Persujen uusi viesti nostaa kannatusta

En tiedä keksikö Halla-aho sen vahingossa ek-vaalien alla vai oliko kyse pidempään suunnitellusta viestinnän muutoksesta. Joka tapauksessa uusi viesti on löytänyt uutta kannatusta. Persut kun ovat nousseet viimeisten kannatustiedustelujen ykköseksi ja samalla opposition kärjeksi.

Persut varmasti miettivät tarkkaan, ettei pelkällä rasismilla nousta piikkipaikalle. Tämän havainnon jälkeen etenkin Halla-aho on nostanut selvästi aikaisempaa vähemmän esiin ”rajat kiinni”-viestintäänsä. Samalla puolueessa on myös aktiivisesti yritetty panna sordiinoa varsinkin persujen jugend osaston suuntaan. Se tavoite ei tosin ole ihan vielä maalissa.

Persujen perinteinen EU-vastaisuus on myös vedetty pienempään rooliin. Itse asiassa persut ovat aktivoituneet muiden eurooppalaisten nationalistipuolueiden suuntaan ja pari ääniharavaa uhrattiin Brysseliin. Tavoite ei ole irroittaa Suomea EU:sta tai eurosta vaan rakentaa vahvempaa blokkia vaatimaan EU:n rajoja kiinni.

Mistä se kannatus sitten tulee. Ek-vaaleista tuli kuin tulikin ilmastovaalit, joissa kaikki muut puolueet lupasivat kantaa vastuuta. Persut ymmärsivät, että heidän peruskannattajansa eivät ole yhteisvastuun vaan puhtaan itsekkyyden puolella. Näiden yhteisvastuupuheiden vuoksi varsinkin Keskustan ja Kokoomuksen kannattajista itsekeskeisimmät löysivät persujen uudesta sanomasta poliittisen kotinsa.

Persujen sanoma on nyt tavoittanut paljon uusia ihmisiä, joiden arvoihin ei empatia tai vastuunotto tulevien sukupolvien osalta kuulu. Koska myös rasistit ovat pohjimmiltaan empatiakyvyttömiä, niin vanhat kannattajat saatiin helposti pidettyä vaikka vaaleissa korostettiin enemmän sitä, ettei Suomen tarvitse tehdä mitään uusia ilmastotekoja eikä panostaa luonnonsuojeluun… Halla-aho taisi käyttää tästä näkökulmasta uusiosanaa suomalaismyönteinen, jolla tarkoitetaan itsekeskeistä. Vähän samaan tapaan kuin maahanmuuttokriittinen tarkoittaa rasistista.

Mutta yhtä kaikki. Vanhat suuret puolueet menettivät itsekkäimmän kannattajakuntansa persuille, eikä Halla-aho heitä palauta. Siksi tulevaisuus näyttää synkältä varsinkin Kokoomuksen ja Keskustan osalta. Eikä demareillakaan hyvin mene.

buimonen
Vihreät Loviisa

Töitä teen liiketoiminnan ja tietotekniikan välimaastossa järjestelmähankkeita suunnitellen ja vetäen. Vapaa-ajankalastuksen järjestö- ja nuorisotoiminta vie erittäin paljon vapaa-ajasta. Lempiaiheitani ovat luonnonsuojelu, tiede ja talous. Olen myös suvakki ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu