mepiksi, vihreiden etäpesäke jossa ainoa positiivinen puoli on että tämä vie ääniä vihreiltä äänestäjiltä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Vihreillä on Euroopan parlamentissa 9% enemmistö, joten eivätköhän kelit tule kuntoon viimeistään ensi talvena.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kun Niinistö vastasi siihen, että mitä hän ja vihreät aikovat tulevalla kaudella tehdä, niin hän puhui vain ihmisistä ja heidän elinolojensa turvaamisesta. Ei sanaakaan luonnonsuojelusta, jossa kuitenkin ovat vihreän liikkeen juuret. Biologiselta olemassaolon taistelun kannalta ihmisten puolustaminen on tietysti ymmärrettävää mutta lyhytnäköistä, koska ihmispopulaation hillitön kasvu on maapallon pahin uhka.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Demokraattinen järjestelmä kestää Vihreiden nousun, täytyyhän sen kestää, vaikka nyky-Vihreät tuottavat kaikenlaisia rajoittavia hankkeita, jotka eivät ole sitä, mitä Vihreät sanovat niiden olevan, eivätkä ole omiaan edistämään niitä tavoitteita, joihin niillä pyritään.

Kolmien viimeisten eduskuntavaalien tulosten perusteella persut on kannatukseltaan kaikista vakain eduskuntapuolue Suomessa – RKP:tä ei lasketa koska se on ollut vakaa jo 70 vuotta. Persujen sisäinen epävakaus saattaa alkaneella vaalikaudella aiheuttaa sen, että se ulkoinenkin vaalitulosten vakaus horjuu. Tässä suhteessa meppiparivaljakko H & H saattaa olla suuriarvoinen asia. Jos olisin persu, olisin äänestänyt Akateemista Persuseuraa, esimerkiksi dosentti Arto Luukkasta tai varatuomari Laura Korpista.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Aika metkoja johtopäätöksiä vedellään vaaleista joissa puolet jättää äänestämättä. Hyvä että vihreä joka-alan huippuasiantuntija lähtee rysseliin niin ei tarvii kuunnella sen selityksiä enää ikinä. Ministerinä ollessaan taisi kertoa että sähkö "osataan" varastoida muutaman vuoden kuluessa, ennen lähtöään voisi kertoa että joko ne varastot on valmiina ja toimii?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

No hitsi piti sekin päivä nähdä että joudun kehumaan Börjen kirjoitusta. Analyysi on täysin oikein.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vihreiden ongelma tulee olemaan Aurinko, johon he eivät pääse vaikuttamaan. Ilmaston kylmetessä tulevaisuudessa ilmastovouhotus vähenee ja vihreiden vaikutusvalta tulee vähenemään politiikassa vähän samaan tapaan kuin elohopea laskee lämpömittarissa.
Itsekin Auringon aktiivisuusvaihteluja lähes 30 vuotta seuranneena minun on todettava, että nyt elämme täysin poikkeuksellisia aikoja Auringon aktiivisuuden suhteen.

”Juustopalloilmiö” näyttää olevan tänäänkin linkistä päätellen Auringossa. Ei pilkun pilkkua Auringon pinnalla ja aurinkotuuli on erittäin heikkoa. Siinä on pitkä matka punaiselle.

https://sohowww.nascom.nasa.gov/

Olemme matkalla minimiin, jonka venäläinen astrofyysikko Khabibullo Abdussamatov ennusti jo tämän vuosikymmenen alussa. Maunderin minimi on tunnettu asia ja tulevalle minimille sopisi hyvin nimeksi Abdussamatovin minimi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Khabibullo_Abdussamatov

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ollos huoleton. Sukupuuttoaalto ja muovijätteiden luomat ongelmat yhdistettynä luonnnonvarojen ja ravinnon puutteeseen riittävät mainiosti vaikka aurinko vähän himmailisikin. Ihmisten typeryyksissään ja ahneuksissaan tekemät virheet on ehtymätön luonnovara, josta ympäristöpuolueen kannatusta voi ammentaa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Miten te luulette pystyvänne vaikuttamaan niihin maihin joissa toi muovi on ihan helvetinmoinen ongelma? Ja myös siihen että ihmisiä syntyy 15 "Suomen" verran ihan joka ikinen vuosi? Ei taida eväät riittää mutta suu paukkuu senkin edestä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #25

Ei taida evää riittää mutta suu paukkuu senkin edestä... miten tulikaan PS ym. haittanationalistit mieleen. Ei nyt sitten eväät enää riittäneet sellaiseen vaalivoittoonkaan kuin etukäteen pelättiin.

Oli kyllä mukava huomata että edes se 14. paikka, joka aukeaa jos ja kun Britannia joutuu lähtemään, ei mene persuille niin kuin pelättiin. Tuloslaskennassa näytti ensin siltä että se menee kristillisille... pienempi paha. Sitten se oli menossa kokoomukselle. Ei niin paha. Ja lopulta se meni vihreille. Ei paha! Brexitin jälkeen vihreillä on yhtä monta meppiä kuin kokoomuksella.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #26

Oliko tähän purkaukseen piilotettuna joku ratkaisu miten hoidatte muoviongelman ja väestöräjähdyksen?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #27

Purkaukseen? En minä ollut edes ehdolla europarlamnetiin, kyllä nämä asiat joku muu saa hoitaa. Persut ei tietenkään edes yritä, koska niitten mielestä Suomi on jo tehnyt osansa, nyt voidaan keskittyä etsimään sopivaa saunaa Brysselistä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Malmin lentokenttäalue näyttäisi olevan nyt siirtymässä asuntorakentamisen alueeksi, mikäli ei tulla järkiin tässä asiassa. Vihreät (Sinnemäki ym.) ovat olleet tässä asuntorakentamisasiassa hyvin keskeisesti mukana.

Saa nähdä, miten kapillaari-ilmiö tulee vaikuttamaan alueelle rakennettaviin taloihin niiden pohjarakenteisiin tulevien vuosikymmenien aikana. Meillähän on tunnetusti taitoa ”homerakentamiseen.”

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006116742.html?...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vihreät ovat nuorten naisten puolue ja kun nämä nuoret naiset joutuvat varttuessaan kohtamaan elämän realiteetit tapahtuu hellät hyväksijätöt vihreille.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksassa vihreät olivat näissä vaaleissa suurin 16-49 vuotiaiden joukossa.Kaksi vuotta sitten edes 5% äänikynnyksen tavoittaminen ei ollut sata varmaa.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Uskon itsekkin, että Vihreät voivat nousta perinteisten vasemmistopuolueiden ohi, mutta seuraaviin ek- vaaleihin en ennusta menestystä. Vihreät joutuvat nyt hallituksessa kuitenkin tukemaan kepun maakuntia ja sdp:n työmarkkinapolitiikkaa, mikä voi olla monelle äänestäjälle vaikeasti myytävissä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Eurooppa-myönteiset ei-konservatiiviset voimat saivat melko hyvän tuloksen, kun konservatiiviset oikeistopuolueet ja perinteinen vasemmisto menettivät selvästi kannatustaan.

Vihreiden vaalivoittoa Suomessa Palonen pitää historiallisena. Vihreät menestyi vaaleissa paremmin kuin yksikään muu hallitusneuvotteluissa oleva puolue sdp mukaan lukien. Lisäksi vihreät nousi eurovaalien suurimmaksi Helsingissä ja Turussa, vaikka vaalit voittaneella kokoomuksella oli hyvä ehdokasasettelu.

Myös vihreät onnistuivat ehdokasasettelussaan. Palonen huomauttaa, että vihreillä oli ehdokkaana erittäin kokenut meppi Heidi Hautala ja suosiota aiemmin niittänyt entinen puoluejohtaja Ville Niinistö.

”Ehkä vihreitäkin äänestetään tunteella, mutta myös rationaalisesti.”

Palonen muistuttaa, että vasemmistoliitolla ei ollut meppiä toissa kaudella, eikä Silvia Modigin (vas) nyt nappaama paikka ollut kirkossa kuulutettu. Palosen mukaan vasemmisto on Euroopan parlamentissa vahva vain tehdessään yhteistyötä.

Hänen mukaansa hyvä kysymys on, pystyvätkö demarityyppiset puolueet pärjäämään ilman vasemmistopuolueiden tukea tulevaisuudessa. Tästä Suomen hallitusneuvottelut on hyvä esimerkki. Antti Rinne (sd) halusi vasemmistoliiton mukaan neuvotteluihin."

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/tutkija...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Onneksi Venäjän pussiin pelaavien pseudokansallismielisten vaalivoitto jäi pelättyä pienemmäksi. Euraasian unioni on presidentti Vladimir Putinin vastahanke Euroopan unionille. Siihen kuuluvat jäseninä Venäjä, Valko-Venäjä, Armenia, Kazakstan ja Kirgisia.

Eurasia Daily uutisoi runsaasti myös Etelä-Ossetiasta, Abhasiasta, Transnistriasta ja Itä-Ukrainaista – eli Georgialle, Moldovalle ja Ukrainalle kuuluvista alueista, jotka ovat ajautuneet Venäjän yhä kasvavan voimankäytön piiriin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Brexit on tylsä juttu, mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin: 14. paikka on menossa vihreille, jahka britit lentää ulos EU:sta. Ja niin sanotut eurokriittiset haittakansallismieliset kutistuu vieläkin pienemmäksi ja hajanaisemmaksi porukaksi. Ei ne enää pysty heittelemään hiekkaa EU:n rattaisiin, ainoastaan toistensa silmiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset